Ogrodek tymczasowy
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogrodek tymczasowy
Evii91, informacje jakie można znaleźć o roślinach to pewna średnia statystyczna, jednak to organizmy żywe i reagują na warunki środowiska. Nie da się określić jak długo będzie kwitła, bo to zależy od pogody, ilości światła, warunków siedliskowych i tym samym kondycji rośliny. Moja magnolia 'Susan' zwykle kwitnie w I poł. kwietnia i trwa to ok. 2 - 3 tygodni. Jednak w tym roku wiosna była późna i zimna i zaczęła kwitnienie dopiero pod koniec kwietnia i część maja. Gdy wiosna jest bardzo ciepła, wręcz dni są upalne, to kwiaty znikają po 7 - 10 dniach. Każdego roku jest trochę inaczej. Termin i długość kwitnienia zależy też od odmiany - np. większość liliowców kwitnie w lipcu, ale 'Stella d'Oro' kwitnie średnio od maja do pierwszych przymrozków. Ze względu na zimną wiosnę w tym roku pierwsze kwiaty pojawiły się w połowie czerwca. Swoją rolę odgrywa też strefa klimatyczna - inne są terminy dla zimnych regionów, a inne dla ciepłych. Ba! znaczenie ma też czy to miasto czy wieś. W Warszawie forsycje są w pełni kwitnienia, gdy u mnie pod, na wsi, dopiero zaczynają. Z roślinami nie da się czegoś powiedzieć na 100%, tym bardziej jak długo będzie coś kwitnąć 

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

O tak ta zróżnicowana pora kwitnienia jest wyraźna jak się przegląda forum. Jak się tak porządnie napatrzę to potem jadę na działkę z nadzieją, że mi to czy tamto kwitnie, a zazwyczaj muszę jeszcze poczekać. Fakt, że w mieście generalnie jest cieplej, chociaż są też takie miejsca ze specyficznym mikroklimatem. Jak byłam dzieciakiem mój dziadek miał działkę na takich łąkach torfowych pod którymi były głębinowe ujęcia wody i tam wszystko zawsze kwitło później, a niektóre rośliny jak np. fasola tyczna się kompletnie nie udawały taki specyficzny chłód 

Sandra, Malinkowo
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
misssun, parowanie wody obniża temperaturę powietrza, że na łąkach torfowych wody dużo to nie ma się co dziwić 
Mistrzem tworzenia mikroklimatów jest Sepp Holzer i dzięki temu robi to co wg ekspertów jest niemożliwe. W Alpach austriackich, na wysokości między 900 a 1400m.n.p.m, przy średniej rocznej temp. 4,5°C uprawia cytrusy i cytryńca chińskiego
http://superconsciousness.com/topics/en ... earth-mind
http://www.lungau.travel/de/krameterhof ... olzer.html

Mistrzem tworzenia mikroklimatów jest Sepp Holzer i dzięki temu robi to co wg ekspertów jest niemożliwe. W Alpach austriackich, na wysokości między 900 a 1400m.n.p.m, przy średniej rocznej temp. 4,5°C uprawia cytrusy i cytryńca chińskiego

http://superconsciousness.com/topics/en ... earth-mind
http://www.lungau.travel/de/krameterhof ... olzer.html
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."

- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam
dopisuję się do wątku, ciekawie się obserwuje powstawanie nowego ogrodu 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Wydaje mi się, ze na ostatnim zdjęciu to jest raczej Rozchodnik ostry https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozchodnik_ostry
Witam, nie było td mnie tutaj długo przez ogromne problemy osobiste. Wszystko wrócilo do normy, wiec wracam ze zdwojoną sila do ogrodu. Kupilam dziesiatki sadzonek roslin i przygotowalam podwyzszona rabate na środku ogrodka. Zdjecia juz w krotce. Pozdrawiam. 

- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Witam ponownie
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Witajcie. Dziś skończyłam sadzić dwie partie roślin które mi przysłali z allegro. Czekam na kolejne dwie paczki
Niestety stary telefon padł, więc nie było zdjęć. Od dziś mam już nowy. Jutro zacznę robić zdjęcia i wstawiać tutaj. Pozdrawiam wszystkich 

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- matt55
- Kontakt:
Jejku u Ciebie już taka wiosna? 
U mnie cebulki dopiero wystawiają łebki..

U mnie cebulki dopiero wystawiają łebki..
- matt55
- Kontakt:
Wiosna! coraz więcej kolorków tam masz. U mnie tulipany dopiero zawiązują pączki.
Miłego dnia!
Miłego dnia!
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Bardzo ładne hiacynty, tulipanki...oj dużo tych kolorków aż chce się pracować.
. Pogoda także dopisuje, tylko trochę za szybko kwiatki przekwitają.
. Niestety coś za coś, albo dość wysokie temperatury jak na tą porę roku, albo zimno i dłużej kwitnące kwiatki. 

Proszę o zamknięcie tematu, ogrodu już nie ma. Pozdrawiam.