zalewa się zimną wodą ze studni....tato tak robi od lat i są jego ogórki naj,naj

Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
aguskac pisze:Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?
Rodusik pisze:ja ostatni raz robię już nalewkę z mięty ( jeszcze jest ładna i zielona)
A te powidła to jak się robi??Comcia pisze:Wczoraj zrobiłam powidła śliwkowe z tego przepisu bez mieszania i wyszły po prostu przepyszne :P
Szczerze polecam, roboty mało a garnek czyściutki.