Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .
Pracowita sobota u Wszystkich
. Dzisiaj nad naszą działką przeleciał taki dziwny jakby bocian ale czarny.

- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
.
Po pięknej niedzieli przyszedł równie cudny poniedziałek
.Mimo sprzyjającej aury ja dzisiaj obiecałam sobie, że czas poświęcę na porządki w domu . W ramach przerwy krótka wizyta na forum
. Wiosna to jest ten czas kiedy ja "choruję" na drzewa
. Niby ciągle boję się, że zacienię sobie rabaty ale z drugiej strony brakuje mi takich akcentów . Mój ogródek jest teraz trochę pusty, taki płaski , brakuje mi takich wyższych elementów
. Co prawda posadziłam klona i jabłoń ozdobną ale ich rozmiary na razie nie powalają
. No właśnie, drzewa nie urosną w ciągu jednego sezonu jak byliny i może dlatego powinnam posadzić kolejne ?? Znalazłam sobie takie jedno miejsce gdzie chciałabym drzewko ale nie mam pomysłu jakie . Oczywiście nie chcę żeby to było olbrzymie drzewo. Może sypniecie jakimiś pomysłami? Wiem że na Was zawsze można liczyć i potem będę miała problem z wyborem
. Podobają mi się klony palmowe no ale nie wiem czy tak przy hortensjach będą dobrze wyglądać . A może katalpa albo jakiś klon ?? No nie wiem, czekam na Wasze sugestie
.
To w tym miejscu "widzę" jakieś drzewko. Zaznaczyłam czerwoną kropką mniej więcej gdzie mogłoby rosnąć. Na tej rabacie z tyłu za kropką są hortensje i na pewno będą wdzięczne za odrobinę cienia . Plusem jest to, że drzewko usytuowane w tym miejscu nie zacieni mi róż i bylin więc jeśli tylko zdecyduję się na konkretne to kupię .

Basiu w maju to ja też bym chciała ale czy tak będzie ?? No nie wiem , zobaczymy. W każdym razie nie prędko rzucę się tam z łopatą by zakładać rabaty . Ostatnio zrobiliśmy sobie dokładny spacer i przyjrzeliśmy się działce. Trzeba nam sporo ziemi żeby tam to wszystko wyrównać do poziomu drogi i ogólnie czeka nas na początku sporo takich właśnie koparkowych spraw. Potem priorytetem będzie wjazd no i zobaczymy co dalej . W każdym razie cieszy mnie perspektywa dalszego rozwoju
. Prędzej czy później rabaty powstaną i to mnie cieszy
. W tym tygodniu ma ponoć padać deszcz to może ogród solidnie się napije. Pozdrawiam
.

Soniu lobelię posiałam pierwszy raz więc trzymaj kciuki
. No właśnie tak samo sobie pomyślałam jak Ty. Wiem, że tuje mają spore korzenie ale przecież jest sporo takich roślin. Myślę, że nie będzie tak źle i czarno jak to widzi Tulap
. Jeśli bedę miała olbrzymi problem to za kilka lat zwrócę mu honor
. Odpowiednia pielęgnacja roślin posadzonych przy żywopłocie myślę, że wystarczy i na pewno przyniesie odpowiedni efekt
. Oczywiście mogę się mylić ale to sprawdzę za kilka dobrych lat
.

Asiu a może to był właśnie bocian czarny ?? Przecież takie są ale nie wiem jak z występowaniem u nich w Polsce
. Rzeczywiście sobota była pracowita chyba u Wszystkich
. Słonecznego tygodnia Ci życzę
.

Pozdrawiam i pięknego poniedziałku Wam życzę
.

Po pięknej niedzieli przyszedł równie cudny poniedziałek

To w tym miejscu "widzę" jakieś drzewko. Zaznaczyłam czerwoną kropką mniej więcej gdzie mogłoby rosnąć. Na tej rabacie z tyłu za kropką są hortensje i na pewno będą wdzięczne za odrobinę cienia . Plusem jest to, że drzewko usytuowane w tym miejscu nie zacieni mi róż i bylin więc jeśli tylko zdecyduję się na konkretne to kupię .

Basiu w maju to ja też bym chciała ale czy tak będzie ?? No nie wiem , zobaczymy. W każdym razie nie prędko rzucę się tam z łopatą by zakładać rabaty . Ostatnio zrobiliśmy sobie dokładny spacer i przyjrzeliśmy się działce. Trzeba nam sporo ziemi żeby tam to wszystko wyrównać do poziomu drogi i ogólnie czeka nas na początku sporo takich właśnie koparkowych spraw. Potem priorytetem będzie wjazd no i zobaczymy co dalej . W każdym razie cieszy mnie perspektywa dalszego rozwoju

Soniu lobelię posiałam pierwszy raz więc trzymaj kciuki

Asiu a może to był właśnie bocian czarny ?? Przecież takie są ale nie wiem jak z występowaniem u nich w Polsce

Pozdrawiam i pięknego poniedziałku Wam życzę

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Ewelinko
Nawet nie wiesz, jak szybko drzewka rosną.
Na pewno posadzisz coś fajnego, tyle jest drzew do wyboru, że trudno coś poradzić.
Może weź pod uwagę rodzaj systemu korzeniowego przyszłego drzewka, żeby Twoje
hortensje nie zostały całkiem bez wody.
Pięknie kwitną Twoje wiosenne kwiatki, nawet takie, które u mnie dopiero co wychodzą.
Jeszcze chwila a znowu będziesz miała kwitnący busz.
Miłego dzionka i

Nawet nie wiesz, jak szybko drzewka rosną.

Na pewno posadzisz coś fajnego, tyle jest drzew do wyboru, że trudno coś poradzić.
Może weź pod uwagę rodzaj systemu korzeniowego przyszłego drzewka, żeby Twoje
hortensje nie zostały całkiem bez wody.
Pięknie kwitną Twoje wiosenne kwiatki, nawet takie, które u mnie dopiero co wychodzą.

Jeszcze chwila a znowu będziesz miała kwitnący busz.

Miłego dzionka i

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Ewelina, pisząc drzewko masz na myśli coś ozdobnego czy raczej, drzewko o większych rozmiarach?? Bo tak jak jabłonki czy klony, które posadziłaś to niby drzewka mniejszych gabarytów. Taki migdałek, bez/lilak, robinia czy jaśmin na nóżce wpisują się w ten kanon... gdybyś jednak szukała czegoś większego to ostatnio oglądałam piękne wiązy, graby czy moje wymarzone brzozy, które dają świetny rozproszony cień
Jest tyle pięknych drzew.. tylko miejsca wciąż brak 

- ewelkacha88
Kamilu na pewno wyjdą, daj im czas
.
Krysiu miejscami będzie busz tutaj się z Tobą zgodzę
. Swoje drzewka mam teraz trzeci sezon i coś tam podrosły ale nie widać ich jeszcze za bardzo . Ja bym chciała żeby ich pnie miały już mniej więcej obwód łydki a nie kciuka
. nic, czekam dalej
. Z tym drzewem to usilnie myślę co bym mogła posadzić
. Zobaczę co mają w okolicznych szkółkach . Pozdrawiam
.
Sabinko hmm, nie chcę olbrzymiego drzewa ale takie do 4,5 metrów i owszem
. Jest sporo takich odmian szczepionych na wyższym pniu ale zawsze miałam problem z wyborem drzew i dlatego trudno mi zdecydować . Przyda się takie drzewo co nie jest wielkim pijokiem
. No zobaczymy co mi wyjdzie z tego myślenia ale chyba najlepiej zobaczyć w ogóle co będzie w szkółkach .
edit : Sabinko wiązy czy graby kojarzą mi się z wielkimi ogrodami ale dopiero zobaczyłam te drzewka w formach takich strzelistych
, faktycznie śliczne
. Trudno będzie zdecydować się na jedno w tym momencie ale w zasadzie zmieszczę jeszcze kilka drzew
. Myślę, że na taki wiąz czy grab w przyszłości znajdę miejsce
.

Krysiu miejscami będzie busz tutaj się z Tobą zgodzę

Sabinko hmm, nie chcę olbrzymiego drzewa ale takie do 4,5 metrów i owszem

edit : Sabinko wiązy czy graby kojarzą mi się z wielkimi ogrodami ale dopiero zobaczyłam te drzewka w formach takich strzelistych

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ja tam widzę wiśnię ozdobną np piłkowaną Amanogawę 

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Albo głóg paul's scarlet - uwielbiam. Mam jeden, ale dopiero drugi sezon, więc sie rozkęca
U mnie w mieście rośnie cały szpaler, wyglądają cudownie.

U mnie w mieście rośnie cały szpaler, wyglądają cudownie.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobnie jak Ania polecam głóg Paul's Scarlet. Mój rośnie wśród róż, jeżówek i innych roślin i nie zauważyłam, żeby zabierał im wodę, a przy tym wygląda przepięknie 

Ula
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelka ślicznie wygląda już nowa rabata
Na miejsce które zaznaczyłaś mógłby pasować migdałek pienny, ozdobi łby Ci rabatę, gdy mało co jeszcze kwitnie, a potem się go po kwitnięciu przycina i on powoli odrasta, daje cień na najgorętsze miesiące, a nigdy nie rozrasta się za bardzo i dlatego też ma mniejsze wymagania.
Ale masz już duże piwonie
U mnie tylko jedna już tak wystrzeliła i rozłożyła listek, ale ratowałam ją ze złego miejsca w zeszłym roku, więc pewnie jeszcze nie zakwitnie w tym roku 

Ale masz już duże piwonie

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ewelinko, Twoje piwonie, to już kolosy!
A co do drzewek, to wspomniałaś o katalpie, ona też potrafi urosnąć w olbrzymie drzewko, tyle że trzeba na to lat... ale można ją ciąć i robi się z niej taki parasol. Mnie się podoba ona, ładne liście, kwiaty, chociaż w ub. roku dostała mączniaka
Ula wspomniała o głogu Paul's Scarlet - to też cudność. Jak zakwitnie, to klękajcie narody i formować można na parasol...

Ula wspomniała o głogu Paul's Scarlet - to też cudność. Jak zakwitnie, to klękajcie narody i formować można na parasol...

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- ewelkacha88
Witajcie ponownie
.
Muszę przyznać, że moje niecierpki po pikowaniu szaleją
. Rosną w oczach
. Pomidory i sałata wychyliły już łebki
. Wszystko budzi się do życia i jest tak przyjemnie
. Migdałek ma sporo pąków i w tym roku zakwitnie obficie
. Rośliny w ogródku także rosną bardzo szybko bo mam wrażenie, że z godziny na godzinę są coraz większe
. Z niecierpliwością czekam na pierwsze tulipany
.
Małgosiu- PEPSI Amanogawa ... ach, aż się rozmarzyłam
. Wprawdzie widziałam ją w innym miejscu ogródka ale tutaj też mogłaby rosnąć. No jeszcze muszę pomyśleć a im dłużej myślę tym gorzej dla mnie
.
Aniu masz rację ten głóg jest cudny
. Gdzieś na pewno go posadzę bo jeszcze kilka drzew na pewno zmieszczę na działce . Dzięki za podpowiedź
.
Ula wezmę go na pewno pod uwagę, jeśli nie tu to w innym miejscu. Szkoda, że nie masz swojego wątku bo z chęcią zobaczyłabym to cudo u Ciebie
.
Agnieszko migdałka już mam a tam chcę jednak większe drzewko. Mimo wszystko dzięki za pomysł
. Ja mam kilka piwonii , które będą miały drugi sezon a reszta jest tegoroczna. Zobaczymy czy coś mi zakwitnie
.
Basiu z katalpy jednak zrezygnowałam jakoś tak nie moje to drzewko, no chyba, że w innym miejscu
. Głóg jest pięknym drzewem to fakt i wezmę go pod uwagę . Tak jak pisałam Uli, jeśli nie w tym, to w innym miejscu
.

Muszę przyznać, że moje niecierpki po pikowaniu szaleją

Małgosiu- PEPSI Amanogawa ... ach, aż się rozmarzyłam

Aniu masz rację ten głóg jest cudny

Ula wezmę go na pewno pod uwagę, jeśli nie tu to w innym miejscu. Szkoda, że nie masz swojego wątku bo z chęcią zobaczyłabym to cudo u Ciebie

Agnieszko migdałka już mam a tam chcę jednak większe drzewko. Mimo wszystko dzięki za pomysł

Basiu z katalpy jednak zrezygnowałam jakoś tak nie moje to drzewko, no chyba, że w innym miejscu

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Ewelinko..działeczka pięknieje, kolorków przybywa i pracy pewnie także.
. Piwonie ładnie ci już wystrzeliły i te kwitnące już także.
Co do drzewka..pomącę ci w głowie bo i ja czasem miewam taki mętlik.
A może weżmiesz pod uwagę klona Flamingo, mam go i jestem bardzo z niego zadowolona. Wiąz także u mnie rośnie, ładny choć w słońcu listki się przypalają a w cieniu zielenieje. 

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Jakie niecierpki siałaś, Ewelinko?
Ja też potrzebowałam jakiegoś lekkiego bezproblemowego akcentu w ogrodzie i wybrałam tamaryszka. Można go dowolnie prowadzić.
Ja też potrzebowałam jakiegoś lekkiego bezproblemowego akcentu w ogrodzie i wybrałam tamaryszka. Można go dowolnie prowadzić.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Hmmm może posadzisz paulownię ? Ona rośnie b. duża , ale można ją formować. Jest baaardzo podobna do Katalpy/ Surmii .
W zeszłym roku kupiłem dwie fioletowe brzozy, ciekawe jak się zaprezentują.
Ale masz tych rabat
W zeszłym roku kupiłem dwie fioletowe brzozy, ciekawe jak się zaprezentują.
Ale masz tych rabat