Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie

Post »

Witajcie :) Moja Muchołówka właśnie budzi się ze snu zimowego, wypuszcza bardzo dorodne listeczki oraz pręciki z pąkami. Postanowiłam je usunąć, gdyż podobno osłabiają roślinę...chyba dobrze zrobiłam?
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, pędy powinno się jak najszybciej usuwać. Muchołówki świeżo po przebudzeniu lubią wypuszczać pędy.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osłabia, ale pąki której rośliny nie osłabiają. Oczywiście najlepiej usunąć go, ale jeśli mamy dwie muchołówki pochodzące od innych roślin matecznych można bawić się w zapylanie, tyle że wysiew jest trudniejszy, siewki długo rosną, więc korzystniejsze jest rozmnażanie wegetatywne.

Po odcięciu pędu możesz go położyć na wilgotnym torfie i mogą z niego wyrosnąć 'młode'. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13

Post »

Pozwolę się spytać. Czy jak pierwszy raz zimowaliście swoje muchołówki to udało wam się je przezimować? Bo słyszałem że początkujący hodowcy mają z tym ogroooooomny problem. A nie chciałbym stracić moich muchołówek. :(
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się udało. Najpierw stała na balkonie dopóki nie zapanowały temperatury około 0oC. Później przeniosłem ją do chłodnego pokoju i tam była podlewania raz na jakieś 2, 3 tygodnie, czasem zapomniałem i dłużej to trwało. Na wiosnę w błyskawicznym tępie zaczęła rosnąć.

Gorzej w tym roku gdyż mam kilka dziesiątek gatunków kaktusów, sporo innych doniczkowców oraz jakieś rosiczki, tłustosze, kapturnice i dzbanka. Aktualnie kapturnice i muchołówki siedzą w piwnicy w jakiś 8 stopniach.

Szczerze powiem, że stracić muchołówkę zimą aż tak łatwo nie jest jeśli ma się chociaż temperaturę między 10-15oC. Lepiej ją przesuszyć niż przemoczyć. Podlewanie sugerując się wierzchnią warstwa nie ma w ogóle sensu, bo namaka ona wtedy już, kiedy podłoże jest bardzo namoczone, a zimą nie jest to wskazane. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p

Post »

To znaczy że lepiej żeby zimą miała zapewnioną temperaturę 10C-15C. Niż tak jak piszą w internecie 0C-10C. :?: :?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p

Post »

Delete bardzo zaintrygowało mnie to co napisałeś:
Po odcięciu pędu możesz go położyć na wilgotnym torfie i mogą z niego wyrosnąć 'młode'.
Mógłbyś to bardziej opisać? Czy ten pęd mam posadzić w torfie i z tego powstanie młoda roślinka? Chyba, że źle zrozumiałam :oops:
szymonixis
100p
100p

Post »

POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p

Post »

O kurczaczek!!! Niesamowite, nie wiedziałam, że z liścia i z kwiatostanu można rozmnożyć ....a ja odcięłam pędy i wyrzuciłam ;:14 ale teraz już będę wiedziała co z nimi zrobić następnym razem. Wielkie dzięki za link szymonixis :wit
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szymonixis pisze:To znaczy że lepiej żeby zimą miała zapewnioną temperaturę 10C-15C. Niż tak jak piszą w internecie 0C-10C. :?: :?
Najlepsza temperatura 0-10, ale trudniej się w tej granicy zmieścić gdy ma się kaloryfery dlatego pisałem, że gdy nie mamy dostępu do tego zakresu dobra będzie temperatura, którą wyżej opisałem, tylko że w tym przypadku już musiałaby mieć więcej światła. ;)
JustynaK pisze:Delete bardzo zaintrygowało mnie to co napisałeś:
Po odcięciu pędu możesz go położyć na wilgotnym torfie i mogą z niego wyrosnąć 'młode'.
Mógłbyś to bardziej opisać? Czy ten pęd mam posadzić w torfie i z tego powstanie młoda roślinka? Chyba, że źle zrozumiałam :oops:
To zależy ile cm ma pęd. Jeśli ucieliśmy jak miał już dobre kilka centymetrów, to można go pokroić na krótsze kawałki, takie o długości 2,5cm. Kawałki kładziemy na wilgotnym torfie i lekko przyciskamy, aby się trochę zagłębiły. Podobno niektórzy przysypują końcówki pędów znikomą ilością torfu, ale to chyba zbędne. Najważniejsze jest tu światło - ono daje jakie kolwiek szanse, że z pędu coś wyrośnie. Jest to drugi sposób wegetetywny, zaraz po rozmnażaniu muchołówki z liścia (no, już nie liczę podziału bulwy). Rozmnaża się tymi sposobami wszystkie kultywary, gdyż poprzez zapylenie powstają nasiona, z których wyrośnie zwykła Dionea muscipula 'Regular form', bez względu na to, jakiego kultywaru pyłkiem byśmy ten kwiat zapylili. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p

Post »

Nie ma za co. :D
POZDRAWIAM SZYMON
szymonixis
100p
100p

Post »

Jeśli mogę się spytać. Jakie kultywary muchołówek hodujesz Delete? :)
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie mam zwykłego Regulara, bliżej nieokreślony kultywar, niezarejestrowany zwany Red hybride oraz Red-green. W zeszłym roku inwestowałem bardziej w hobby kaktusowe, w tym może coś świeżego przybędzie albo z Czech, z Sosnowca, ale najprędzej od kolegi z tego forum, bo już kilka razu u niego kupywałem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p

Post »

Super kolekcja!!! Może na wiosnę dodasz zdjęcia swoich pupilków. :)
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie. Otóż ze względu, ze hoduje kaktusy to mojej muchołówce się dostało i potraktowałem ją jak resztę. W sensie, ze od października nie dostała ani grama wody. Wszystkie pułapki zeschły i uległy wstępnemu rozkładowi. Mam na uwadze, ze to bylina także powinna zmagazynować potrzebną ilość wody i składników miner. w bulwie i w z początkiem wiosny ruszyć z wegetacją, prawda? W innych źródłach podają, że 'nie potrzeba się martwić gdy roślina straciła wszystkie pułapki".
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”