Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ja perowskię testowałam kilka lat temu..na początku byłam nią oczarowana bo to była nowość... Później zaczęłam ją przesadzać z miejsca na miejsce :oops: aż którejś wiosny się nie pokazała.I tyle...
Soniu pracujesz w ogrodzie? Ja mam już tygodniową przerwę a zanosi się i na następny... Widziałam prognozę i dopiero po 20 -tym mają być u nas temp. pow.10st.i bez opadów...Dobre i to! ;:131
Podziwiam u Ciebie kwitnące jeszcze jeżówki ;:63 moje odmianowe w większości padły i dałam sobie z nimi spokój żadnej nie dokupiłam ..Najdłużej mi kwitnie najzwyklejsza biała . ;:108
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani pada, pada, pada. ;:131 Oczywiście nic nie zrobione w ogrodzie. Nawet nie chce się wychodzić na dwór, a znowu mam chęci do pracy na rabatach. ;:173

Lucynko kocham twoje wypowiedzi. ;:196 Jak to brak jednego słowa zmienia sens zdania. Jedną cebulkę wsadziłam, :;230 bo nornice pewnie wykopały i nie doniosły do swojej spiżarni. Pozostałe leżą w garażu. Wiatr wyłamał podpórkę od Limelight na pniu. Zastanawiam się, czy trzyletnią już można zostawić bez. ;:218 Trochę nią miota.

Obrazek

Sabinko jeżówki zdecydowanie w dobrej kondycji, deszcz je trochę poniszczył, ale jeszcze sporo kwitnie. ;:215 Moja ogrodniczka zawsze mi powtarza, że rośliny stepowe nie wymarzają, perowskia raczej wygnije w ciężkiej glebie. Przede wszystkim jednak potrzebuje wybitnie zasadowej gleby. Ja cały pas, gdzie rosną zasadolubne sypałam dolomitem przed sadzeniem. Teraz odkwaszam popiołem z kominka. Posadziłam wiosną trzy młode samosiejki, zima pokaże jak sobie poradzą.

Obrazek

Małgosiu na pewno są karłowe odmiany cynii, byle tylko trafić na uczciwego sprzedawcę. :roll: To szałwia omączona, jednoroczna. Sama się wysiewa i kwitnie bardzo długo. Ponieważ samosiejek nikt już nie chciał, sadziłam w każdym wolnym miejscu. ;:306

Obrazek

Wandziu perowskia musi mieć zdecydowanie zasadową ziemię, ja jesienią już wapnowałam glebę, a wiosna sadziłam. Kolejne trzy maluszki posadzone w ubiegłym roku doskonale zniosły zimę. Odkwaszam glebę co roku, najczęściej sypię popiół zimą, jak nie ma śniegu. Cynie niestety są przysmakiem ślimaków. Miałam posadzone białe symetrycznie na rabacie z oliwkowymi jeżówkami. Niestety ślimaki siedzące w hostach zjadły pobliska kępę. ;:134 Zostały tylko te przy hortensji. Chyba najlepszym sposobem jest sadzenie większych roślin, już ślimakom nie smakują. Warto je sadzić, bo teraz jeszcze ładnie zdobią ogród.

Obrazek

Miłko ostnic u mnie zawsze dziesiątki się wysiewa, a lawend mam kilkadziesiąt, takie zestawienie często się powtarza. :) W tym roku po raz pierwszy wysiałam maruny i chyba już zostaną w ogrodzie, zauroczyły mnie, szczególnie, że kwitną na biało. ;:173 Z pewnością będę mieć samosiejki, ;:306 bo parę koszyczków z nasionami zostało na rabatach. Smagliczka od czterech lat bieli się w różnych częściach ogrodu, prawie bez mojego udziału. Przesadzam jedynie w inne miejsca.

Obrazek

Iwonko perowskia pewnie jak i wiele innych roślin w jednym ogrodzie rośnie bez problemów, a w innym ginie. Myślę, że właściwe przygotowanie gleby ma tu kluczową rolę. Jak masz samosiejkę, to niestety będzie spory krzew. ;:108 Kupiłam w ubiegłym roku odmianę Lacey Blue. Jest zdecydowanie niska, żaden pęd nie jest wyższy niż 40 cm. Mam nadzieję, że już w przyszłym roku zbuduje ładny krzew. ;:65 Nasiona maruny kupiłam bez problemów w moim ulubionym sklepie ogrodniczym. Teraz zebrałam własne i zobaczę, czy powtórzą cechy tegorocznych.

Obrazek

Maryniu U ciebie ciężka gleba, pewnie perowskii się nie spodobała. ;:108 Od tygodnia nic nie robię, bo dla mnie za zimno. Zresztą jednoroczne tak jeszcze ładnie kwitną, że szkoda je niszczyć. Bylin w październiku nie przesadzam, więc pracy za wiele nie mam. Szykowałam się dziś na sadzenie cebul, ale dzieci przywiozły i układały drewno do kominka, a ja bawiłam się z Karolem. Po południu już padało więc z planów nici.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Limelight w bardzo słonecznym i suchym miejscu nie przebarwia się ładnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ja mam cynie Liliput. Ino dwie, bo w chwilowym pomroku sama sobie resztę wypieliłam. :oops: Są do kolan. Choć u Ciebie te same cynie penie urosły by do pasa. :lol: U Ciebie wszystko zyskuje nadprzyrodzonych mocy. ;:224
Czy Perowskia bardzo się pogniewa za przesadzenie? Tu gdzie jest obecnie ma za ciasno. Zrobiłam sobie nową rabatę z żółto -morelowo-pomarańczowymi różami i tam mogłabym ją przesadzić. I myślę, że to zestawienie kolorystyczne będzie mi się podobać. Jak uważasz? Nawet jeśli to ruszyć ją wiosną? Pewnie już nie teraz?
Może jednak daj nowy palik Limelight na pniu. Żal by było gdyby wiatry ją skrzywiły. Trzy lata to chyba jednak nie tak dużo.
Jeśli chodzi o szałwie omączoną, to aż żal, że nie jesteś moją sąsiadką. ;:224
Białe cynie na tle hortensji i rozplenicy po prostu miodzio! Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu perowskię przesadź wiosną z dużą bryłą, na pewno nic jej nie będzie. Ja tak zrobiłam z ubiegłoroczną samosiejką i nawet ładnie kwitła. Napisz na pw, jakiej firmy nasiona cynii miałaś. Właśnie przy rozplenicach i hortensjach mam ochotę na białe. Pomyślę nad palikiem, ale już mnie denerwują te patyki w każdym kącie ogrodu. :roll: Szałwie wysyłałam dziewczynom, ale chyba się nie przyjęły, bo nikt się nie pochwalił. Jednak jak przesadza się coś we własnym ogrodzie, to roślina nie przechodzi takiego stresu. Dowodem ostnice, u mnie porosły ogromne, a wasze nie dały rady. ;:174
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu moje - Twoje trzy ostnice dały radę. Dwie są mizerne co prawda ale żyją. Za to jedna całkiem ładna. Jeszcze dziś się jej przyglądałam. Niestety nie są na tyle wypasione by im fotki robić. Mam nadzieję, że ziarna zdążyły się wysiać i wiosną wzejdą. Bardzo na to liczę.
Nie pamiętam co to była za firma. Poszperam w kartonie, to może znajdę papierek. Dam znać. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu u mnie gleba ciężka!!! :shock: Nie... właśnie lekka i przepuszczalna a perowskię uśmierciłam częstym przesadzaniem ...Jej miejscówka okazywała się po prostu bardziej korzystna dla innej / często nowej/rośliny :) ..Całe moje ogrodnicze życie przesadzam rośliny z miejsca na miejsce choć ostatnio jakby mniej... :roll: Perowskii wbrew pozorom nie jest łatwo dopasować towarzystwo ..Ale każdy ma inne wizje i gust.Najlepiej to mieć swój własny :lol: i tego się trzymać! ;:173
Miłego weekendu!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Soniu, przepięknie przebarwiły Ci się hortensje ;:333 Ślicznie wygląda Twój jesienny ogród :D
Zachwycające masz te cynie ;:224 ;:oj Szkoda, że lubia je ślimaki - u mnie by pewnie nie przetrwały ;:222
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, Twoje hortensje to mistrzostwo! Pięknie się prezentują i krzaki taaakie dorodne!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, Twoje jesienne obrazy ciągle jeszcze bardzo energetyczne. ;:333
Dużą rolę odgrywają tu pięknie przebarwiające się hortensje. ;:215
Awatar użytkownika
Ladys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2016, o 22:03

Post »

Soniu,
10 arów na ogród zupełnie wystarczy, przynajmniej łatwiej go ogarnąć a z kwiatami też można zaszaleć. Jesień u ciebie wciąś kolorowa. Hortensja Limelight jest piękna kiedy jest zielonkawa póżniej się mi już aż tak niepodoba. Siewki rozplenicy jeszcze u siebie nie widziałam a mam ją dobrze 20 lat, ale to pewnie sprawa odpowiedniej ziemi. Ciekawe twoje spostrzeżenia co do perowskii, ja jej nie wapnię. Nie wiem jaki odczyn ma moja gleba, ale sądząc według tego, że wrzosom u mnie dobrze to pewnie jest trochę kwaśna. Akurat ją trzymam na suchym murku, boję się dla niej raczej wilgoci. U mnie jest ciężka ilasta ziemia.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witaj Soniu piékne jesienne widoki pokazujesz,które tak uwielbiam.Ja jakoś nie mogę zebrać sie przez cały sezon do otwarcia nowego wątku ;:174 . Muszę częściej zaglądać do ciebie ,pozdrawiam :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne widoki, jeszcze słoneczne i miło na nie patrzeć, właściwie już prawie wspominać... bo zimno, deszczowo, i chociaż jeszcze kolorowo w ogrodzie, to już mnie nie kręci ten sezon...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,cudownie masz jesienią w ogrodzie ,bo trawy i hortensje tak długo zdobią ,ja mam jedną perovskię po trzykrotnym sadzeniu,mam piasek to na wiosnę jak przeżyje ją posadzę w innym miejscu ,ale ciężko dochować mi jest takiej pięknej ,jakoś moja się pokłada,i na pewno ma za dobrze,pozdrawiam i życzę słoneczka ,u mnie właśnie pięknie zaświeciło ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, ;:4 miło, że zaglądacie. Dzisiaj nareszcie nie padało, więc od południa zabrałam się za sadzenie cebul. Posadziłam kilkadziesiąt krokusów, dwadzieścia cebulic, i wszystkie tulipany. Duże cebulki wsadziłam do doniczek, a średnie i małe bezpośrednio do ziemi. Było tego ze trzysta sztuk, może gryzonie wreszcie się najedzą. ;:306 Przesadziłam też trochę czosnków główkowatych. Pierwszy raz tak wcześnie przygotowałam donice na taras, powędrowały do nich Angelique, Claudia i Queen of Night.

Aniu dzięki za namiary na nasiona cynii. ;:196 jak już ostnice ci się wysieją, to z przesadzaniem będzie łatwiej. ;:108

Obrazek

Maryniu mam w tamtym rejonie rodzinę i u nich gleba wybitnie gliniasta, myślałam, że u ciebie podobnie. ;:131 Pewnie jednak to przesadzanie perowskii nie posłużyło. Ja tylko malutkie przesadziłam. Właśnie się biedzę, co dać do towarzystwa kolejnym. ;:218 Jedna rośnie blisko Anabelki, a druga Limelight. Do momentu aż ta druga zacznie różowieć, perowskia pewnie przekwitnie.

Obrazek

Moniko ja sadzę dużo cynii, to ślimaki wszystkim nie dadzą rady. ;:306 Już mam namiary na niskie, będę znowu eksperymentować. ;:173 Różowe hortensje mniej urodziwe dla mnie, niż białe. Późno sadzone Bobo jeszcze bielutkie.

Obrazek

Basiu hortensje nawet w zimie lubię, przysypane śniegiem też ładnie wyglądają. Zostawiam jednak tylko jeden krzew, bo wiatry odrywają kwiatostany i cały ogród zaśmiecony. ;:222

Obrazek

Lucynko tak by się chciało jeszcze zatrzymać ciepłe dni i kolor w ogrodzie, ale coraz go mniej. Niech te hortensje jeszcze trochę pocieszą nas. Róże też jeszcze mają dużo pąków, ale dziś chyba już przymrozek się szykuje, bo wyjątkowo zimny wieczór. ;:202

Obrazek

Władziu gdybym miała jeszcze ze dwa ary i bardziej w kwadracie, pewnie inaczej byłyby rozplanowane budynki i rabaty. Cieszę się z tego co mam, sił coraz mniej więc wystarczy tyle, żeby udało się jakoś ogarnąć ogród. Też zdecydowanie nie przepadam za różowiejącymi hortensjami. U mnie rozplenice najbardziej się wysiewają na rabatach z korą, jest ich dużo. :roll: Perowskia pewnie dobrze przystosowuje się do różnych warunków, a może przy murku bardziej zasadowa gleba. ;:218 U mnie lawenda przy tarasie podsypywanym suchym betonem najlepiej rośnie, a to też zadasadolubna roślina.

Obrazek

Ewuś chętnie bym pooglądała twoje cudne trawy, :D powinnaś się zmobilizować i choć czasem powrzucać kilka fotek. Miło mi będzie gościć częściej krajankę, w realu też. ;:136

Obrazek

Mariolko masz rację, ja raczej z szacunku dla zaglądających ciągle te same widoki pokazuję. :roll: Na nowe poczekamy trochę. ;:174 dziś sadziłam cebule, w marcu pierwsze efekty będzie widać. ;:65

Obrazek

Martuś ja właściwie słońca od tygodnia nie widziałam, a dziś pierwszy dzień nie padało w ciągu dnia. Chętnie bym jeszcze plecy w słońcu pogrzała, pracując w ogrodzie. ;:108 Perowskia po deszczu też u mnie leży, ale jak wyschnie wraca do pionu. Ma jednak podparcie z dwu stron, to pewnie dlatego łatwiej się prostuje. Tyle roślin ma jeszcze pąki, a tu już zimno i nie pocieszą pewnie kwiatami. Samosiejki żeniszka sukcesywnie kwitną, a sporo jeszcze małych w pąkach. ;:108

Obrazek

Smagliczka w całym ogrodzie jeszcze się bieli.

Obrazek

Ostróżka też próbuje pokazać kwiaty.

Obrazek

W jakim stadium zbierać nasiona Klip Daggi. Połowa kwiatostanu, który pierwszy zakwitł jest brązowa. Zostawić do mrozów, czy ściąć z pędem i pozwolić dojrzeć w garażu. :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, gratuluję posadzenia cebulowych ;:180 U mnie nadal siedzą w pudle, bo dzisiaj praktycznie co chwilka padało. Może jutro aura będzie bardziej łaskawa.
Jeśli faktycznie perovskia nie wymarza, to już nawet mam dla niej odpowiednie miejsce, u mnie raczej nie ma problemu z nadmierną wilgocią w podłożu, a i popiołu z kominka ci u mnie dostatek ;:173 . W przyszłym sezonie będę wyszukiwać odpowiedniej sztuki ;:108

Sonia, wybacz, że piszę u ciebie, ale przeczytałam i wewnętrzny chochlik nie może zamilknąć ;:183
aneczka1979 pisze: Zrobiłam sobie nową rabatę z żółto -morelowo-pomarańczowymi różami i tam mogłabym ją przesadzić. I myślę, że to zestawienie kolorystyczne będzie mi się podobać.
Zaraz, zaraz.. Aneczka?..żółty? Jak długo mnie nie było na FO? :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”