Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

Alicjo z tego co czytam w Twoim wątku to jesteś grzybiara...sama je hodujesz ;:138
Gdzie masz stworzone lokum dla grzybni :?: jak ogladam to może namówię eMa i spróbujemy.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Krysiu .
Grzybiarzem to jest mój mąż ,boczniaki w (balotach)trzymamy na dworze nad wodą ,która znajduje sie w plastikowych kastrach i stoją pod jaśminem .Muszą być zacienione .
Pieczarki urosły piękne i nawet zebraliśmy trochę ,ale była z nich zupka ;:333 .no niestety sa takie maleńkie muszki ,które lubią pieczarki .
Nie mogliśmy nic z nimi zrobić ,a nie chcieliśmy używać chemii
Jeszcze mąż zaszczepił grzybnie róznych grzybków w pociętych na długie kawałki czy klockach drewna musi być dość świeże .
Grzybnie kupował na all.....o
Boczniaki polecam są pyszne ;:215
Namawiałam męża na otworzenie wątku ,ale jakoś się ociąga ;:306
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Alu fajny pomysł z tym tunelem pod winogrona ;:215
Kany śliczne, a ta o kolorowych liściach - istne cudo ;:138
Szałwia cudowna, nie wiedziałam, że taka też istnieje. Ja mam szałwię variegatę - liście ma żółto zielone.
Serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marcinki, asterki piękne kolorki ;:108 ;:108
I widzę canny nasz różne,ładniutkie.
Ja jakoś do nich szczęścia nie miałam.
rosły słabo, albo prawie wcale i zaprzestałam z nimi przygodę.
am tylko jedną,miniaturową w koszu.
Może ta mi dobrze przezimuje i będzie na drugi rok jako reprezentantka:)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu kanny śliczne ;:63 ale co się dziwić jak Ty jesteś królowa kann! :D
Tunel pomysłowy ale żeby Wam się nie trafiły takie winogrona jak ja mam na tarasie, z jednej rośliny wyrósł potwór a winogron w tym, roku będzie dziesiątki kilogramów. Dostałam ją od forumki, to odmiana poniemiecka.
Ciekawa jestem jaki właściwie jest kolor tego marcinka bo karminowy to i ja mam ale Twój jakiś ładniej uczesany ;:306
Ja też kiedyś szczepiłam grzybnię kołeczkami na świeżym pniu chyba bukowym, nie pamiętam ale pień jest jeszcze w ogrodzie, jednak żaden grzyb nie wyrósł ;:222 Bardzo jestem ciekawa jak Twojemu M czy wyrosną :lol:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu ,genialny pomysł z tą siatką dla winogron , ciekawi mnie jeszcze jak ten tunel ustawiony jest w stosunku do słońca ? Trafne określenie ......Królowa kann ;:180
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alicjo, tunel dla winorośli bardzo pomysłowy. ;:63 Będą duże i słodkie winogrona. ;:333

Zdaje się, że mam takiego samego marcinka. W doniczce, a właściwie już w gruncie. Jest malutki i na zdjęciu ma przekłamany kolor. ;:7 Cieszę się, że on rozrasta się i nie ginie, bo bałam się, że on tylko doniczkowy. ;:218

Grzybków z własnej hodowli zazdraszczam, ale nie będę eksperymentować. ;:185 Kiedyś próbowaliśmy przygody z pieczarkami i ponieśliśmy całkowitą klęskę. ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu dziękuję .Ja też nie wiedziałam o tej szałwii mam jĄ od Krysi Christi..
A jeszcze wyczytałam ,ze można jej liście smażyć jak schabowe . :wink:
Ta szałwia ,którą ty masz to pewnie ''Aurea '' świetna jako dodatek do sosów mięsnych ,a i do picia pychotka ;:333
Tej mojej wysiałam nasionka zobaczę czy wykiełkuje bo podobno nie bardzo chce .
Pomysł na tunel jest męża .
A canny w tym roku mnie cieszą :D
Pozdrawiam również ;:196
Aniu ,dziękuje :D
Canny miałam w ogrodzie bardzo dawno temu i takie odmiany ,które były trudno dostępne ,ale niestety nie udało się .
Potem jeszcze raz i już myślałam dać sobie spokój bo one trudniej się przechowują niż dalie .Teraz mi sie udało .
Aniu próbuj :D
Marysiu ,a gdzie tam ja królowa ;:173 ;:196
Musze przyjrzeć sie lepiej marcinkowi i poprosić rodzinkę o rozpoznanie koloru bo ja mam czasem problem ;:306
Będę marcinka rozmnażać to Ci podeślę i sama zobaczysz jaki kolor :D
Mąz mówi ,ze będzie winogrona ciął i nie da sie im rozrosnąć .
Ja też jestem ciekawa tych szczepionych grzybków oby tylko nie było po nich wesoło ;:306 ;:306
Elu Mąz wybierał miejsce i mówi ,ze słońca będzie dość .Tunel jest ustawiony na wschód i południe pod skosem .
Dzięki :D
Lucynko mam nadzieje ,że winogronka takie będą :D
Ten marcinek był już na wykończeniu ,a pięknie sie zregenerował ,marcinki to twarde sztuki ;:306
Pieczarki były dorodne ,ale przez te muszki ;:185 i chyba też damy sobie spokój .

Obrazek

Do jutra :wit :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich ;:4 :wit ;:167
Piękny dzień u mnie słoneczny bez opadów ,a miało padać już w zeszłym tygodniu i oby jeszcze nie padało do niedzieli .
Potrzebna nam dobra pogoda bo będzie akcja na działce przyjedzie zieć i najstarszy syn i najmłodszy i będziemy wykopywać i przesadzać duże pęcherznice .Rosły za domem ,a teraz będą wzdłuż ogrodzenia .
No i przy okazji będziemy robić oczko wodne .

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu a ta wierzba to u Ciebie czy za ogrodzeniem rośnie? Piękna, ale ile liści zrzuca ;:306 Ciekawa jestem jakie oczko będzie? nie kopcie tylko pod drzewem bo liście w oczku to syf ;:222 No to się dzieje w Waszym ogrodzie ! Już widać bardzo pozytywne zmiany ;:215
Pozdrawiam ogrodników ;:4
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu wierzba nasza ,a właściwie moja :D
Przed wierzbą widać większą część tunelu na winogrona ,ale gałęzie wierzby nie sięgają do niego .
Nad oczkiem nie będzie drzew .
Oczko będzie blisko domu tak ,żeby je było z altanki widać .Tak miej więcej przed cannami ,oczywiście odpowiednia odległość zostanie zachowana
Pracy dużo zrobiliśmy ,ale do efektów jeszcze trochę ,a jeszcze będa takie jakby suche strumyki ,które będą odciągać nadmiar wody z działki ,ale to już tylko kopanie w odpowiednich miejscach bez kosztów .Kamienie są .
A mąż właśnie maluje deski na dużą skrzynię .

Obrazek
Widać po prawej canny za kanami ściana altanki po lewej kamień to właśnie jeszcze z metr od kamienia będzie początek oczka .
Ogrodnicy też pozdrawiają ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Alu witaj,piękne macie plany na zagospodarowanie ogrodu. Już jest ładnie, a co będzie jak wszystko zrealizujecie. ;:196
Szkoda że tak daleko od siebie mieszkamy bo bym sobie posiedziała pod wierzbą ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem pracy wykonanej i jeszcze zaplanowanej. ;:63 ;:63 ;:63
Alicjo, sama jesteś niesamowita, a dodatkowo masz jeszcze takich wspaniałych pomocników i współpracowników. ;:215
Twoja - Wasza działeczka już prezentuje się elegancko, a co to będzie, gdy zrobicie wszystko tak, jak sobie zaplanowaliście! ;:114
Oj, będzie się działo! ;:433
Niech Wam pogoda i zdrowie dopisze. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu a nie boicie się, ze ten tunel pod winogrona jest za delikatny? Moi też proponowali, zeby dać pod winogron te łuczki, ale postawiłam veto. Niektóre odmiany winogron rosną tak szybko i mają taką masę, że muszą mieć bardzo solidne podpory. U mnie teraz po 4 latach bambusy strzelają jak zapałki, a metalowe pręty po prostu się kładą. Już wywiad robiłam i będę zamawiać grube stalowe pręty i betonować - na nich oprę winogrona.
Kanny super - podziwiam, bo mnie sie jak do tej pory utrzymać tylko kannę z siewu - po zimie i tak zdechła.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit
Dwie noce i cały wczorajszy dzień dopadł mnie bardzo silny ból głowy i nic nie pomagało nawet okulary powodowały dodatkowy ból .
Dziś jest już dużo lepiej ,ale jeszcze ciut ćmi .
Krysiu dziękuję ,ale wiesz na zdjęciach zawsze pokazuje sie te ładniejsze strony działki :) A mam i brzydkie miejsce ,ale niedługo będzie po nim. .
I ja żałuję ,ze tak daleko mieszkamy ;:168
Pod wierzbą byśmy raczej nie siadały bo ona ciągle płacze i na głowy leci ;:306 Lepiej w altance ;:173
Pozdrawiam ;:196
Lucynko ,ojej ,aż się zarumieniłam dziękuję ;:196 ,oby tylko pomocnicy nie nawalili ;:306
Zdrówka i pogody Tobie życzę również ;:196
Kasiu pytałam męża o Twoje wątpliwości ,mąż będzie wzmacniać ten tunel dodatkowymi listwami .
Mąż był bardzo dobrym budowlańcem nigdy nie zrobił żadnej fuszerki ,więc jestem spokojna. :D
Canny wykopałam z dużą ilością ziemi nie rozdzielałam ich i włożyłam do kartonu można obsypać torfem .Dzielę dopiero przy sadzeniu .

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”