Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Aniu :wit
Pochwalę twój piękny, bujny, kolorowy ogród ;:108 ;:108
Lilie masz piękne.A te nowe zakupy zakupy różane wyborne ;:215
A i host masz pięknych dużo, oj dużo piękności.A ta pierwsza to ???
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

IzabelaS - Izo, 'hostomanię' miałam kilka lat temu, a teraz widać tylko efekty. Hosty się rozrosły i tylko te ogromne, jak brakuje miejsca to przesadzam lub oddaję. Wiosną wyszukiwałam tych malutkich i przesadzałam w jedno miejsce, bo inne je zagłuszyły. Odpukać, ale moje winniczki jakoś w nich nie gustują :D .
Z grubsza licząc mam jakieś 150 odmian, ale etykiet tylko połowę - gdzieś się zapodziały :roll: .
Sadzę je czasem razem z żurawkami na słońcu i też dają radę.
Ten rok, to dla mnie rok róż, chociaż znając swoją ziemię, nie wróżę im długiego pobytu. Na razie jednak mnie bawią i cieszą ;:173 . Mam trochę 'wrażliwców', a ja w opiece nie jestem zbyt dobra ;:185 . Czas pokaże, co przetrwa ;:224 .

Anabuko1 - Aniu, dziękuję za miłe słowa. Ta hosta nie ma nazwy, bo się zapodziała, przykro mi ;:196 .

No to lecimy ;:118

Moulinex - nowy nabytek. Krzyżówka Grahama Thomasa z siewką nieokreślonego pochodzenia. Wszędzie jest napisane, że mocno pachnie, ale ja na razie nie wyczuwam zapachu. Może trzeba ją wąchać w różnych porach dnia ;:306 . Mimo to, ma 'moje' kolorki ;:108 .
Obrazek

Sunny Sky - wreszcie znalazłam jej nazwę
Obrazek
Ta sama róża, inny dzień, również deszczowy - nic jej nie rusza ;:185
Obrazek

Co by nie dostać 'różowstrząsu' - przerywnik czosnkowy. Odważyłam się kupić jesienią trochę różnych i uważam je za świetne rośliny ;:108 .
Obrazek

Trochę bieli nie zaszkodzi ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Troszku' różności
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kto podpowie nazwę tej róży - prezent, ale zapomniałam nazwę :oops:
Obrazek

Obrazek
Weilchenblau - róża pnąca, która ma rosnąć szybko nawet na słabej glebie - nieprawda!
Obrazek

Arabella - śliczna różyczka, długo kwitnie i kwiaty nie reagują na deszcz; zobaczymy, co dalej...
dół krzewu
Obrazek
góra (nie mogę zapamiętać, że Fotosik wkleja na opak zdjęcia ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ogródkowe słoneczne ;:333 obrazki obejrzałam z przyjemnością tym bardziej, że u mnie się właśnie rozpadało i jest szaro,buro i ponuro...
Różowego ślazu piżmowego nie widziałam ślazówkę /podobną/ jednoroczną kiedyś siałam co roku..Co Ty chcesz od tej hako??Rośnie jak na drożdżach a Ty marudzisz...
Najpopularniejsza z tych maziastych róż jest papageno ale podobnych jest jeszcze kilka...
Miłego weekendu! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, poszukaj etykiety od tej róży, bo ona nie wygląda mi na Geoff Hamilton. Przypomina raczej James Galway. Geoff ma kwiaty w kształcie filiżanek a ta róża ze zdjęcia z tymi pięknie ułożonymi płatkami to wypisz, wymaluj cały James Galway. Może w szkółce zamienili etykiety?

Obrazek

Molineux kupiłam wiosną, ale do tej pory miała tylko dwa kwiaty, które migiem przekwitły i tyle je widziałam :roll: Twoja odpowiada zdjęciom, a ta moja miała jakieś niepełne kwiaty, które zupełnie do niej nie pasowały ;:185 Poczekam na kolejne i wtedy mam nadzieję, że zobaczę to co zamówiłam.
Jak u Ciebie rośnie Soul? Moja to straszna damulka. Kaprysi ile wlezie, że mam ochotę dać jej w tyłek ;:134 Ostatnio jeden pęd wyłamał się pod ciężarem kilku pączków i jednego kwiatu. Dwa wcześniejsze kwitły w bardzo niskim parterze, że nie zdołałam zrobić zdjęcia. Położyć się nie było jak, bo tam wokół niej dość ciasno. Rośnie od ubiegłego sezonu a chyba mam tylko jedno zdjęcie i to w wazoniku.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Róża o płatkach czerwono- biało - pasiastych być może ma na imię Papageno.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie Weilchenblau przemarzła w tym roku do poziomu ziemi, odbiła i ma w tej chwili około 1,5 m, więc jednak rośnie szybko. Mnóstwo pędów puściła.
Sunny Sky- przypomniałaś mi nazwę róży, którą też posadziłam na jesieni.
Rośnie, bo rośnie.
Moulinex ma piękny kwiat i bujnie u Ciebie rośnie.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryna, specjalnie wstawiłam hako, bo wiedziałam, że mi się dostanie hehehe... ;:196 . Dzisiaj od rana i u nas pada, ale chociaż nie ma wiatru. Powoli tej wody i ja mam dość, chociaż u mnie przeważnie sucho. Dziękuję za podpowiedź, że mam ślaz piżmowy. Dostałam jesienią od Janusza Drozda ;:180 .
Wszystkiego jest taki ogrom, że zapamiętać trudno, ale jeszcze się da :heja .

Dorotka350 - Dorota, oczywiście masz rację, przestawiłam donicę do zdjęcia i nazwałam, jak poprzednie :oops: . To James Galway.. Układ płatków ma niesamowity; ciekawe, jak się będzie sprawować ;:224 . Soul posadzona jesienią jest niska, ale ma 4 mocne pędy. Kwitła, lub będzie kwitnąć na każdym, po kilka kwiatów ( jak ich deszcze nie zmarnują ;:174 ). Ja mogłam zrobić zdjęcie, ale nie mogę powąchać, bo za nisko :;230 .
Wszystkie 8 róż na tej rabacie , co Soul, rośnie dobrze. Przypomniałam sobie, że to nie ja zaprawiałam dołki ;:224 . Muszę pomyśleć, czy koleżanki nie zatrudniać do sadzenia ;:306 . Ale, ale, z różami stop!!!.

Wracam do róży, którą prawie wycięłam ze względu na papierowe i przeźroczyste liście - podejrzewam skoczka różanego ;:oj . Zobaczymy w przyszłym roku, bo teraz biorę się za niego, bo znowu siada na rododendronach, na razie u sąsiadki, ale to tylko kilka metrów ode mnie ;:174 .
Mogłam jeszcze nie zauważyć ;:134 .

IzabelaS - Izo, dziękuję za podpowiedź ;:180 .

ewarm - tak czułam, że Twoja urośnie na gliniastej ziemi. Moja ma pod stopami piasek poniżej 30 cm i żaden dołek na dłużej jej nie pomoże. Poza tym podłożenie obornika, to wykopanie róży przez psy.
Moulinex jest dość wysoka, chociaż w opisach ma sięgać do 60 cm i nadawać się do donic ;:224 . Może taka 'wybiegnięta' w szkółce; zobaczymy ;:108 .

Double Deleith
Obrazek
Madame Anisette
Obrazek

Obrazek
Soul
Obrazek
[/i]Notre Dame du Rosaire[/i]
Obrazek
Charlotte - cienkie łodyżki, a kwiaty ciężkie
Obrazek
tak opadają - po całości ;:oj
Obrazek
Boscobel
Obrazek

Obrazek
Hosta i hosteczki? ;:224
Obrazek

Obrazek
pysznogłówka w tym roku mocno 'stoi', jak wojsko :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trawa - śmiałek darniowy
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, widzę, że deszczowo u Ciebie. U mnie pada od kilku dni, ja nie narzekam, ale po co tak wieje :( Dzisiaj mam małą przerwę w dostawie wody z nieba. Aż dziwne, że w niektórych rejonach kraju naszego kochanego narzekają na suszę.
Doczytałam, że masz 150 odmian host. ;:oj Jestem pod wrażeniem. Mam ich troszkę, różnych różnistych, ale żadnej nie znam z nazwy. Uwielbiam je, bo idealnie zapełniają mi cieniste zakątki ogrodu, a do tego pięknie kwitną. Jak przyniosłam w zeszłym tygodniu pęk hostowych kwiatów do pracy, to było tylko ach i och,,,,i co to za kwiaty? Mam takie małe kuku, że muszę mieć świeże kwiaty w wazonie. I w pracy, i w domu. :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, James Galway jest nie tylko przystojnym facetem, ale też i słusznych rozmiarów. Musi mieć sporo miejsca ;:108 Uwielbiam go właśnie za ten niesamowity układ tak misternie ułożonych płatków. Poza tym kwiaty trzyma dość sztywno i nie boi się zbytnio deszczu...Byle nie za wiele, bo tego ostatnio u nas jakby nadmiar :evil:
Skoczek narobił u Ciebie tych szkód. No widzisz. U mnie na szczęście jakoś skoczka nie zauważyłam. Wystarczy mi kwieciak, ogrodnica niszczylistka, bruzdownica i licho wie co jeszcze :twisted: Mączniak też zaatakował kolejny raz Crocus Rose, której to pędy cięłam wraz z pączkami :cry: Trudno, może jak przestanie wreszcie padać to uda mi się zrobić oprysk, bo inaczej rozlezie się jak nic na kolejne róże.
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Moja Charlotte też ma wiotkie łodyżki i w dodatku już złapała plamistość.
Mme Anisette prześliczna. Kupiłam taką też, ale kwitnie na bordowo- ;:oj .
Nieźle nie?
Jakoś ja serca do liliowców nie mam. Są kolorowe, ale mnie nie przekonują.
Aniu, ta paskowana róża jeśli ode mnie, - to kupiona pod nazwą new imagine- floribunda sklep.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, deszczowe fotki fantastyczne! Pięknie wyglądają rośliny w takich kroplach deszczu.
U mnie dalej susza i zero deszczu. Ochłodziło się, mniej wieje, niebo codziennie zaciągnięte chmurami, a mimo to ani odrobiny deszczu.
To bardzo wstrzymuje moje prace w ogrodzie, a jednak do żniw jest troszkę więcej czasu na działanie w ogrodzie...

Śliczne masz te róże, powiem jeszcze raz!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale pięknie! Masz tyle róż!
A jak jarzmianka fajna! ja mam, ale jeszcze kwiatka jedynego nie widziałam! ;:306 Może za rok... ;:218
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI - Gosiu, host mam sporo, ale nazwy powylatywały ;:173 . Na nie zawsze można liczyć. Lubię na nie patrzeć - każda inna i inne ma listki. Nie pomyślałam nawet, że kwiaty host nadają się do wazonu.
Dzisiaj znowu pokropiło i wczoraj też. Nie mogę użyć żadnego środka na opryski, bo mi zmyje ;:174 . Tak nie lubię robić oprysków, ale teraz muszę, bo skoczków znowu zatrzęsienie ;:223 . Skąd to się bierze? ;:134 .

ewarm - Ewa, to nie jest ta nazwa, chociaż róża od Ciebie.
Ciekawe, co Ci zakwitnie zamiast Madame Anisette ;:306 . Co do liliowców, to dla mnie liczy się kolor, a one są coraz bardziej kolorowe, chociaż te nowsze odmiany są bardziej chorowite ;:224 . Po kwitnieniu faktycznie nie wyglądają najlepiej, więc je porozrzucałam po ogrodzie, co by się w oczy nie rzucały ;:108 .
Może Charlotte z wiekiem nabierze masy, co?.

kropelka - Mariolu, dziękuję za uznanie, ale ja zabawę z różami dopiero zaczynam ;:168 .
Przykro mi, że u Was nie pada, bo zapowiadali deszcze w całej Polsce ;:131 .
Podziwiam Twoją wytrwałość, że nie masz dość ziemi po pracach polowych, bo moja Mama tak ma. Nie znosi wręcz ogrodów i pyta, po co mi to. Ja tam wiem po co - to moja radość i uśmiech :tan .

takasobie - Miłka, przecież jarzmianki rosną jak chwasty, czemu Twoja nie kwitnie?. Mogę Ci jesienią ukopać po dobrym kawałku ze 2 lub 3 odmiany, chcesz?.
Róże, to jak pisałam moja nowa zabawka. Część rośnie świetnie, ale kilka nędznie. Oczywiście, pokazuję te ładne, ale szkoda mi też tamtych, bo wybierałam ze względów sentymentalnych. Dam im jeszcze jeden sezon ;:108 . Nie uwierzysz, ale najciekawsza jest dla mnie Pomponella - nie mogę się na nią napatrzeć ;:333 .

żuraweczka wybrała się na wycieczkę - ona chyba jest pnąca ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Te wszystkie duże drzewa są moje ;:174
Obrazek
Rabata od północy i ogrodzona przed psami, ale Ballerina i tak świetnie sobie radzi
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotka350 - Dorota, to znaczy ile miejsca mam szykować Na Jamesa Galwaya - nie strasz mnie ;:oj . Masz rację, ułożenie płatków ma perfekcyjne i to mnie się najbardziej w tej róży podobało.
Na razie stoi w donicy, bo nie mam pomysłu, gdzie go ulokować ;:224 . Na jesieni zwolnią się miejsca po daliach, to będę się martwić :heja .
Z tymi opryskami to teraz faktycznie problem, bo codziennie kropi, ale może wreszcie będzie kilka ładnych dni i uda się to zrobić, bo znowu jakąś różę zeżrą ;:145 .
Powiem tak: moje pierwszoroczniaki spisują się nieźle, większość ma mocne pędy i sporo kwiatów. Jak długo to będzie trwać, to się okaże, bo jakoś nie mogę dojechać po koński obornik, ale pewnie do jesieni dojadę ;:124 .

Charlotte
Obrazek

Hansestadt Rostock ?
Obrazek

Wczoraj przed burzą
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam! Widoki ogrodowe przednie, hosty dorodne... :shock: Miło oglądać taki wypasiony ogród ;:108 ;:138
Choć dzisiaj zawędrowałam na działkę znajomej działkowiczki...Zlikwidowała większość rabat..posiała trawkę na połowie prawie 5 arowej działki,na kawałku rabaty z 2-3 odmianami floksów,kilka host i jeszcze jakaś drobnica plus kilka jasnych iglaków i krzewów liściastych zwyczajnych bardzo..perukowiec, kolorowe pęcherznice i 3 odmiany dereni... Kurcze..podobało mi się bardzo ;:173 ...mogłabym tak mieć Ale... ;:7 najpierw musiałby tajfun jakiś przejść przez moją działkę i zniszczyć mi większość moich nasadzeń... ;:oj Ale czy miałabym satysfakcję z uprawiania takiej skromnej działeczki.,, ;:131 chyba jeszcze nie czas... jednak...Jeszcze jakieś 10 lat...jak dobrze pójdzie..Kocham ten mój busz kontrolowany :oops: ...choć nie wszystkim się taki podoba...ale mnie niekoniecznie podobają się kreowane pseudo wersalskie ogrody...Niech więc każdy zostanie przy swoim... ;:224

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”