Pomału przygotowuję się do wysiewów
Możliwe, że zabiorę się za nie szybciej bo po prostu nie mogę się doczekać
Kupiłem nawet specjalne lampy do roślin do wspomagania maluszków
W tym roku będę troszkę eksperymentował z podłożem. Część wysieję w czystym pumeksie a część w mieszance 80% pumeksu i 20% ziemi do kaktusów.
Wysiewać będę do pojemników szklanych z pokrywkami. Żeby jeszcze więcej światła docierało do sieweczek. Co ciekawe pojemniki te zrobione były w Czechach. Ciekawe czy wymyślone były przez jakiegoś kaktusiarza
Wszystko wysiewane będzie w elektrycznym propagatorze dla uzyskania odpowiedniej temperatury.
No i najważniejsze czyli nasionka. Naprawdę jak dla mnie to stanowczo za dużo mi się ich nazbierało
I wszystko będzie stało przy oknie w takiej oto konstrukcji. Najpierw wysiewana będzie pewna część nasion w propagatorze a jak już wykiełkują to pójdą na górną półkę i kolejna porcja pójdzie do propagatora.
Wszystko wydaje się być proste i obmyślone ale wiadomo, że w życiu tak nie jest i pewne problemiki na pewno się pojawią.
W każdym razie zobaczymy jak będą przebiegały tegoroczne wysiewy. Później dokładnie wam podam jakie gatunki zostaną wysiane i zobaczymy jak będą rosły. Naprawdę nie mogę się doczekać