Storczykowa kraina Soni :)
Swoje storczyki też przesadzałam do takiej ziemi. Oferta jest o tyle ciekawa, że dobrać można inne podłoże do dendrobium, czy sabotka.Aankaa pisze:Ja wczoraj dostałam ziemie zakupiana przez internet w orchidsklepiku...
Taką samą ziemię ma w dystrybucji inny sklep:
http://www.orchidmania.pl/index.php?cPath=136
Wychodzi na to że dobór odpowiedniego podloża to nie lada problem
Moje jedno Paphiopedilum ma bardzo ciężką doniczke-tak jakby w podłozy był kamyki albo keramzyt czy coś takiego-ne sprawdzałam bo jak na razie wygląda zdrowo, więc nie ingeruje, drugi ma kore i takie drobniutkie kamyczki-to ten biały, a trzeci samą i to w dodatku drobną korę-to ten kupiony w przecenie, jeszcze nie kwitł, i chyba przesadze go w te podłoże z substrali i dodam jakieś kamyczki
co Wy na to?

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ilonka Madzik juź Ci odpowiedziała
to podłoże ze zdjęcia z orchidsklepiku kupiłam w leroy merlin - cena ok. 10 zł. ale nie pamiętam dokładnie. To podłoże nadaje się do phalaenopsis, a do innych to nie mam pojęcia, więc najlepiej zamówić przez internet w orchidsklepiku, bo tam są gotowe podłoża do różnych gatunków, a tak jak Duśka pisze paphiopedilum lubi drobniejsze podłoże, więc ja wybrałam te najdrobniejsze kawałki ;:225

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
A ja się chyba w końcu zaopatrzę w to z Substrala dla paphiopedilum, skoro lubi drobniejsze
Soniu, o ile sobie dobrze przypominam Twój własnie w takim siedzi, czy jest mu w nim dobrze

Soniu, o ile sobie dobrze przypominam Twój własnie w takim siedzi, czy jest mu w nim dobrze

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Jeanne ano siedzi
ale czy jest jemu dobrze tego nie wiem, najważniejsze, że żyją, bo to aż 4 sztuki w tym substralu mam i chyba nowe rozetki troszkę urosły
mam jednego sabotka z jakąś dziwną jakby suchą łuską i on też wypuścił nową rozetkę, ale i na niej widzę tę zmianę
chyba znowu podleję roztworem na grzyby.
Większe kawałki substrala dałam do falenopsisów, ale wymieszałam z tym podłożem z OS, kombinuję i oby to wyszło im na dobre, bo ja do reanimacji jakoś cierpliwości nie mam

Większe kawałki substrala dałam do falenopsisów, ale wymieszałam z tym podłożem z OS, kombinuję i oby to wyszło im na dobre, bo ja do reanimacji jakoś cierpliwości nie mam

- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa