Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ja wczoraj dostałam ziemie zakupiana przez internet w orchidsklepiku...Jest super....W LM była tylko z substrala....sama ziemia prawie.
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Aankaa pisze:Ja wczoraj dostałam ziemie zakupiana przez internet w orchidsklepiku...
Swoje storczyki też przesadzałam do takiej ziemi. Oferta jest o tyle ciekawa, że dobrać można inne podłoże do dendrobium, czy sabotka.
Taką samą ziemię ma w dystrybucji inny sklep:
http://www.orchidmania.pl/index.php?cPath=136
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam podłoże do storczyków firmy Krajewscy - przesadziłam ostatnio do niego mojego choruszka i niedawno odżył :P :P :P
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Wychodzi na to że dobór odpowiedniego podloża to nie lada problem :) Moje jedno Paphiopedilum ma bardzo ciężką doniczke-tak jakby w podłozy był kamyki albo keramzyt czy coś takiego-ne sprawdzałam bo jak na razie wygląda zdrowo, więc nie ingeruje, drugi ma kore i takie drobniutkie kamyczki-to ten biały, a trzeci samą i to w dodatku drobną korę-to ten kupiony w przecenie, jeszcze nie kwitł, i chyba przesadze go w te podłoże z substrali i dodam jakieś kamyczki :roll: co Wy na to?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Paphiopedila raczej wolą drobne podłoże... ale pewna na 100% nie jestem. Phalaenopisisy lubią grubsze.
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Kiedy nie miałam jeszcze podłoża z Orchidsklepiku do ziemi zakupionej w sklepie ogrodniczym( do storczyków) dodałam keramzytu, kawałki steropianu i korę i jakoś phalaenopisisy zaakceptowały takie podłoże, a do dendrobium bardziej skruszyłam steropian i połamałam korę.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Ilonka Madzik juź Ci odpowiedziała ;:128 to podłoże ze zdjęcia z orchidsklepiku kupiłam w leroy merlin - cena ok. 10 zł. ale nie pamiętam dokładnie. To podłoże nadaje się do phalaenopsis, a do innych to nie mam pojęcia, więc najlepiej zamówić przez internet w orchidsklepiku, bo tam są gotowe podłoża do różnych gatunków, a tak jak Duśka pisze paphiopedilum lubi drobniejsze podłoże, więc ja wybrałam te najdrobniejsze kawałki ;:225
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

A ja się chyba w końcu zaopatrzę w to z Substrala dla paphiopedilum, skoro lubi drobniejsze :roll:
Soniu, o ile sobie dobrze przypominam Twój własnie w takim siedzi, czy jest mu w nim dobrze :?:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Jeanne ano siedzi ;:198 ale czy jest jemu dobrze tego nie wiem, najważniejsze, że żyją, bo to aż 4 sztuki w tym substralu mam i chyba nowe rozetki troszkę urosły ;:183 mam jednego sabotka z jakąś dziwną jakby suchą łuską i on też wypuścił nową rozetkę, ale i na niej widzę tę zmianę ;:155 chyba znowu podleję roztworem na grzyby.
Większe kawałki substrala dałam do falenopsisów, ale wymieszałam z tym podłożem z OS, kombinuję i oby to wyszło im na dobre, bo ja do reanimacji jakoś cierpliwości nie mam ;:115
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co do podłoży, to ja zwykle na wystawach kupuję. ale zazwyczaj jak przesadzam, to daję im używane, bo nie mam zbyt wiele nowego, a szkoda mi zmarnować starego. wiem, że źle robię, ale no cóż...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowo, jeżeli wiesz, że źle robisz, to może nie pisz o tym. Każdy z nowicjuszy, jeżeli przeczyta twoją wypowiedź, a nie będzie miał zielonego pojęcia o przesadzaniu storczyków, pomyśli że dobrze robi. A nie o takich radach dla początkujących marzymy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no bo nie powinnosię sadzićw używane podłoże, a ja to robię, bo muszę. a jak napisałam, że to jest źle, to nie zrobią tego przecież...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit

zdjęcia z rozwoju pąka paphiopedilum

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

a to dodatek do prezentu dla mojej siostrzyczki - pewnie mną wstrząśnie za niego, bo ona twierdzi, że morduje wszystkie kwiaty ;:128

Obrazek

no i przy okazji sprawiłam sobie prezencik miniaturkę ;:183

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

super fotki!!! też mam takiego miniaturkę (takisam jak ten pomarańczowy, tylko ma 1 łodyżkę kwiatową) i Paphiopedilum też ładne.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Miniaturka przesliczna....Nie spotkałam nigdzie takiej...Napisz jej wymiary :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”