Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Paulinko mnie odmianowe jeżówki przyjemnie zaskoczyły. Dostałam naprawdę malutkie fragmenty i nawet nie marzyłam, że zakwitną. Kupione w szkółce też były niewielkie, ale mają kwiaty i sporo pąków. ;:215 Rudbekie to jak słońca w ogrodzie. Hortensjom bukietowym zawsze lepiej w gruncie niż w doniczce. Moje pierwszoroczne z patyków nigdy nie miały problemów z zimowaniem. Słońce ładnie podświetlało dziś rozplenice.

Obrazek

Krysiu mam dwie hortensje tak niefortunnie posadzone. Ich pędy wystają na chodnik, przesadzać nie będę, więc pozostaje ostre cięcie. Jak zabezpieczasz brązowe trawy. Moje nigdy nie przeżyły zimy i nie zakwitły. ;:222 Czy wysiewałaś ich nasiona. :?:
Na rogu domu Pinki Vinki, którą też obchodzimy bokiem.

Obrazek

Anitko niestety od dzisiaj słonecznie i deszczu więcej nie spadło. ;:174 Podlewam hortensje bo zwieszają liście. Róża okrywowa dla ciebie.

Obrazek

Marysiu miałam dziś coś popracować w ogrodzie, ale goście zjechali, więc też siedziałam w domu. Tylko krótki spacer odbyłam. Brązowe turzyce pewnie mają u ciebie zacisznie, a u mnie, wiatry wysuszają zimą. Proszę o instrukcję zabezpieczania ich. ;:180 Ekstremalna pogoda w tym roku, z pewnością nie podobała się jeżówkom. Ja swoje cztery odmianowe codziennie podlewałam i cieniowałam w największe upały.Tegoroczna kupiona na giełdzie hurtowej, niska szałwia omączona zdecydowanie lepiej się trzyma niż ubiegłoroczna.

Obrazek

Olu tak to jest, jak człowiek niedoświadczony i wydaje mu się, że rośliny rosną tak, jak piszą teoretycy. ;:306 Poczekamy na instrukcje doświadczonych ogrodniczek, na temat pielęgnacji brązowych turzyc.

Ostróżka ciągle kwitnie, czy będzie mieć siłę na przyszły rok. :?:

Obrazek

Ubiegłoroczne siewki pęcherznicy mają metr wysokości, prowadzę je na pniu.

Obrazek

Podobnie zaplotłam hortensję Magical Moonlight.

Obrazek

Perowskia ciągle fioletowa.

Obrazek

Cynie oczywiście najlepiej się mają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spojrzenie w zachodzące słońce.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie jak zawsze ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję za ciepłe spojrzenie na moje rabatki. ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu jakże cudne masz te rozplenice a w zachodzącym słońcu są po prostu ósmym cudem świata!
Pęcherznica na pniu to super pomysł. Ja prowadzę Luteus i muszę przyznać, że mnie podobają się te jej charakterystyczne gałązki z łuszczącą się korą. Wszyscy zalecają ją często odmładzać, ze względu na to łuszczenie. A mnie się podoba. ;:215
Nadal zachwycam się obwódką z host. ;:215 I cyniami też! Koniecznie muszę je wysiać w przyszłym roku. ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, jak masz deficyt deszczu, to ja chętnie podeślę. ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu szałwia omączona jest jednoroczna tak?
I tak ładnie ci się zdążyła rozrosnąć? Moja taka mała, ale może późno ją kupiłam.... ;:219
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

No rozplenice zachywcaja w słońcu, aż reszta ogrodu ginie przy ich blasku, musze podejrzeć u mamy jak sie mają, bo dwie jej wsadzałam w sierpniu, ale w zachodzącym słońcu to ich nie widziałam:)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Soniu. :wit
Z tym deszczem, to jakiś armagedon u Ciebie. ;:224 Sądziłam, że jak u mnie napadało, od trzech miesięcy suszy, to znaczy wszędzie, nawet grzyby się pokazały. Bardzo Ci współczuję.
Zielona jeżówka cudowna, że nie wspomnę o rozplenicy. ;:138 Moje nie zakwitną, liście pożółkły.
Owoce cisu pięknie wyglądają, a ja zawsze ubolewam, że ich jest za mało. Ja je zjadam na bieżąco. ;:306 Osnówki są jadalne i słodkie. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki, ;:196 jakby nie trawy, to ogród byłby już dość smutny. Jakoś mało mam kwitnących o tej porze roślin. Pęcherznice mam trzy i na tej wąskiej rabatce muszą być niezbyt szerokie, bo znowu utrudnią przechodzenie. To z własnych siewek, jak się nie sprawdzą wyeksmituję. Hosty już żółkną, ale cynie to wyjątkowe terminatory. ;:333

Małgosiu przyjmę każdą ilość wody z chmur, chętnie bym po nią osobiście podjechała do ciebie.Obrazek

Olu szałwia omączona jest jednoroczna. W ubiegłym roku miałam wyjątkowo nieudaną. ;:222 Teraz chyba upały jej się podobały, bo pięknie się rozrosła i kwitnie bez przerwy od maja.

Paulinko rozplenice w słońcu i z kroplami deszczu wyjątkowo ładnie wyglądają. ;:108 Niestety tego drugiego niewiele.

Tereniu trochę popadało, ale jak w sobotę sadziłam truskawki, to musiałam lać wodę w dołki, bo poniżej 5 cm sucha gleba. ;:145 Miło, że coś podoba ci się w moim ogrodzie. ;:196 Może przyszły rok będzie normalniejszy i nacieszymy się swoimi rabatkami. ;:108 Bałabym się zjeść cisowe kulki. ;:202
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hmm... a u mnie nic się nie sieje... :evil: No może poza tonami firletki, kłosowca i Mikołajka. :twisted:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak te się wysiewają, to inne też, tylko o tym nie wiesz, bo wysiekasz. ;:306 Wcale nie jest miło, jak masz w korze lub między roślinami pielić setki siewek. Mam jeszcze hibiskusy, pęcherznice, jeżówki białe, pełno ostnicy, wysiała się nawet tegoroczna smagliczka nadmorska i żeniszki. Mam nadzieję, że zima sobie z nimi poradzi, bo już mi się nie chce pielić. ;:222
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu uwierz mi na słowo, że owoce cisu są jadalne, tylko bez nasion. ;:108
Może jeszcze ktoś potwierdzi.
Moje truskawki wyschły, a miałam taką fajną odmianę, jednak je oplewiłam po deszczu, może odbiją ze środka. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu cisa nie spróbuję. :) Moje truskawki też wyschły, bo jeszcze nornice je zryły, ale posadziłam kilka podarowanych.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jesteśmy tak różne ;:173
Ale to jest właśnie najfajniejsze.
Bardzo, ale to bardzo podobają mi się Twoje rabaty, ale u siebie wolę busz.
Już to wiem
Chociaż znowu po wizycie w zaprzyjaźnionym ogrodzie mam chęć uładzać ogród
Taki uporządkowany jest elegancki.
Powstrzymywałam jak mogłam od zakupów na targach w Skierniewicach. Udało się.
To już jest wielki sukces. I zaczynam chyba mieć chęć na sadzenie grupowe
Strasznie spodobała mi się mała rutewka jako zadarniacz. mam kilka cienistych zakątków gdzie by się sprawdziła.
Ale nie miałam kasy na większe ilości.
Poczekam do wiosny.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Czyli jest szansa, że wysieją mi się hibiskusy, oj cieszy mnie to ogromnie :) co prawda kupiłam kilka odmian z wyprzedaży w Aldi, a wszystkie okazały się białe, ale nie ubolewam nad tym :) Nawet mocno żałowałam, że na rabacie z białą hortensją i białym hibiskusem znajdzie się inny kolor, a tu taka niespodzianka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”