Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Ostatnio oglądałem w telewizji jak ogrodnik dawał do dołka pod pomidora garść granulowanego nawozu bydlęcego. Przysypywał nawóz ok 10 cm ziemi i sadził pomidora. Czy ktoś z Was tak robi?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Nie, w zeszłym sezonie robiłem tak z pomidorami we wiadrach.
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Moja teściowa tak robi pod folią , do dołka z pomidorem daje normalny obornik bydlęcy, zasypuje ziemia i na to sadzi pomidory , a nawet sadza je w workach. 2 lata temu tak robiłam do małych donic mimo że dawałam.lyzke to i tak miały chyba zbyt dużo na start , ale plony były ok.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 01:13

Post »

Ja również wsypuję dobrą garść nawozu granulowanego do dołków z tym że trochę mieszam z ziemią . Pomidory zawsze są zadowolone.
zaklinaczka
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 13:53

Post »

Rok temu zalewałam obornik granulowany wodą i po kilku dniach taki przefermentowany obornik wlewałam do dołków gdzie sadziłam pomidory, nie wiem czy to dobra metoda ale bałam się właśnie popalenia roślin przez zbyt mocne działanie obornika
Milena
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

No właśnie słyszałem też o metodzie żeby wrzucić granulowany obornik do wiaderka z wodą. Po przefermentowaniu na kilka dni przed sadzeniem pomidorów wlać w dołek.
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja całą zimę zbieram skórki z bananów susze je na grzejnikach jak są bardzo suche blenduję na pył do słoika a przed sadzeniem pomidora robię dołek wsypuje łyżeczkę sproszkowanych skórek z banana trochę skorupek z jajek ,gałązka przefermentowanej pokrzywy do tego kompost tylko nie wolno uzywać kompostu z obierek z ziemniaka,wszystko mieszam i sadze pomidora ,nie podlewam dopiero po trzech dniach,ale podlewam pomidora przed wsadzeniem,a potem to juz tylko pielęgnacja i raz na 10 dni oprysk zawiesiną z drożdży i podlewanie gnojówką z pokrzyw
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:oj Podziwiam zapał do takiej zabawy. ;:173
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

A ja podziwiam co innego i głośno tego nie powiem ale mniejsza z tym. :wink: . Ja osobiście wolałbym dać do dołków obierki z ziemniaków niż konserwanty i fungicydy , którymi są nasycane banany sprzedawane w sklepach. No chyba, że ktoś kupuje BIO banany po dychu za kilogram.
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja wole zastosować skórki z bananów aniżeli nawozy sztuczne,natomiast ziemniak obojetnie w jakiej postaci nie idzie w parze z pomidorem,a jeżeli chodzi o banana jeżeli go jemy i żyjemy ,a przecież jest nasycony różnościami ,to tym bardziej możemy skórkę wykorzystać jako minimum potasu jaki jest w niej zawarty ;:108 ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p

Post »

Z tego co czytałem to pomidorkom jest wsio rybka czy np. azot dostaną mineralny czy naturalny .Azot to azot i ponoć one tego nie rozróżniają . Natomiast dla gleby i mikroorganizmów już nie .
Kompost , banany , obornik itp , nie karmią roślin a glebę , a właściwie mikroorganizmy , dżdżownice i inne żyjątka , które przerabiają je dopiero na kompleksową odżywkę dla warzyw .Obecnie uznaje się że najlepszym nawozem jest worm casting , czyli wydzieliny dżdżownic .Dlatego moim zdaniem żyjątka w glebie przetwarzając ( kompostując) organiczne odpadki, dostarczają kompleksowych i najwyższej jakości pokarmów naszym pomidorkom , co nie jest łatwe w przypadku nawozów mineralnych , bo bardzo ciężko jest skompletować tyle minerałów jakie daje im zasobna w kompost gleba.
Dodam jeszcze że nawozy sztuczne , nie robią krzywdy pomidorom ale niszczą życie w glebie podobnie jak jej przekopywanie . Stąd właśnie moda na no dig garden ( ogród bez przekopywania) i duże ilości kompostu , by zapewnić najlepsze warunki życiu w ziemi.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

smirka Jaki sens ma suszenie skórek banana i mielenie na pył ? Dlaczego nie wrzucasz do kompostu z innymi odpadami?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

smirka pisze:Ja wole zastosować skórki z bananów aniżeli nawozy sztuczne,natomiast ziemniak obojetnie w jakiej postaci nie idzie w parze z pomidorem,a jeżeli chodzi o banana jeżeli go jemy i żyjemy ,a przecież jest nasycony różnościami ,to tym bardziej możemy skórkę wykorzystać jako minimum potasu jaki jest w niej zawarty ;:108 ,pozdrawiam :wit
Niema sztucznych nawozów!!! Saletra w goownie jest identyczna z saletrą w worku, rózni sie tylko opakowaniem i oczywiscie stężeniem. Jak poddasz gnój destylacji to otrzymasz biały proszek zawierający min. azotany. Jak przedestylujesz wino to otrzymasz spirytus, który również możesz otrzymać w reakcji katalitycznego uwodnienia etylenu C2H4 + H2O = C2H5OH , lub z acetylenu czyli takiego gazu do spawania :D . Ostatnio wykombinowano metodę, w której wystarczy przepuścić prąd elektryczny przez roztwór CO2 w H2O (woda sodowa) . Niestety potrzebny jest do tego odpowiedni katalizator, ale wynalazcy trzymają to w tajemnicy ;:124 Mimo tego, że będą to identyczne związki, tylko ten z wina uznasz za "naturalny" a pozostałe będą "sztuczne"? Dzieci z in vitro też są "sztuczne" :wink: . Ciekawa logika :lol: .

Środek banana jest pewnie wolny od chemii ale skórki są nasycone trutką jak gąbka. Przecież płyną do Europy statkiem co nie trwa kilka godzin i w tym czasie muszą zachować "swieżość". Potem idą do dojrzewalni, gdzie dostają etylen, żeby ślicznie zżółkły i nabrały aromatu. Samo zdrowie. Smacznego :wit .
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

kaLo pisze:Niema sztucznych nawozów!!! .
Dzielimy nawozy na sztuczne i naturalne!!! i BASTA !!!
W nawozach naturalnych ( kompost,obornik,kora,biohumus,gnojówki) toczy się życie . Nawóz sztuczny(każdy kupiony w worku-azotowy,fosforowy ,potasowy i inny) może leżeć kilka lat i żadne żyjątko się w nim nie zagnieździ ,ani go nie zje. Dbając o pożywienie ludzi,roślin i zwierząt bierzemy pod uwagę całokształt ,a nie tylko wybiórczo skład chemiczny.
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p

Post »

Póki co człowiek jeszcze nie zrobił takich pokarmów dla roślin jakie stworzyła natura .Nawozy mineralne zrobione przez człowieka to jedynie marny substytut i nieudolne próbowanie naśladowania natury , w innym razie pomidor z biedry smakowałby tak samo jak ten zerwany z własnego ogródka , a że nie wspomnę o truskawkach ,bo chyba każdy wie jak smakują swojskie a jak te pędzone na nawozach mineralnych.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”