Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Ostatnio oglądałem w telewizji jak ogrodnik dawał do dołka pod pomidora garść granulowanego nawozu bydlęcego. Przysypywał nawóz ok 10 cm ziemi i sadził pomidora. Czy ktoś z Was tak robi?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Pozdrawiam Krzysiek
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Nie, w zeszłym sezonie robiłem tak z pomidorami we wiadrach.
Moja teściowa tak robi pod folią , do dołka z pomidorem daje normalny obornik bydlęcy, zasypuje ziemia i na to sadzi pomidory , a nawet sadza je w workach. 2 lata temu tak robiłam do małych donic mimo że dawałam.lyzke to i tak miały chyba zbyt dużo na start , ale plony były ok.
Pozdrawiam, Werka
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
Ja również wsypuję dobrą garść nawozu granulowanego do dołków z tym że trochę mieszam z ziemią . Pomidory zawsze są zadowolone.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Rok temu zalewałam obornik granulowany wodą i po kilku dniach taki przefermentowany obornik wlewałam do dołków gdzie sadziłam pomidory, nie wiem czy to dobra metoda ale bałam się właśnie popalenia roślin przez zbyt mocne działanie obornika
Milena
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
No właśnie słyszałem też o metodzie żeby wrzucić granulowany obornik do wiaderka z wodą. Po przefermentowaniu na kilka dni przed sadzeniem pomidorów wlać w dołek.
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
Pozdrawiam Krzysiek
Ja całą zimę zbieram skórki z bananów susze je na grzejnikach jak są bardzo suche blenduję na pył do słoika a przed sadzeniem pomidora robię dołek wsypuje łyżeczkę sproszkowanych skórek z banana trochę skorupek z jajek ,gałązka przefermentowanej pokrzywy do tego kompost tylko nie wolno uzywać kompostu z obierek z ziemniaka,wszystko mieszam i sadze pomidora ,nie podlewam dopiero po trzech dniach,ale podlewam pomidora przed wsadzeniem,a potem to juz tylko pielęgnacja i raz na 10 dni oprysk zawiesiną z drożdży i podlewanie gnojówką z pokrzyw
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A ja podziwiam co innego i głośno tego nie powiem ale mniejsza z tym.
. Ja osobiście wolałbym dać do dołków obierki z ziemniaków niż konserwanty i fungicydy , którymi są nasycane banany sprzedawane w sklepach. No chyba, że ktoś kupuje BIO banany po dychu za kilogram.

Ja wole zastosować skórki z bananów aniżeli nawozy sztuczne,natomiast ziemniak obojetnie w jakiej postaci nie idzie w parze z pomidorem,a jeżeli chodzi o banana jeżeli go jemy i żyjemy ,a przecież jest nasycony różnościami ,to tym bardziej możemy skórkę wykorzystać jako minimum potasu jaki jest w niej zawarty
,pozdrawiam 

- marcin_pl
- 50p
Z tego co czytałem to pomidorkom jest wsio rybka czy np. azot dostaną mineralny czy naturalny .Azot to azot i ponoć one tego nie rozróżniają . Natomiast dla gleby i mikroorganizmów już nie .
Kompost , banany , obornik itp , nie karmią roślin a glebę , a właściwie mikroorganizmy , dżdżownice i inne żyjątka , które przerabiają je dopiero na kompleksową odżywkę dla warzyw .Obecnie uznaje się że najlepszym nawozem jest worm casting , czyli wydzieliny dżdżownic .Dlatego moim zdaniem żyjątka w glebie przetwarzając ( kompostując) organiczne odpadki, dostarczają kompleksowych i najwyższej jakości pokarmów naszym pomidorkom , co nie jest łatwe w przypadku nawozów mineralnych , bo bardzo ciężko jest skompletować tyle minerałów jakie daje im zasobna w kompost gleba.
Dodam jeszcze że nawozy sztuczne , nie robią krzywdy pomidorom ale niszczą życie w glebie podobnie jak jej przekopywanie . Stąd właśnie moda na no dig garden ( ogród bez przekopywania) i duże ilości kompostu , by zapewnić najlepsze warunki życiu w ziemi.
Kompost , banany , obornik itp , nie karmią roślin a glebę , a właściwie mikroorganizmy , dżdżownice i inne żyjątka , które przerabiają je dopiero na kompleksową odżywkę dla warzyw .Obecnie uznaje się że najlepszym nawozem jest worm casting , czyli wydzieliny dżdżownic .Dlatego moim zdaniem żyjątka w glebie przetwarzając ( kompostując) organiczne odpadki, dostarczają kompleksowych i najwyższej jakości pokarmów naszym pomidorkom , co nie jest łatwe w przypadku nawozów mineralnych , bo bardzo ciężko jest skompletować tyle minerałów jakie daje im zasobna w kompost gleba.
Dodam jeszcze że nawozy sztuczne , nie robią krzywdy pomidorom ale niszczą życie w glebie podobnie jak jej przekopywanie . Stąd właśnie moda na no dig garden ( ogród bez przekopywania) i duże ilości kompostu , by zapewnić najlepsze warunki życiu w ziemi.
smirka Jaki sens ma suszenie skórek banana i mielenie na pył ? Dlaczego nie wrzucasz do kompostu z innymi odpadami?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Niema sztucznych nawozów!!! Saletra w goownie jest identyczna z saletrą w worku, rózni sie tylko opakowaniem i oczywiscie stężeniem. Jak poddasz gnój destylacji to otrzymasz biały proszek zawierający min. azotany. Jak przedestylujesz wino to otrzymasz spirytus, który również możesz otrzymać w reakcji katalitycznego uwodnienia etylenu C2H4 + H2O = C2H5OH , lub z acetylenu czyli takiego gazu do spawaniasmirka pisze:Ja wole zastosować skórki z bananów aniżeli nawozy sztuczne,natomiast ziemniak obojetnie w jakiej postaci nie idzie w parze z pomidorem,a jeżeli chodzi o banana jeżeli go jemy i żyjemy ,a przecież jest nasycony różnościami ,to tym bardziej możemy skórkę wykorzystać jako minimum potasu jaki jest w niej zawarty,pozdrawiam

Środek banana jest pewnie wolny od chemii ale skórki są nasycone trutką jak gąbka. Przecież płyną do Europy statkiem co nie trwa kilka godzin i w tym czasie muszą zachować "swieżość". Potem idą do dojrzewalni, gdzie dostają etylen, żeby ślicznie zżółkły i nabrały aromatu. Samo zdrowie. Smacznego

Dzielimy nawozy na sztuczne i naturalne!!! i BASTA !!!kaLo pisze:Niema sztucznych nawozów!!! .
W nawozach naturalnych ( kompost,obornik,kora,biohumus,gnojówki) toczy się życie . Nawóz sztuczny(każdy kupiony w worku-azotowy,fosforowy ,potasowy i inny) może leżeć kilka lat i żadne żyjątko się w nim nie zagnieździ ,ani go nie zje. Dbając o pożywienie ludzi,roślin i zwierząt bierzemy pod uwagę całokształt ,a nie tylko wybiórczo skład chemiczny.
- marcin_pl
- 50p
Póki co człowiek jeszcze nie zrobił takich pokarmów dla roślin jakie stworzyła natura .Nawozy mineralne zrobione przez człowieka to jedynie marny substytut i nieudolne próbowanie naśladowania natury , w innym razie pomidor z biedry smakowałby tak samo jak ten zerwany z własnego ogródka , a że nie wspomnę o truskawkach ,bo chyba każdy wie jak smakują swojskie a jak te pędzone na nawozach mineralnych.