Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Pozwolę się wtrącić to jest chyba Języczka pomarańczowa :wink:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Marysiu ;:180 tak sprawdziłem w grafice jak wygląda i to jest to.Głowiłbym się i to długo.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz Małgoś pomidory,ogród,kwiatki i tak w kółko,a rodzynek? ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu-o pomidorach można bez końca, ale o kwiatach też. Ja myślałam, że wyleczyłam się już z kwiatów, ale nie. No może o tyle, że nie przeznaczam już na nie wszystkich pieniędzy ( a to już było chorobliwe) Teraz w moim ogrodzie są głównie krzewy, bo nie wymagają tyle pracy i zimą nie jest tak łyso. Byliny zostały praktycznie całkowicie zaduszone i zacienione, są ich jakieś marne resztki. Kolorowe akcenty nadają głównie jednoroczne, które sieją się u mnie od lat same, tak samo teraz, jak na wcześniejszej działce ROD, którą musiałam sprzedać 8 lat temu-tyle już mieszkam tutaj. Te jednoroczne, to super odmiany, które przetrwają wszystkie zimy i suche lata i zawsze zdążą same wykiełkować na czas, zakwitnąć i wydać nasiona. Pokażę tu część z nich-zdjęcia robione wczoraj, kilka zeszłorocznych: onętek, moja córunia z onętkami i werbena patagońska były robione w ubiegłym roku. W tym roku werbena powschodziła, ale w tym miejcsu stawialiśmy foliak i musiałam wyrwać. Mam jednak nasiona, kilka w innym miejscu jeszcze powschodziło, więc jeszcze pozbieram. Na ostatniej fotce zatrwian suwrowa czy jakoś tak posiałam pierwszy raz w tym roku. Co roku zbieram nasiona, bo gdybym tego nie robiła, to na wiosnę powschodzi szczotka -chętnie się podzielę. Niektóre takie jak aksamitki sieję do korytek i robię rozsadę. Matko jakiś fotosik jest nowy ;:oj Coś mi tam jednak powstawiało.

Marysiu dziękuję, córunię uściskałam. Zanim te zdjęcia zdażyłam wklepać to tu się w tym czasie cała masa postów dopisała ;:306

Obrazek[/URL
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/f5139b742a5bcd04]Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A co do nowego ogrodu to innym razrm napiszę co ma być, zaraz poszukam starych zdjęć mojej dawnej działki na fo i zobaczycie jaką chorobę kwiatową miałam ;:306

Coś mi tą petunię źle wczytało i się nie powiększa, więc dodam drugi raz- petunia samosiejka-nie do zdarcia :D

Obrazek

Tutaj możecie zobaczyć moją dawną działkę ROD gdzie miałam mnóstwo kwiatów-to były czasy ;:170
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przyszłym roku wysiej Elu zatrwian wrębny jeśli nie miałaś,też piękny.Szarłat mam drugi rok z rzędu,bardzo wdzięczna roślina.Stosuję go do bukietów. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

A to szarłat jest, ale coś tam Suwrowa też mam, a może nie wysiałam :oops:

Link do zdjęć mojej dawnej działki jest tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126

Zatrwian wrębny miałam-rózne kolory, ale posieję oczywiście :D
Wiosną mam całą masę niezapominajek różowych i niebieskich.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może to ostatnie zdjęcie to i zatrwian suworowa,jest na nim bardzo podobny do szarłatu,tylko mniej bordowy.Zatrwian tatarski też się ładnie prezentuje.Od kilku lat się zabieram za jego wysianie i jak na razie..... ;:306 Dzwony irlandzkie te to mi się dopiero podobają.Używam ich z kolei do suchych bukietów.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

No ja takiego faceto, co kwiaty tak lubi to jeszcze nie spotkałam, z wyjątkiem mojego brata. On jednak dał sobie w końcu spókój, bo druga połowa nie kiwnęła palcem w ogrodzie i chłop stracił zapał :;230

Dzwony irlandzkie czy orleańskie? Może się mylę( te nazwy :;230 ) Mam-sieją się też same :D ale jest ich mało.
Reszta to już śpi?

Piszcie, piszcie, ja idę te pomidory zalać zalewą, bo muszki owocówki mi je zjedzą.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mnie Elu brak zamiłowania i cierpliwości nie grozi,co roku szukam coś oryginalnego .W ubiegłym kompozycja suchych bukietów wyglądała tak: zatrwian wrębny-dzwony irlandzkie-kraspedia kulista.Miałem wieczorem w kuchni miskę malin i z muszkami ten sam kłopot.Malinki zostały zasypane cukrem i przykryte ścierką.W zimie soki będą jak znalazł.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Kraspedia kulista-miałam, ale nie wiem jak wyglądała później. Kiedyś jak nie miałam własnego ogrodu, to robiłam ogrody znajomym, rodzinie i tak tą nazwę pamiętam. Zrobiłam rozsadę i posadziłam u rodziny, ale później nie widziałam już w fazie kwitnienia. Chyba coś żółtego?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swego czasu Elu miałem,ale w uprawie doniczkowej celozję i pierzastą i grzebieniastą.W ubiegłym dostałem do uprawy w polu grzebieniastą,ale jakiegoś mutanta.O ile ta doniczkowa dorastała do ok.20 cm. to ta miała ok.metra. :;230
Kraspedia ma kształt ładnej żółtej kulki.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

No to Ci wyrosła ;:oj Celozję pierzastą miałam dwa lata temu. Zrobiłam rozsadę w wielodoniczkach i specjalnie kupiłam taki mały namiocik foliowy do przechowywania rozsady. Moja była jednak mała. Za długo siedziała w wielodoniczkach, bo ja miałam wtedy brzuszek ( mimo to ogrodu sobie do końca nie odpuściłam, jak można siedzieć bezczynnie w ogrodzie :;230 ) i nie przesadziłam na czas. w ubiegłym roku trochę się wysiało samo, w tym nie ma ani jednej. Tamta urosła mała, ale kwitła obficie. My tu możemy 10 stron dopisać, bo ja chyba wszystkie kwiaty już miałam ;:306 No może prawie wszystkie.
Pomidorki dziś oberwałam, jest tego 4 miski :D Będę kisiła zamiast ogórków chyba. Dzisiaj kiszę wczorajsze.
Ale tą celozję to uprawiałeś w celach handlowych? Widziałam w supermarkecie, nie pamiętam ceny, ale tanie to nie było.
Kobiety! coś czuję, że ten facet nie tylko Beatkę nawróci na kwiaty, a nam czyli Małgosi, Marysi i mnie z ogrodów zrobią się raje kwiatowe. Toż to taki zaraziciel, że ;:224 Na szczęście pomidory też uprawia i nie będzie nam ich chciał z głów wybić ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak masz rację dziesięć a może i więcej i nocy by zabrakło. ;:306 Wubiegłym roku przerabiałem z doniczkowych petunie,werbeny, begonie z nasion wsiane początkiem grudnia bo strasznie powoli rosną i w początkowej fazie oglądam je przez lupę ;:306 i fiołki afrykańskie,szczególnie piękne podczas kwitnienia.Pelargonię wielokwiatową tez robiłem z nasion.Żeniszki białe,fioletowe i moje ulubione różowe.A koleus Rococo to mój faworyt jeśli chodzi o koleusy.O czymś zapomniałem,pewnie tak jeśli idzie o kwiaty,tyle ich już było.Zioła począwszy od bazylii a zakończywszy na oregano i rozmarynie to kolejny mój konik.

Eclonis (osteospermum),ale odmiana strzepiasta na wysokiej łodydze to to na co obecnie choruję,może w przyszłym roku?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Rozmarynu nie miałam nigdy, jakoś tak wyszło, a koleus mi w tym roku nie wykiełkował, podobnie jak mięta. Za to melisa urosła, ale jej jeszcze nie ścięłam, muszę to zrobić, bo całkiem straci właściwości-jeszcze nie kwitnie, ale ma pąki.
Pomysł na ogród mam taki: największa i w zasadzie jedyna rabata kwiatowa będzie niebieska, a obok foliaka, zrobię taki warzywnik z rozsadnikiem bylin i roślin dwuletnich w stylu wiejskim, oraz bylin niebieskich. To plan na przyszły rok. Za dwa lata niebieska rabata wzbogaci się o rośliny wyhodowane z nasion w warzywniku-rozdadniku, a w miejscu tegoż powstanie prawdziwy maleńki wiejski ogródek z kolorowymi kwiatkami wiejskimi, ogrodzony drewnianym płotkiem. Taki mam plan.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koleus Elu a szczególnie Rococo jest ciężki do wschodów,ale za to jaki ładny.Jedyna porażka jak do tej pory z kwiatowych to o podobnych kwiatach do petunii strzępiastej skrętnik.Na kilkanaście nasion wyszły dwa i po jakimś czasie skapitulowały. :( Gdzieś po drodze musiałem popełnić jakiś błąd.
Trawa cytrynowa w tym roku zamiast w docelowym miejscu ogrodu dalej siedzi w doniczce. ;:306
Dobrze że już planujesz,jak ja to mówię trzeba zawsze być o ten krok do przodu.

Jutro jak nas dziewczyny zdążą przeczytać to nas przeklną,że nie mają czasu na pisanie. ;:306 Może zmienimy jutro trochę temat i przejdziemy na gotowanie.W tym temacie też mam małe co nieco skromnie do powiedzenia. :;230 :;230
Do jutra-dobrej nocy. :D
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”