Przysłała mnie tu jedna forumowiczka, no i miała rację - dech zapiera od tych piękności i oczu nie można oderwać . Ale czy te odmiany są kolekcjonerskie, czy można je nabyć w centrach ogrodniczych. Miejsca mam dużo, to chyba zacznę przygotowywać glebę pod te piękności
Jola z Izer-- Jak trafnie zauważyłaś w centrach ogrodniczych raczej niektórych odmian nie znajdziesz Odmiany niektóre sprowadzane od hobbystów zza granicy,oraz z wymiany między hobbystami w kraju , więc można je śmiało nazywac odmianami kolekcjonerskimi Chociaż nie twierdzę że czasem można coś ciekawego na półce sklepowej znależc godnego uwagi .
Tak to już ostatnia moja nowa odmiana w tym sezonie która zdążyła zakwitnąc przed przymrozkami . Fotki dedykuje mojej ciotuchnie Alicji z Opola Yume-Yamazakura
Grzegorzu śliczna jest dla mnie troche przypomina Kometę ( Legutki ) - nie moge odżałowac , że straciłam tę odmianę , tylko chyba kwiat Twojej jest znacznie wiekszy .
mirdem-- OdmianaYume-Yamazakura u mnie wyrosła na ok 130 cm - kwiatostan śednica 20 cm . Nie wiem czy pokazała się co potrafi czy to już jej max. rozmiary
Niestety odmiany Kometa nie miałem i chyba nie widziałem.
NN - nr 1 wysokośc ok.130 cm średnica kwiatostanu ok 17cm
Może ktoś ma w swoich kolekcjach któreś z tych odmian NN - nr 2 wysokośc 160 cm średnica kwiatostanu ok 20 cm