Moje ogródki - Gucia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mszyca pisze:Guciu

Ja w moim "kapowniku" mam zapisane:
drzewa pod którymi źle lub wcale nie rosną rośliny to klon zwyczajny, brzoza brodawkowata, orzech włoski, lipa, wiąz holenderski.
Pod brzozą i pod klonem może rosnąć laurowiśnia, iglaki mogą z czasem zmarnować się.
Widziałam na twoich zdjęciach pod brzozami posadzone krzewy iglaste, liściaste i różne roślinki.
Teren pod brzozami zagospodarowuję dopiero od dwóch lat i sama jestem ciekawa, które rośliny zaakceptują takie nietypowe towarzystwo. Wszystkie iglaki miały podsypany torf, niektóre, starsze wysadzane były z naszego ogrodu.
Wilgoć utrzymuję dzięki trocinom i korze, miejmy nadzieję, że się uda.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mówicie, że pod niektórymi drzewami nie rosną lub słabo rosną inne rośliny. Ale czy ktoś potrafi powiedzieć w jakim, w przybliżeniu, naturalnie, promieniu...?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alu, to dość trudno określić, bo to zależy od rozpiętości korzeni danego drzewa. Poza tym bardzo blisko samego pnia rosliny mogą sobie radzić lepiej, niz w wiekszej odległości od niego. Blizej pnia są tylko grube korzenie, rozchodzące sie na boki, ale rosliny mogą sobie miedzy nimi znaleźć miejsce, natomiast dalej, grube korzenie wytwarzają te drobne, które pobierają wodę i składniki pokarmowe i tam właśnie jest najgorzej. U mnie bardzo źle radzą sobie rośliny w odległości 2-5m
od pnia brzozy.Stale je podlewam, a one i tak podsychają. Za to tuż przy niej ( niecały metr) posadziłam kiedyś biały bez, który rosnie i kwitnie co roku.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pytam, bo mam młodą jeszcze brzozę i sporo posadzonych w pobliżu młodych roślin. Nie wiedziałam wcześniej o żadnych problemach z brzozą ale liczę na to, że ponieważ te rośliny są wszystkie jeszcze młode, zdołają się jakoś z tą brzozą "dogadać" :lol: , tym bardziej, że moja ziemia nie jest piaszczysta, jak u Ciebie, tylko dobrze trzyma wodę... ponadto jest wśród tych roślin sporo śródziemnomorskich, które podobno dobrze znoszą suszę... No nic, zobaczymy... Już i tak nie mogłabym teraz większości z nich przesadzić a ta brzózka i tak już swoje wycierpiała, więc też jej nie mam ochoty ruszać...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Myslę Alu, ze jak masz ziemię gliniastą, która nie wysycha tak szybko, to nie powinnaś miec większych problemów. Najwyżej trochę częściej będziesz te rosliny podlewać i zasilać niż inne. Prawdziwy kłopot jest na piaskach, bo tu trzeba hektolitry wody dla takich roslin, a i tak okazuje sie, ze to czasem nie wystarcza, bo woda z kolei wypłukuje składniki odżywcze z gleby (te krtórych jeszcze brzoza nie pochłonęła ;) )
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Ci, Izuniu za informacje! Wynika z tego, że muszę po prostu bardziej obserwować rośliny rosnące w pobliżu brzozy.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Guciu, jestem pod WIELKIM wrażeniem Twoich ostatnich zdjęć - ostatnio zamieszczonych. Ale zrobiłaś cudowny zalątek!
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziewczyny Kochane, dobrze, że jesteście teraz ze mną. Wiosną zobaczymy, co koniecznie należało będzie wysadzić i zrobię te rabatki od nowa. Wody leję na prawdę sporo, ale deszczówka praktycznie przez liście nie przelatuje. Chyba, że jest większa ulewa.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Bożenko surfinie jeszcze się zachowały, schowaj i próbuj ukorzenić zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:
Zdjęcia jak zwykle piękne ach ten zakątek leśny :P
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, surfinie już w garażu też jestem ciekawa wiosennych efektów.

A dzisiaj było tak pięknie, gdyby tak wyrwać z kalendarza trzy kartki, to mielibyśmy wspaniały wiosenny dzień:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Podaj nazwę roslinki na drugim zdjęciu od końca.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Pięknie wyglądają te iglaki w kamieniach i korzeniach -pomysł rewelacyjny -widok jak w górach :D A mnie interesuje iglak na drugim zdjęciu taki na pniu jak drzewo ,to jakaś sosna :?: :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko, tak, to sosna 'Ophir' / szczepiona/.
Kacperku, to jest cyprys japoński 'Nana Gracilis', typowa odmiana karłowa, wys 30 cm.
Moje wątki
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

A czy zabezpieczasz go na zimę?.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kacper pisze:A czy zabezpieczasz go na zimę?.
Nie okrywam żadnych iglaków, bo mój mini ogród, jest osłonięty matami wiklinowymi, praktycznie z każdej strony.
Osłaniam jedynie niedawno posadzone magnolie.
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”