Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Post »

Dobrze ,tylko czy te o,2g/l odpowiada 1ml./l?
Pozdrawiam Teresa :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Skoro 50 g tymolu znajduje się w 250 ml roztworu spirytusowego, to łatwo obliczyć, że w 1 ml jest 50/250 grama = 5/25=1/5=0,2 grama

Dawka musi być dostosowana do zagrożenia.Nie może być stała Preparat jest w fazie prób. Wyniki powinny być w miarę jednoznaczne. A już powstaje chaos, bo ktoś dodaje mydła potasowego z czosnkiem. I w sumie nie wiadomo czemu ta mszyca spadła. Chyba ze śmiechu.
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

darbo pisze:Rozumiem, że HT z mydłem ogrodniczym potasowym i czosnkiem, można rozrobić razem ? Celem będzie mszyca.
Tak.Czosnek bardzo skutecznie działa na mszyce.Maja Popielarska w którymś odcinku zalecała taki sposób na mszyce.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Mydło potasowe działa zabójczo na wiele owadów, zatykając ujścia przewodów powietrznych na powierzchni ciała insektów i osuszając ich oskórek. Mydło potasowe o zapachu czosnku zwalcza mszyce, a jego zapach odstrasza je, zapobiegając ich ponownemu pojawieniu się. Tworzy błonkę na powierzchniach opryskiwanych roślin, ułatwiając przyleganie i dłuższe działanie środka ochrony. Od dawna go stosuję z dobrym skutkiem (tylko na mszyce oczywiście, a nie na cały zestaw przypadłości, na które ma działać Twój HT). Koncentrat tymolu dodałam, by spotęgować działanie preparatu (nie wiem, czy coś polepszył, czy pogorszył działanie ;:306 ). Nie miałam zamiaru zmieniać Twojej receptury na HT. Odpowiedziałam tylko Darbo na jego pytanie, bo akurat ja coś takiego sobie namieszałam :wink:
Przepraszam forumowicz jeśli jestem sprawcą chaosu, nie miałam takiego zamiaru ;:304

Ze śmiechu to by pospadały po zastosowaniu podtlenku azotu, więc to chyba nie był powód :;230 :wink:
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I właśnie dlatego wolę się upewnić ,dodawać to mogę krochmal i ew.aspirynę .Już tak mam,że jak mam pryskać pomidory /i inne/to wg podanego przepisu i przepraszam za te pytania ,ale teraz wiem na pewno. :wit
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedzi. Zatem zastosuję mydło ogrodnicze z czosnkiem. Tam przynajmniej jasno napisano, jak dawkować.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

W przeszłości do niszczenia mszyc stosowałem mydło potasowe z dodatkiem denaturatu.Działał b.szybko.Jako,że denaturat jest zanieczyszczony więc odstąpiłem.A teraz zastanawiam się czy przypadkiem nie można zastosować np.alkoholu domowego,czy też kupionego.I jeszcze jedno czy to HT,czy KSM należy używać w godzinach wieczorowych,czy mylę się? ;:304 ;:304
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

mymysteryy pisze:Mydło potasowe działa zabójczo na wiele owadów, zatykając ujścia przewodów powietrznych na powierzchni ciała insektów
Dowcip polega na tym, że takie samo działanie ma krochmal. Też zatyka im aparaty oddechowe. Tu jest pewien synergizm z tymolem. Jeśli jakiemuś egzemplarzowi nie zatkają się aparaty oddechowe krochmalem sparaliżuje go tymol i udusi.
Jest wyraźnie napisane w przepisie
W przypadku użycia preparatu przeciw mszycom lub na rośliny posiadające powłokę woskową konieczny niewielki dodatek płynu do naczyń.
legina pisze: .I jeszcze jedno czy to HT,czy KSM należy używać w godzinach wieczorowych,czy mylę się? ;:304 ;:304
Potwierdzam. I nie ma to związku z pszczołami.
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

darbo pisze:Dzięki za odpowiedzi. Zatem zastosuję mydło ogrodnicze z czosnkiem. Tam przynajmniej jasno napisano, jak dawkować.
Bardzo dobry wybór.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

tencia pisze: czy kreda do OW rozrobiona w ubiegłym roku może być użyta ,czy lepiej zrobić nową ?
Kreda w zawiesinie wodnej w zamkniętej butelce jest trwała.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciągle te pytania .forumowicz masz ;:118 cierpliwość :D .Dziękuję
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Zrobiłam miksturę z tymolu, a fuuuj jak to śmierdzi :shock: , i strasznie osadza się na ściankach pojemnika. Ciężko pozbyć się zapachu z mieszadła...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To nie wiem czym Ty pryskałaś. Roztwór spirytusowy / koncentrat/ ma delikatny zapach przypominający tymianek. Co Ci się osadza na ściankach pojemnika ?. Po oprysku istotnie opryskiwacz wewnątrz ma charakterystyczną woń. Zapach znika po pewnym czasie jako, że tymol się z jednej strony utlenia a z drugiej ulatnia z parą wodna zawartą w powietrzu.
Opryskiwałem w sobotę sałatę rzymską i nie powiem, by mnie zapach powalił.

Przepraszam bardzo, a czy tak namiętnie stosowana gnojówka z pokrzyw pachnie ?

Jak to z tymi zapachami jest to najlepszym przykładem jest związek chemiczny o nazwie SKATOL. W dużych stężeniach ma zapach dosłownie g...na/ jest obecny w kale/, ale w bardzo małych stężeniach jest komponentem perfum i to markowych. :D
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Moje pomidory a zwlaszcza wierzcholki nabraly fioletowego koloru . Ostatnie pare dni I nocy bylo troche zimno (15 w dzien i 6 w nocy) . Zgodnie z zaleceniem forumowicz obnizylem dawke florovitu do 2ml na 1litr. Zauwazylem tez postrzepione liscie ( przez ostatnie pare tyg wialo strasznie ) , ale moze to inna przyczyna . i jeszcze jedna rzecz . Czy liscie na dole takie przebarwione nalezy usuwac zeby nie byly zalazkiem jakie choroby? Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Rafal
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Poradźcie proszę, bo pierwszy raz sadzę pomidory i jestem w kropce. Chcę prowadzić po 2 przy paliku jak proponuje forumowicz.

Mam swoje sadzonki i tu ok. Trochę mi się zmarnowało i dziadek przywiózł mi dziś z targu, ale jak ich zobaczyłam, myślałam, że mnie jasny szlag trafi :evil: .
Sadzonki w doniczkach ok 6x6, wys. ok. 50 cm i po przynajmniej 2 pędy boczne min 20cm.
Co ja mam z nimi zrobić, zakładając, że chcę po 2 przy paliku? Obrywać tak duże wilki?

Ciepło się robi, można sadzić a tu zonk ;:14
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”