Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
DATURA- NAWÓZ
Witam!!!
Dostałam dorodną sadzonkę tego pięknego krzaka DATURY żółtej. Wczoraj przesadziłam ją do większej donicy. Mam pytanie dotyczące nawożenia. Wszyscy na forum mówią że to żarłoczna roślina jeśli chodzi o nawozy. Kupiłam specjalny nawóz do datur. Czy mogę już zacząć ją podlewać tym nawozem?? Co ile dni takie podlewanie z nawozem stosować?? Aha i czy mogę w tym roku liczyć na kwiaty?? Jak dużo uroście moja datura jeszcze w tym roku??
Dostałam dorodną sadzonkę tego pięknego krzaka DATURY żółtej. Wczoraj przesadziłam ją do większej donicy. Mam pytanie dotyczące nawożenia. Wszyscy na forum mówią że to żarłoczna roślina jeśli chodzi o nawozy. Kupiłam specjalny nawóz do datur. Czy mogę już zacząć ją podlewać tym nawozem?? Co ile dni takie podlewanie z nawozem stosować?? Aha i czy mogę w tym roku liczyć na kwiaty?? Jak dużo uroście moja datura jeszcze w tym roku??
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
Re: DATURA- NAWÓZ
Stosuj tak jak pisze na opakowaniu, nie obcinaj czubków to zakwitnieaage pisze:Witam!!!

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Piękna ta odmiana jest i najbardziej niezawodna

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2009, o 19:27
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko pewnie,że coś będzie.
Nie zapominaj o nawożeniu i podlewaniu w czasie suszy a datura pięknie ci zakwitnie.
Jeśli chcesz ją prowadzić w formie drzewka to możesz trochę poobrywać liście od dołu.
Roślina skupi się na odżywianiu pozostalych i na kwitnieniu,będzie miała mniej liści do wyżywienia.
Możesz też przesadzić daturę do gruntu i prowadzić dalej w formie drzewka lub w formie krzaka,wtedy też obrywa się liście od dołu,
ale zostawia 3-4 pędy,które na pewno roślina jeszcze wypuści. u dołu.

Nie zapominaj o nawożeniu i podlewaniu w czasie suszy a datura pięknie ci zakwitnie.
Jeśli chcesz ją prowadzić w formie drzewka to możesz trochę poobrywać liście od dołu.
Roślina skupi się na odżywianiu pozostalych i na kwitnieniu,będzie miała mniej liści do wyżywienia.
Możesz też przesadzić daturę do gruntu i prowadzić dalej w formie drzewka lub w formie krzaka,wtedy też obrywa się liście od dołu,
ale zostawia 3-4 pędy,które na pewno roślina jeszcze wypuści. u dołu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Na pewno zdrewnieje trzeba pamiętać że dature nawozi się od końca sierpnia, by miała czas bardziej zdrewnieć. A dla podtrzymania kwitnienia tylko Planton K ( zawierta potas i fosfor ).aage pisze:A czy ten pień zdrewnieje?? Teraz jest soczysto zielony. Ile liści mam poobrywać?? tylko te na samym dole?
Ja zawsze obrywam liście licząć od połowy rośliny w dół, drobne pędy obrywam zostawiam tylko te które chce jak napisała Raczek nie więcej jak 4

Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika