Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
No to czekamy na wiosnę...ja też mam jeszcze trochę nasion kaktusów...taki mix...od Phacops więc nie tylko Epi będą siane...trochę tego, trochę tamtego i będzie ok 

-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Ja mam od Marek L i mam tego trochę , tylko się boję że mi nic nie wzejdzie i że będzie z tego nic. Raz siałam taką mieszankę ze sklepu , kilka mi wzeszło ale uchował się tylko jeden i mi zmarzł jak stał na starym oknie jeszcze
. Nie mam dobrych doświadczeń

Pozdrawiam Anna
- brombiel
Nie martw się Aniu, doświadczenie zdobywa się po latach praktyki...ja będę siać po raz pierwszy i biorę pod uwagę, że może mi się nie udać, ale musi być ten pierwszy raz, drugi, trzeci itd
A jeśli coś wykiełkuje i się utrzyma to będzie radocha

A jeśli coś wykiełkuje i się utrzyma to będzie radocha

Masz rację co do tej praktyki.brombiel pisze:Nie martw się Aniu, doświadczenie zdobywa się po latach praktyki.
Ale jak nie spróbuje się posiać samemu nasion np. Epi to tego doświadczenia nie zdobędzie się.
A Henryk mógłby dużo napisać co i jak z tym sianiem i pielęgnacją siewek Epi.
Wysiał chyba setki nasion , może tysiące

Toż to las siewek był na zdjęciach a nie pojedyncze okazy , o nie.

BOŻENA
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Okazuje się jednak, że łatwiej epikaktusy wysiać niż je potem utrzymać. Z tamtych niewiele pozostało, niestety...
-
A próbowałeś Henryku inne wysiewać kaktusy

Pozdrawiam Anna
- brombiel
Bożenko toż to bardzo cenne informacje...teraz trzeba zastanowić się jak zmotywować Henryka do opowieści o sianiu i pielęgnacji...Bo-enka pisze: /.../ A Henryk mógłby dużo napisać co i jak z tym sianiem i pielęgnacją siewek Epi.
Wysiał chyba setki nasion , może tysiącea sieweczki Epi pokazywał na Forum.
Toż to las siewek był na zdjęciach a nie pojedyncze okazy , o nie.

Henryku więc czekamy na niezbędnik młodego siewcy Epi...co i jak robić, jak pielęgnować i czego nie robićhen_s pisze:Okazuje się jednak, że łatwiej epikaktusy wysiać niż je potem utrzymać. Z tamtych niewiele pozostało, niestety...

No właśnie...nie tylko Epi jest w kręgu zainteresowańAniakak pisze:A próbowałeś Henryku inne wysiewać kaktusy![]()

Kochani przyszła paczuszka...

Oczywiście liście Epiphyllum do ukorzenienia....urahne, oxypetalum i weisser riese. Urahne wiadomo czemu, moje choruje /ostatnio wygląda jak by choroba przystopowała, ale .../ weisser riese moje ma się dobrze, ale drugie nie zaszkodzi, a oxypetalum dostałam gratis piękny zdrowy liść więc tylko się cieszyć i cierpliwie czekać na korzonki

Ale, ale obiecałam że zaskoczę Was w 100%....tego się nie spodziewaliście w moim wątku....

Sanseviera cylindryczna i Sanseviera hahnii

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
naoglądałam się Sansevierii ostatnio w marketach przeróżnych i też mi chodziły po głowie..ale powstrzymuje mnie brak miejsca i to, ze moja miłość do kłujących jest jednak większa
-
Gdybym miała więcej miejsca to przygarniałabym każdą roślinę , nie ważne czy kaktus czy sukulent i czy liściasty

Pozdrawiam Anna
Może Ci się uda ta motywacja, spróbuj.brombiel pisze:teraz trzeba zastanowić się jak zmotywować Henryka do opowieści o sianiu i pielęgnacji.
Henryk to EKSPERT od kaktusów , także tych epifitycznych.
Henryk pisze dużo na forum, to może poświęci kilka postów na sianie i pielęgnację siewek Epi.
Na pewno byłoby coś ciekawego i pouczającego dla wszystkich w tym temacie.

BOŻENA
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ja też wysieję , ale swoje własne - zebrałam z notka i gymnola. Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale choć raz trzeba to doświadczenie przebyć. Traktuję to zabawowo, bo nawet nie zależy mi za bardzo, bo nie mam miejsca na to, by sobie powiększały rozmiary.
- brombiel
No proszę...wszyscy szykują się do siania...większego, mniejszego...każdy jak tylko może, a Henryk milczy jak zaklęty
Henryku prosimy o pouczające opowieści o sianiu i pielęgnacji Epi tudzież innych kaktusów

Henryku prosimy o pouczające opowieści o sianiu i pielęgnacji Epi tudzież innych kaktusów

Ooooo, widzę że już zaczęłaśbrombiel pisze:każdy jak tylko może, a Henryk milczy jak zaklęty![]()

Sianie nasionek prawie tuż, tuż , a fachowa wiedza przydałaby się przed rzuceniem ziarna w glebę

No może nie takie śmieszne , ale jak siać to fachowo !
BOŻENA
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Przecież jest cały osobny wątek na naszym Forum poświęcony tylko wysiewom, jest tam dużo wiadomości, porad etc.
TUTAJ
Nie ma absolutnie potrzeby powielać tematu, nic nowego przecież nie dodam.
W 99% siew kaktusów i innych sululentów nie różni się od wysiewu nasion epikaktusów...
Dla leniwych zdecydowałem się zrobić mały skrót jak ja to robię - krótko i na temat bo to przecież takie proste:
- Kupujemy dobre, świeże nasiona ze sprawdzonych źródeł (od sprawdzonego sprzedwcy);
- Zaprawiamy je środkiem grzybobójczym;
- Wysiewamy w uprzednio przygotowany substrat do wysiewu (w moim przypadku gruby piasek z dodatkiem 1/3 kokosa, uprzednio wyprażony) - jeśli jest to w zimie to pod lampy jeśli wiosną tzn. od kwietnia to na parapet w miejsce nie bezpośrednio nasłonecznione, oczywiście uprzednio namoczywszy substrat przez podsączenie;
- Przykrywamy cienką, przezroczystą folią lub celafonem aby zachować konieczną do wschodzenia roślin wilgoć;
- Cierpliwie czekamy, obserwujemy 3-10 dni;
- Liczymy (roślinki) i liczymy na więcej wschodów
;
- Po ok. 3-6 tygodniach w zależności od wielkości siewek pikujemy je w substrat podobny do użytego do wysiewu ale z małym dodatkiem nawozu, cały czas w miarę potrzeby utrzymując substrat lekko wilgotny;
- Jak się rozrosną pikujemy w docelowy substrat taki jak dla dorosłych roślin.
Danie gotowe, smacznego.
TUTAJ
Nie ma absolutnie potrzeby powielać tematu, nic nowego przecież nie dodam.
W 99% siew kaktusów i innych sululentów nie różni się od wysiewu nasion epikaktusów...
Dla leniwych zdecydowałem się zrobić mały skrót jak ja to robię - krótko i na temat bo to przecież takie proste:
- Kupujemy dobre, świeże nasiona ze sprawdzonych źródeł (od sprawdzonego sprzedwcy);
- Zaprawiamy je środkiem grzybobójczym;
- Wysiewamy w uprzednio przygotowany substrat do wysiewu (w moim przypadku gruby piasek z dodatkiem 1/3 kokosa, uprzednio wyprażony) - jeśli jest to w zimie to pod lampy jeśli wiosną tzn. od kwietnia to na parapet w miejsce nie bezpośrednio nasłonecznione, oczywiście uprzednio namoczywszy substrat przez podsączenie;
- Przykrywamy cienką, przezroczystą folią lub celafonem aby zachować konieczną do wschodzenia roślin wilgoć;
- Cierpliwie czekamy, obserwujemy 3-10 dni;
- Liczymy (roślinki) i liczymy na więcej wschodów

- Po ok. 3-6 tygodniach w zależności od wielkości siewek pikujemy je w substrat podobny do użytego do wysiewu ale z małym dodatkiem nawozu, cały czas w miarę potrzeby utrzymując substrat lekko wilgotny;
- Jak się rozrosną pikujemy w docelowy substrat taki jak dla dorosłych roślin.
Danie gotowe, smacznego.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
W sumie to ja aż taka zaskoczona nie jestem - doskonale wiem, że akurat sansewieriom bardzo trudno jest się oprzećbrombiel pisze:Ale, ale obiecałam że zaskoczę Was w 100%....tego się nie spodziewaliście w moim wątku....![]()
![]()
Sanseviera cylindryczna i Sanseviera hahnii

Do mnie na przykład dziś dotarła S. trifasciata midnight shine. I nic to, że to już bodaj dziesiata odmiana - cieszę się jak dziecko