Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

Krysiu :wit
Piękne róże ;:167
Rhapsody in Blue śliczna,ale i Piruette ładnie się prezentuję ;:108
Widze,że jeszcze canny ci rosną.Moje już wykopane w piwnicy. :roll:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu!
Twój ogród potwierdza tezę: chcesz mieć radosny ogród późną jesienią - posadź w nim róże :!:
Wszystko już pomalutku szarzeje, przekwita, gubi liście...,
a one ciągle wywijają Piruety w takt Błękitnej Rapsodii ;:oj.
No i ten Kardynał :shock:. Pojęcia nie miałam, że to taka żywotna i nieustająco kwitnąca róża ;:218.
PS. Jak masz zamiar przechować przez zimę wiszące truskawki?

Słoneczne o ciepłe listopadowe buziaki - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale dziwna uroda tej .....Cartier,jakby miała dwa środki :roll:
A te Twoje wielgachne iglaki wciąż podziwiam,proszę-nie usuwaj ich :wink:
To jakby wizytówka Twojego ogrodu, duże i piękne :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu patrząc na Twoje kwitnące królowe można pomylić listopad z wrześniem ;:108. Masz łagodniejszy klimat, wszystkie róże wyglądają jeszcze bardzo świeżo jakby nie myślały o zimowym odpoczynku.
Czy White Jacques Cartier też tak szybko osypuje kwiaty czy może utrzymują się trochę dłużej? Jest niezaprzeczalnie piękna tak jak różowa ;:333 . A jak u niej z chorobami?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże niesamowite, zresztą jesień u Ciebie pięknie wygląda. Kolorowe liście, biała kora... na tle zielonych iglaków :) pięknie ;:138 Dzięki iglakom całą zimę będzie ładnie i nie pusto ;:63 pozdrawiam karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No, no, no........truskaweczki będą na święta do deseru. ;:224
Jak je przechowujesz zimą ?
Ja swoje wzięłam do chłodnego pomieszczenia w domu i oberwałam wszystkie kwiatki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam ;:7

Dzisiaj przeczytałam artykuł, w którym opisywano prognozy na łagodną zimę.
Nawet jeszcze w grudniu ma zdarzyć się temperatura powyżej 10-u stopni.
Około świąt ma być nieco chłodniej i może ciut śnieżnie. Styczeń i luty też mają mieć temperatury znacznie powyżej średniej .
Wygląda to jak koncert życzeń a nie jak prawdziwa prognoza. :;230

Zresztą, coś mi się wydaje, że mieliśmy już kiedyś taką łagodną zimę zimą a kiedy miała przyjść już wiosna zaczęła się prawdziwa zima ze śniegiem i mrozem. Chyba nawet miejscami najpierw przyszedł mróz a dopiero później śnieg.
Jak dotąd wciąż mamy ciepłą jesień. Tylko raz na dwie noce schowałam swoje doniczkowe z tarasu do garażu a teraz dalej stoją na tarasie i nawet coś tam kwitnie. Podobnie na ganku kwitną jeszcze begonie i fuksje.

Chyba już jutro przyjadą jeszcze cztery nowe róże, dla których bez większych trudności znalazłam już miejscówki :
Garden of Roses, Novalis, Larissa i Uetersens Rosenprinzessin. Już się cieszę na ich kwitnienie w przyszłym sezonie. :tan

Aniu Anabuko1 ;:196 teraz cieszą nas każde kwiatki, jakie pojawiają się w ogrodzie. Kanny mam w doniczkach, więc kiedy była groźba przymrozku powędrowały na dwie nocki do garażu. Tam w cieple szybko zaczęły się rozwijać kolejne kwiatki.
Teraz jest dość ciepło, to znowu wystawiłam je na taras. Róże mają jueszcze pokaźne pąki, te dla Ciebie. :wink:
Obrazek Obrazek

Jagódko ;:196 mam nadzieję, że w przyszłym sezonie takich rozweselających ogród o tej porze róż będzie u mnie więcej.
Różę Cardinal Hume szczerze polecam, chociaż trzeba pilnować ją, bo lubi łapać plamki. Ale to może u mnie ma za mało przewiewu. Jednak pączki kwiatowe zawiązuje na okrągło.
Jeśli chodzi o truskawki : w poprzednim sezonie, kiedy dostałam te sadzonki truskawek od Eli, to w doniczkach zadołowałam je na rabatach. Chyba w tym roku też tak zrobię. Teraz stoją jeszcze na tarasie w takiej prowizorycznej szklarence, w nadziei, że może złapią jeszcze kilka promieni słońca i zarumienią się. ;:173
Z dedykacją dla Ciebie jeszcze raz Cardinal Hume. :)
Obrazek

cdn.....
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Drewutnia Ewuś ;:196 jak dotąd nie usuwam iglaków, chyba, że same chcą już skończyć swój pobyt w ogrodzie.
Właśnie w sezonie zimowym wypełniają ogród zielenią, czasem srebrzystą, czasem złotawą.
Cartier to róża portlandzka. Kwitnie niemal na okrągło. Mam ją dopiero jeden sezon i jest jeszcze małym krzaczkiem.

Obrazek

Dorotko ;:168 akurat ta jesień jest tak łaskawa dla roślin. Ogólnie patrząc na klimat , to w mojej okolicy jest dość trudny.
Zimą jest tu znacznie zimniej niż w pobliskim Gdańsku. Nawet wiosna przychodzi jakieś dwa tygodnie później. Moim zdaniem , aż tak szybko Cartiery nie gubią kwiatów. Może to kwestia stanowiska i dostatecznej wilgotności podłoża. Zresztą teraz wszystkie kwitnące róże znacznie dłużej utrzymują swoje kwiatki. Obie róże , i biała i różowa, mają jeszcze dość zdrowe liście.
Nawet biała wygląda jakby nie miała zamiaru ich jeszcze wcale zrzucać.

Obrazek

Karolinko ;:196 Tak kiedyś planowałam, żeby to iglaste i zimozielone liściaste krzewy , drzewka tworzyły jakieś ramy ogrodu.
Tak , by zimą nie tylko biel panowała w ogrodzie. Stąd z iglakami sadziłam rododendrony , mahonie, irgi itp.
Posadziłam też kilka róż, piwonii, oczywiście cebulowe.
Ale dopiero, jak znalazłam forum zapadłam na historyczną różyczkę. :;230

Obrazek

Grażko ;:196 moje truskawki jeszcze stoją na tarasie w takiej prowizorycznej szklarence .
Ale pewnie już wkrótce trzeba będzie je oczyścić z kwiatków i owoców i zadołować gdzieś w ogrodzie z doniczkami.
Mam już posadzone w doniczkach nowe pobrane od nich sadzonki i te na razie siedzą w kompostowniku.
Może je tam zakopię i przechowam do następnego sezonu ?

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu Twój Cardinal Hume zachwycający ;:224
Też go uwielbiam za ciągłe kwitnienie. Tylko u mnie bardzo się ' rozwala ' na boki. Jest tak samo wysoki jak szeroki :) . Musi mieć dużo miejsca. Swojego trochę ograniczam specjalnymi obręczami.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mam wszystkie te 3 róże o których wcześniej mówiłaś.
Faktycznie godne polecenia. ;:333
Ale u mnie już uśpione.
Też czytałam tą prognozę, ..........marzenie ściętej głowy.
Lepiej żeby przymroziło i trochę te choróbska wytępiło wraz z robactwem.
Będzie co będzie .......a gdybać to sobie możemy......... natura i tak zrobi po swojemu. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Też mi się taka prognoza na zimę wcale nie podoba. I zgadzam się z Grażynką, że zima ma być zimą, bo jak te hordy ślimaków wiosną ruszą na wyżerkę, to rośliny znowu ucierpią.Nie wiem jak u Ciebie, ale ja w każdym zakamarku znajduję całą masę ich białych jajeczek i nie jestem w stanie wszystkich porozgniatać. ;:145
Piękne jesienne fotki ;:215 zieleń iglaków i niezmordowane róże, czego chcieć więcej. ;:433
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu :wit
Dziękuję za zdjęcie Rapsody in Blue-moja własnie rozwija jedyny kwiat :tan
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Krysiu ;:196

Piruette jestem zachwycona ;:oj niesamowita.
Moje róże też jeszcze mają gdzie nie gdzie mają pąki , aż miło patrzeć .

Piękne masz widoki z tarasu. Oj posiedziałabym na nim , bo jest na co patrzeć ;:138
Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No niestety, moje róże już zakończyły kwitnienie. Niektóre mają co prawda pączki, ale one już się nie rozwiną, zastygły w bezruchu i pozostaną takie już do wiosny.
Ja jednak chciałabym, aby zima była tak łagodna jak poprzednia. Po raz pierwszy miałam w swoim klimacie prawdziwie pnące róże. Wcześniej pędy marzły zimą i róże zaczynały od zera, a po ostatniej zimie długie pędy wreszcie pozostały żywe i zielone. Ślimaków nie występowało u mnie dużo, bo w ogrodzie zadomowiły się żaby, ich naturalny wróg, i uwolniły mnie od ślimaczego problemu.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie, jak jest ciepło i nie trzeba odśnieżać. Ale mimo to wolę normalny porządek rzeczy i solidną zimę. Z mrozem i śniegiem :D Po zeszłorocznej lato wcale nie było za ładne. A tak byłoby fajnie - porządna zima, wiosna, lato jesień...
Róże i u mnie maja jeszcze pąki. Te rozwijające ścinam do wazonu :D I cieszę się nimi w domi w pracy :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”