Zielony Świat Moniki cz. 8

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony Świat Moniki cz. 8

Post »

Pewnie że śliczny, napatrzyć się nie mogę ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Altanka nabiera kolorów :heja A hibek faktycznie przecudny. Ma idealny kolorek. Takiemu mogłabym się nie oprzeć ;:138
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Jeden kwiatek ale jaki śliczny :D zasługuje na specjalne traktowanie i pokazanie solo :D
Niunia1981 pisze:Madziu - co do fuksji to niby powinny rosnąć w półcieniu ale u mnie takiego strikte nie ma, po prostu nie stoją na pełnym słońcu i jakoś sobie radzą. Ciekawe co ci wyjdzie z porównania stanowisk
też jestem ciekawa,wczoraj do południa pierwszy raz od bardzoooo długiego czasu było ciepło i świeciło słoneczko więc te fuksje z zupełnego cienia postawiłam,żeby "nałykały" się słoneczka,bo wydaje mi się że jednak choć trochę ale tego słonka potrzebują,jak będzie mi się chciało to je czasem będę stawiała na trochę do słonka (jeśli łaskawie obdarzy nas swoją obecnością ;:3 ).
Na jednej jest pączek,który dobre dwa tygodnie "stoi w miejscu" wkurza mnie to niesamowicie.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, nawet trójsklepkę masz. Zastanawiałam się, czy jej nie kupić, ale w końcu zaniechałam tego pomysłu - bałam się, że kwiaty są małe i słabo widoczne. Jak ją zimujesz? Ją się wyjmuje na zimę?
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Halo halo :wit

Celinko trzynastko - napatrzeć się nie mogłam jak zauważyłam rano, że hibiskus się rozwinął - no centralnie się "zwiesiłam" na parę minut ;:306
Beatko Beatriceee - i to dzięki tobie mam takie cudeńko ;:196
Tesiu - no wiadomo, że śliczny - bo to premiera :;230
Aniu Sweety - altanka ma już całą podłogę :heja jak na razie mam 4 hibiskusy i staram się jak mogę żeby nie zwariować na ich punkcie ;:306 ale jak widzę takiego kwiatka to kurcze ciężko ;:224
Madziu B2701 - u mnie też jedna fuksja ma wielgachnego pączka od tygodnia i chodzę i lekko go szturcham paluszkiem codziennie żeby się otworzył :;230 u mnie też było słonko i widzę że roślinki się łaskawie obudziły - byle tak dalej :uszy
Madziu Magdalleno - a mam trójsklepkę, nawet 3 kolorki ale dwa to świeżynki tegoroczne od forumek, a jedna została jeszcze u mamy i na jesień wyląduje u mnie. Kwiatki ma śliczne ale nieduże ;:108 Ta u mamy rośnie normalnie w gruncie i jak na razie nie było z zimowaniem problemu.

Ostatnio robiłam porządki na balkonie i poza pryskaniem na wszelkie latające/pełzające/kroczące/pełzające robactwo :;230 poprzesadzałam kilka roślinek w nowe domki:

Koleusek z rynku

Obrazek

Psianka jaśminowa - urosła tak w miesiąc z dwóch małych szczepek :tan

Obrazek

Dwie pelargonie fioletowe z nasion od dwóch forumek - zobaczymy co wyjdzie :uszy

Obrazek

Ukorzeniona w kwietniu pelargonia tulipanowa Emma Fr Bengstbo - mam nadzieję że pokaże choć jednego kwiatka w tym roku ;:170

Obrazek

Obcięta w celu rozkrzewienia lantana z LM - już puszcza nowe zielone i nawet ma pączka :tan

Obrazek

Pelargonie kolorowe od Uleńki dostały domek wilklinowy ;:108

Obrazek

Ponieważ milion bells umarły śmiercią tragiczną od wiatru, petunie dotychczas posadzone po dwie sadzonki do doniczki zostały rozsadzone i uzupełniły braki na kwietniku

Obrazek

Obrazek

Nowy nabytek - doniczki na balustradę - jutro je zamocuję a na szybko posadziłam pierwsze kwiatki jakie dostałam na ryneczku - za rok będą w nich mieszkać petunie z siewu ;:172

Obrazek

I uwaga uwaga - jeszcze się nie chwaliłam - jego Wysokość Pomidor ;:170

Obrazek

Obrazek

Ale to nie moja zasługa - dostałam od taty sadzonkę ale owocki zawiązał już u mnie :tan

Lecę popatrzeć co u was słychać na balkonach i parapetach i w ogródkach :wit
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Ło mamo :shock: Jak masz jeszcze miejsce na koleuska, to znaczy, że masz jeszcze dużo miejsca ;:306
Pięknie ;:196
Fajnie, że kupiłaś te doniczki na balustradę ;:108 Koniecznie pokaż jak się będą prezentować na balustradzie ;:65
Moniu a Ty wiesz ile byś jeszcze na tej kratce fuksji zmieściła ? ;:183
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Pomidorki sobie powoli rosną :) a koleus ma fajny kolor :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu Alenko - jak tylko ja zamocuję to pokaże foteczki ;:108 a na tej kratce nie mogę mieć fuksji bo tamta strona jest za bardzo słoneczna ;:185
Celinko trzynastko - pomidorka mam całego 1 krzaczka i nie mogę doczekać się degustacji ;:108 a co do koleuska to żałuję że nie kupiłam jeszcze kilku innych kolorków jak byłam na rynku ;:223
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

To ile pelargonii ;:224
A tak nawiasem..jaka szkoda,że doniczki nie mogą stać w powietrzu ;:145
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia - no taki jest plan na przyszły rok - jest miejsce na szczepki z wymianek ;:224
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Monia zastrzeliłaś mnie panem pomidorkiem :;230
Jestem pod wrażeniem,pewnie będzie mniamnuśny.Ty Pelaśko Ty ;:306
Daj odrobinkę tej łapki do nich,czemu one mnie nie kochają ;:187
Od dzisiaj ogłaszam na FO ,że zostało nadane Ci nowe imię PELAŚKA MONISIA :;230
Ślicznie jak zawsze wszystko ;:167
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Monia dostojny pan pomidor :D To chyba jakaś karłowata odmiana,co nie?
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40

Post »

Moniś nie nadążam za tobą ;:oj . Jakiej wielkości jest ten twój balkonik, że to wszystko tam się mieści?
Pomidorek cudny ;:63 . Ja też w tym roku mam pomidorki i to z własnego siewu mimo, że się zarzekałam, że nigdy nic do jedzenia nie posadzę. Optyka bardzo się zmienia z wiekiem :;230

Uśmiałam się czytając że szturchałaś pączek na fuksji. Ja poszłam krok dalej i ze zniecierpliwienia oczekiwaniem na otwarcie się pączka po prostu mu pomogłam i delikatnie go otworzyłam. Nie próbuj tego! Obraził się i zwiądł łobuz jeden ;:14 . Na szczęście był jednym z wielu, akurat pierwszym.

Jak ty znajdujesz czas żeby to wszystko ogarnąć, i pracę, i balkonik i działeczkę? Podziwiam i życzę dużo słoneczka ;:3 bo u mnie już drugi dzień bez przerwy leje.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nie wierzę, kwitnie ci trójsklepka :shock: Czy to ta ode mnie ?
Moje nie mają nawet pąków, ale to moja wina, bo ciągle zapominam ją przesadzić ;:223
Monia te na kratce to petunie ? Czy praktyczniejsze nie byłby surfinie ?
Moje petunie są dość wysokie i na tej wysokości oglądałabym ich łodygi, a nie kwiaty ;:306
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Pogoda jak zwykle do kitu -padało prawie cały dzień, działeczka wprawdzie podlana ale balkonowe to mi chyba nie zakwitną jak tam dalej będzie ;:145

Majeczko - no kochana, kto jak kto, ale ty powinnaś mieć zielone łapki do wszystkiego - skoro fuksje, begonie i surfinie tak ślicznie ci rosną to pelargonie powinny tym bardziej ;:108 koniecznie musisz spróbować za rok z pelargoniami - już ja cię do tego namówię - musisz słuchać Pelaśki Moniki ;:306
Madziu - tak to jakaś mała odmiana - taka wersja mini balkonowa, ale nie wiem nawet jaka ;:224
Monisiu - balkonik ma 6m2 - i spooro na niego wejdzie jak się nogą upchnie :;230 Fuksja dalej mnie wnerwia - szturchanie nie pomogło - dalej siedzi pączek i drwi ze mnie :;230 słoneczko by się przydało i to bardzo ;:170
Iwonko - akurat to nie jest trójsklepka od ciebie (o jeżówkach kochana pamiętam tylko poczekajmy jak przekwitną oki?) ale ta od ciebie ma się dobrze na nowym miejscu ;:196 . Na kratce mam petunie - dostałam od forumki własnoręcznie wysiewane i te akurat są ładnie rozkrzewione i niskie, a jedna kupna puściła mi peryskopa na 30 cm :;230 za surfiniami nie przepadam ;:173

Teraz kolorowy misz-masz balkonowy - kwitnienia nie są jakieś spektakularne ale coś tam się zapączkowało :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek