Heliofitko- niektóre, późne odmiany chryzantem dopiero są w pączkach. Pokazują się ich pierwsze kwiaty...
Izary- ze względu na brak miejsca. Skupiłam się na trzech rodzajach roślin. Wiosną kwitną: irysy (więc je wybrałam), latem - kwitną liliowce, a dopełnieniem sezonu - są dla mnie - chryzantemy.
A że kocham kolory i zapachy...to te kwiaty spełniają moje oczekiwania.
Tulap- piękny irys. Tak nazwałabym odmianę irysa "Boogie Woogie".
Obecnie, najpiękniejszym irysem TB, dla mnie, jest odmiana "Balderdash" - udało mi się go upolować.
Może za rok, pokażę jego kwiat...może.
Iwek- dziękuję, bardzo, bardzo
Gianna- dziękuję.
Jakoś miłość do chryzantem mi nie przechodzi, wręcz odwrotnie "wzmacnia" się
Marysiaaa- A Widzisz, cieszę się, że mogłam Ci pokazać utęsknione widoki prawie podkarpackie.
Tym bardziej, doceniam to, że mogę tu żyć i codziennie zachwycać się moją, małą ojczyzną.
Aga111- tak, tak...pracy przede mną tyle, że ho ho...
Nie mogę się doczekać widoku mojego poletka liliowców kwitnącego i... pachnącego.
Jakże się cieszę, że chryzantemy u Ciebie kwitną. Prawda, że potrafią rozkochać w sobie? A wtedy...to już... kolejny wirus
Tesia39- pewnie połowę tego poletka w roku 2015 obsadzę siewkami z moich własnych krzyżówek.
Zobaczę, ile nasion wzejdzie...
Chryzantemy przedłużają jesień... każda odmian potrafi zaskakiwać kwitnieniami. Mnogość odmian daje możliwość tworzenia pięknych kompozycji... są idealnymi roślinami.
Zaczynają kwitnąć późne odmiany chryzantem.
Zdobyta, z ogrodów działkowych, nn - malinowa...pękają pierwsze kwiaty.
W pełni kwitnienia będzie, prawie na Wszystkich Świętych...
Od Kuzynki, dostałam śliczną "stokrotkę malinową". Kupiona za 2 zł z przeceny w markecie... Już kilka zim, przezimowała. Drobne listki i karłowy krzew... Żółty środek i podwójne, malinowe płatki... będzie świetna na skalniaki i może posłużyć, jako "podpora" dla wyższych odmian:
Jedna z najpiękniejszych odmian wielkokwiatowych... idealna chryzantema...
Skandynawska
I jeszcze kilka kompozycji mieszanych... lub w jednym kolorze:
Ogród ogrodem...ale przecież parapety też kwitną...
Debiut, kohleria Peridot's Potlatch:
Wg mnie..jeden z najpiękniejszych odmian białego fiołka afrykańskiego...
Delikatny, subtelny, niewinny kolor... nazwa adekwatna do kwiatu...
"Ślubny Bukiet"
Dracula <skrętnik>... nadal kwitnie...