Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Witaj Aniu Noworocznie. :wit

Ognik wygląda zjawiskowo. ;:167
Ja swoje trzy kolory wykopałam, gdyż co roku do granicy śniegu marzły. ;:224
Cudną fotkę z ptakiem zrobiłaś, czy to jest zięba? :)
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit I ja zawitałam do Twojego bajecznego ogrodu. Pospaceruję we wszystkich Twoich ogrodowych częściach, ale teraz bedąc pod wrażeniem Rasputina i Ognika, zacznę od 3 wątku ....
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziu :wit jeszcze jeden rodek posadziłam w tamtym roku...tylko nazwy nie znam, też ma ciekawy kolor. Siedziałam już w autku...,,myślę sobie jak nie kupię to pożałuję jeszcze tego samego dnia''wróciłam się i kupiłam :;230

Tak wyglądał po posadzeniu.
Obrazek
Aktualna fotka,jeszcze gorąca...pierwszy raz zimuje niczym nie okryty...sadzonka była nie za duża, inne kolory były dużo większe.
Obrazek
Co do róż to jeszcze nie wiem które wybrać...studiuję książkę z odmianami róż, za nic nie mogę się zdecydować.

Taju ;:167 witaj w Nowym Roku ;:196 nie mam pojęcia czy to zięba, odróżniam tylko wrony, dzięcioły, bociany, jaskółki i sroki ;:306 pozostała drobnica jest do siebie bardzo podobna :;230

iwwa ;:167 witam :wit nie wiem czy starczy Ci cierpliwości w przejrzeniu wszystkich części :oops: Ostatnie fotografie są w miarę aktualne. Ciągle coś jest zmieniane i przekopywane...dobrze że drzewa mają porządne korzenie, też zmieniły by lokalizację :;230 Ogólny zarys jest już skończony, teraz niech wszystko sobie spokojne rośnie.
Ciemiernik
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu, faktycznie bardzo ładny. Ciekawa jestem, czy moje rh tej wiosny zakwitną. Niektóre wypuściły jesienią takie grube pąki, ale nie wiem czy to czasami nie kwiatowe. Na magnolie też się cieszyłam, że wypuściła piękne pąki. A potem okazały się liśćmi. Zakwitła tylko Susan i Alexandrina.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu ciekawa jestem jakie róże dokupisz na wiosnę ;:224 Ja na razie jeszcze nic nie wybrałam,ale pewnie w najbliższym czasie coś wymyślę ;:108
Ten roduś mały co pokazałaś co to za odmiana? Ciekawe,czy to wrażliwiec? Mam Rasputina i bardzo go chwalę ;:167
Dafek świetny piesio,a czemu agresor? ;:303
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Witaj Aniu ,to zdjęcie wypisz wymaluj jak z angielskiego ogrodu
szałwia musi jednak mieć przestrzeń tak jak u Ciebie -piękne zdjęcie

Obrazek

Skalniaki też rosną u Ciebie jak nigdzie chyba, te wapienne kamienie im sprzyjają nagrzewając się .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:3 jeśli paki są grube to na sto procent kwiaty, zgrubienia z listkami są znacznie cieńsze. Magnolie Susan znam, mama na wypasiony okaz...kwitnie co roku obłędnie...jak nie zapomnę to zrobię fotkę w tym roku.
Jeszcze jedną fotkę znalazłam to pierwszy który został posadzony w ogrodzie...kwitnie na biało, z lekko kawowymi plamkami.
Rośnie już kilka dobrych lat, nazwy niestety nie znam...nie zbierałam wtedy etykietek. Na największym kwiatku u góry widać plamki.
Obrazek

Aniu ;:196 co do rodka to Ci nie odpowiem...podpisany był tylko ogólnie...pąki były lekko rozwinięte, widać było kawałek z kolorem...dlatego go wybrałam. Róże przyprawiają mnie o zawrót głowy, czym więcej oglądam nie wiem które odmiany wybrać.
Piesio gania wszystko co się rusza, do domu obcych też nie chce wpuścić...warczy, siadając przy drzwiach. O kotach nie wspomnę, włóczy biedaków we wszystkie strony. Teraz troszkę się już słucha, mądrzeje :;230

Sasanko ;:167 ostatnio myślałam o szałwiach, nie wiem w tym roku gdzie je posadzić...zajmują sporo miejsca.
To miejsce ze zdjęcia jest obsadzone innymi roślinami. Skalniaki uwielbiają kamienie wapienne, szczególnie skalnice...kamień wapienny wchłania wodę, zatrzymuje wilgoć...skalniaki z tego korzystają. Dzisiaj zerknęłam na skalniak, pokazały się dwa ogromne kopce ziemi...kret się chyba zakradł i kopie. Jedno miejsce jest całe zasypane, mam nadzieję że kilka roślin ocaleje.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne ma pąki, takie różowe. A potem otwiera się na biało. Kropeczki też ładne. Nie wiem jak mogłam tak długo opierać się tym pięknościom. Bardzo dziękuję Ci za te zdjęcia. Utwierdziły mnie tylko w przekonaniu, że decyzja o dosadzeniu rh była słuszna.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Rasputin przypomina mi rh, którego mam jako nn...wiosną bardziej porównam, jak zakwitnie :D Bo raz kwitł, a na drugi rok nie, bo nie znałam się i nie zerwałam mu przekwitniętych kwiatów. Mam plan na powiększenie ilości rodków w moim ogrodzie. Nawet zimą zdobią ogród. Ja ich nie okrywam.
Piesek słodziak. Pasowałby do mojej Mikusi, tylko Mika czarna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:196 każda roślina posadzona w ogrodzie jest cenna...rodki są zimozielone wprowadzają troszkę koloru w zimowe miesiące...no i zdobią pąkami kwiatowymi ;:173

Małgosiu ;:196 Rasputin to bardzo popularna odmiana, nieraz w czasie gdy rodki kwitną widać kwitnące krzaczki w ogrodach. Bardzo możliwe że Masz tą odmianę, jak zakwitnie będzie można zidentyfikować. Pieski rzeczywiście pasowały by do siebie ;:108

Dzisiaj pogoda pod,, psem''wieje i przelotnie pada...zobaczcie, cebulkowe wychylają noski z ziemi...żeby tylko nie przemarzły :wink: Śnieg stopniał odkrył pięć ogromnych kopców wyrytych przez kreta, znowu zaczyna się walka z gryzoniami ;:124

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit po widokach, można się oszukać że to już wiosna. Tylko strach o te noski wystające. W zeszłym roku wylazły u mnie hiacynty. I żadnego nie zobaczyłam, bo któregoś dnia tak przymroziło. O te kopce aż drżę... na jesieni też u mnie buszował kret.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Aniu , piekne te Twoje rodki ;:180 , skalniak z szałwiami śliczny, faktycznie ma angielskie klimaty ;:108
A na ostatnim zdjęciu "wiosna" !
Ja na kreta mam sposób, jest nawet zdjęcie ( tylko nie pamietam na której stronie), gdzie ziemia u mnie wyglada jak jedno pobojowisko. Sposób mianowicie taki, że do dziurki-korytarzyka kreciego wkładam kulkę antymolową. Śmierdzi naftaliną profesjonalnie, mój kret szybko wyniósł się z mojego ogródka ;:224
Staram się nie we wszystkie dziury, tylko tak na krzyżaka, żeby nie kombinował za dużo ;:306
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :wit w nocy troszkę poprószyło, delikatna ochrona powinna być od mrozu. Kreta trudno się pozbyć, jak nie ten to inny będzie wracał...pędraki są w ziemi, kret szuka żywności. Najgorzej wygląda to na skalniaku, w innych miejscach kopce są przy obrzeżach z kamieni. Najdziwniejsze jest to że już w tych miejscach kiedyś były kopce. Jeśli miałaś taką sytuację z hiacyntami na przyszłość sadź je w ażurowe koszyczki...bezpieczniejszy sposób jak posadzić bezpośrednio do gruntu. Na rabatach z różnymi cebulkami sadzę czosnki ozdobne i zwykłe...gryzonie nie lubią tego zapachu, cebulki mają minimalną ochronę. Pozostałe posadzone są w osłonkach.

Asia ;:3 dziękuję za podpowiedź, do tej pory rozkładane były profesjonalne środki usypiające gryzonie...w dziury wkładałam też pocięte kłącza aksamitek...wypychane były kilka razy do góry, ale później kret zmienił kierunek rył poza ogrodem. O kulkach antymolowych nigdy nie słyszałam, muszę pamiętać żeby je kupić...wypróbować nie zaszkodzi ;:215
Rabatka z fotki w tym sezonie będzie inaczej wyglądać...większe rośliny zmieniły lokum, zostały posadzone brunery, jagodowiec, hortensja, trzykrotka, pnącze Ziemniaczka sercowata...jak bulwki nie zgniły. No i rosnące juki rozrosły się i powinny zakwitnąć w tym roku. Zastanawiam się też nad ostróżką czy nie przekopać gdzieś na ubocze, choruje co roku na mączniaka...obok posadzona jest już sosna...ale zanim będzie ją dobrze widać trzeba poczekać ze cztery lata. Obrzeża też trzeba poprawić, nie wyglądają dobrze ;:108
Róża RUMBA
Obrazek
KLEOME CIERNISTE
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek