Działka w Maksie III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka w Maksie III

Post »

Mireczko widać że pracująca z ciebie kobieta,jak to wszystko ogarniasz takie dopieszczone u mnie czereśnie zeżarły ptaki tylko pestki wisiały na ogonkach nie zjadłam ni jednej :evil: na drugi rok wieszam strachy. :wit
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolciu w ten miły i trochę chłodniejszy wieczór. Wiesz , że te strachy nie wiele dawały. Siatka bardziej pomogła. Sąsiadowi szpaki też szkód nawyrządzały , a był strach obwieszony płytami CD, reklamówka szeleszcząca. Opatrzyły się szpaki zwiadowcy, przekazały informację, że nic im nie grozi i chwilę potrzebowało stado szpaków, aby poniszczyły owoc. Na drzewie nic nie zostało. ;:145 chciało się właścicielowi, wnuki miały sobie pojeść czereśni.

I przedstawiam parę zdjęć z działeczki:

W przyszłym roku pomyślimy co zrobimy z główną ścieżką. Popracowałam przy trzmielinie posadzonej przy głównej ścieżce,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprawiliśmy obrzeża

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No toś się napracowała! Pięknie teraz wygląda, ale ja zawsze potem klnę , bo zarasta na nowo ;:223 Tak co 2 lata wyrównuję kolejny raz, ale przy okazji uszczknę trochę trawnika ;:306
Ten krzak róży jest urzekający!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Miłko, ale teraz to przynajmniej koło kosiarki swobodnie porusza się po ziemi i kosi całe pobocze. I tak szereg prac powtarza się co roku , a nawet w sezonie.
A już myślałam, że popada deszczyk, a on nad ranem ledwo pokropił, w południe zrobiło się dość ciemno na niebie i rozeszło się. Agrest na krzaczku ugotował się i opadł. Zerwałam to co zostało i będzie na przetwory. Jeszcze dwa krzaczki zostały. Czarna porzeczka nie równo dojrzewa, dojrzałe kuleczki opadają. Zrobię sok.

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka, takie skręcone kwiatki ma Gajlardia ogrodowa

Obrazek

Obrazek

Róże:

Obrazek

ObrazekThe Feiry "Red"

Obrazek Blue Lagoon

Obrazek ELFE

Obrazek

FIRLETKA chalcedońska

Obrazek KIMONO

Obrazek Firletka pomarańczowa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Mireczko wreszcie na spokojnie pospacerowałam sobie po ścieżkach Twego raju :D
W każdym zakątku wszystko przemyślane i dopracowane dzięki temu w późniejszym czasie mniej obowiązków a to ważne. Tymczasowe rozwiązania nie zawsze się opłacają .
Szklarenka faktycznie wygląda ładnie i solidnie , oby posłużyła wiele lat. Swoją kupiłam kilka lat temu ale nie z poliwęglanu tylko folii zbrojonej , półki podwójne po obu stronach - dla mnie to ważne bo wiecznie cos rozmnażam... Świetnie zdaje egzamin i tej wiosny kupiłam kolejną tylko pod pomidory ale o połowę węższą .
Goście na działce to radosne chwile ale czasami po prostu chce sie odpocząć prawda?

Masz przepiękne krzewuszki - jak postępujesz z nimi po kwitnieniu ?

Co do uczulenia i reakcji na kochane słoneczko ;:131 ... to może założymy klub wzajemnego wspierania się :D Ten sezon mam dużo lżejszy bo skórę wcześniej przygotowałam smarując ja olejkiem z koleusa blumego.
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Witam Krysiu! Wyobraź sobie , że próby alergologiczne nic niepokojącego nie wykazały. Faktycznie słońce, liście z meszkiem to na 100%. Mam taką z cieniutkiej bawełny bluzeczką z długim rękawem i ją noszę (jakbym nic innego nie miała do noszenia- hi hi ) , ale i tak to słoneczko tak szybko mnie opala , zwłaszcza ręce. Chodzę musowo w kapeluszu, smaruje się kremami 50+. Na razie ustrzegłam się przed jakąkolwiek wysypką. Jesteśmy zadowoleni ze szklarenki. Pomidorki rosną, a ogórki już lada moment będę zbierać.

Co do krzewuszek. Po przekwitnięciu koryguję długość gałązek. Wiosna staram się usunąć wszystkie zeschnięte kwiatostany. Podlewam gnojówką dwa razy do pełnego zakwitu i oczywiście podlewanie.

Kilka fotek:

Obrazek ostróżki

Obrazek naparstnice

Obrazek Funkia Siebolda
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Gajlardia ci się staśmiła. :wink: Ciekawy widok! Piękny łan naparstnic ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

żebym wiedziała jak ona to zrobiła , nie wspomnę co było przyczyną? Faktycznie łodygi tych poskręcanych są płaskie jak tasiemki. Ale są poza tym zdrowe i ciekawie wyglądają.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mireczko!
Oby czas kwitnień tych piękności trwał jak najdłużej . Wszystkie róże są śliczne ale The Fairy Red urzekająca. Mam też , ta ich czerwień jest cudowna. U Ciebie też widoczne zmiany. Świetnie! Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Takie kwiaty jak Twoja gailardia ma u mnie już drugi rok złocień Robinson Red. W dodatku większość. Ma okropnie suche stanowisko przy murze, może to jest przyczyną? Twój ogród pięknieje mimo suszy. W tym roku też narzekam na brak deszczu. Mimo wszystko sezon jest o wiele bardziej przyjazny roślinom niż poprzedni, ale lać wody trzeba sporo. Z milinem postąpiłam zgodnie z Twoimi radami, podlewam też dość często nawozem z przewagą fosforu i potasu - niestety nie zakwitł, a w okolicy widuję już kwiaty.
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Milenko, nie mam pojęcia co jest przyczyną takich fikuśnych kształtów kwiatków. One rosną i kwitną nie pierwszy rok. Nie zawracam sobie tym głowy.

Dzisiaj zbierałam porzeczkę czarna i wiśnie. i deszcz rozpadał się na dobre. Jutro resztę dozbieramy i będę robić konfitury z wiśni
i sok z porzeczki. Jeszcze do zerwania pozostanie agrest i czerwona porzeczka - jeden krzaczek.

Od Zeni liliowiec

Obrazek

Hortensje

Obrazek Obrazek

Obrazekfloks czerwony Obrazek przetacznik kłosowy
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Witam! Zdążyłam wrócić do domu przed nawałnicą nad Fordonem - godz. 17:00. Nad działką trochę popadało, dobrze, że od dwóch dni podlewałam porządnie działkę. Zaczynają rozwijać kwiaty floksy. Róże ponownie zawiązują pąki kwiatowe. Pokazały się pszczółki. Oblatują wszystkie kwiatki, zioła. Wiosną zdobyłam kilka powojników mizernych. Dały radę i zakwitły. Np. powojnik Polonez, który posadziłam przy powojniku Błękitny Anioł. Purpurea Plena Elegans również zawiązał pączki. Pięknie zakwitł i sporo jeszcze ma nie rozwiniętych pąków Mazowsze.

ObrazekPolonez

ObrazekBłękitny Anioł

ObrazekPurpurea Plena Elegans

Obrazek Mandżurski ObrazekMazowsze
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to za hortensja, wygląda jak różowa Anabela ???
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Tak to ona.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Pięknie Ci wszystko kwitnie...hortensje wyglądają cudownie...moje źle zniosły upały, słonko przypaliło kwiaty. Klemek z drobnymi kwiatami bardzo ulotnie wygląda, bardzo duży rośnie :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”