Witam odwiedzających.
Zaczynają się poranne chłody, a na niektórych roślinach widać już niestety niewielkie oznaki upału i nadchodzącej jesieni.
Chociaż lato w pełni, bo sierpień to nadal ciepły miesiąc, zaczynamy już myśleć o jesieni, a nawet o przyszłym sezonie. Czy zaczynacie już planować co jeszcze posiać z dwuletnich lub jednorocznych?jakie zmiany na rabatach i oczywiście nowości.
Póki co, cieszmy się urodą kwiatów.
Dorotko dziękuję za miłe słowa ,zapraszam
Marysiu pomidory i papryka rosną w szklarni.Papryka to mój debiut w tym roku.
Jadziu Twoje i Marysi argumenty mnie przekonały że, Mozart na razie zostanie.dostanie nową miejscówkę i zostanie skrócony.zastanawiam się nad donicą.
Martuś dziękuje za pochwały dla eMa .Ogród wymaga jeszcze wiele pracy i bardzo chciałabym zrealizować wszystkie zmiany w ogrodzie.Na razie wszystko działa w odwrotna stronę .
Aniu pomidorki to w większości malinówki ,bo takie lubimy .Psiaki wymiziane.
Dorotko hortusia to Limelight , uwielbiana przeze mnie .Super Dorothy jest bardzo żywotna ,lubię takie różyczki.Moja Pretty Woman( była kupiona pod taka nazwą) wydaje mi się nią nie być, wygląda mi bardziej na Big Brother .
Alupomidory i papryka rosną w szklarni.Nie były nadmiernie pieszczone ,były podlewane gnojówką z pokrzyw.
Hortensje bukietowe weszły w fazę przebarwiania się na różowo
Niewiele krzewów może rywalizować podczas kwitnienia z pięknymi hortensjami, z ich kulistymi , płaskimi lub wydłużonymi kwiatostanami .
Wiem, że Limelight to żadna atrakcja wiele osób ją ma, ale moja rośnie na glinie , w pełnym słońcu i jest cudna. Oczywiscie chodzę przy niej, chucham, dmucham, karmię, podlewam
Róża Ingrid Bergman - w rzeczywistości jest ciemnoczerwona - aparat przekłamuje kolory....Płatki aksamitne.
Handel
Godecja wielkokwiatowa - miałam u siebie w tym roku po raz pierwszy. Siałam ją bezpośrednio do gruntu. Gdy zakwitła utworzyła piękne, przyciągające oko kolorowe plamy, zaskoczyła mnie wielkość samego kwiatu.Polecam.
Cynia

Biały
Czerwony
Hibiskus kwitnie ogromnymi kwiatami
Hortensja została zakupiona jako Grandiflora lecz z moich obserwacji wynika że, nią nie jest.Czy ktoś pomoże w rozpoznaniu.
Kwitnie od początku lipca, bardzo mocno mocno się pokłada ,Można powiedzieć
że, bez podpór łodygi leżą na ziemi.Obecnie zmienia kolor na brudnoróżowy .Kolor mało dekoracyjny, delikatnie mówiąc brzydki.
Czy to jest Pretty Woman?wydaje mi się że to Big Brother. Dugo się nie nacieszyłam ich kwieciem ,może kilka dni.Pierwszy sezon u mnie.
Zadaję sobie pytanie ,ile jeszcze to potrwa , zanim rynek zweryfikuje nieuczciwych sprzedawców roślin . Ogrodnictwo jest bardzo popularne w Polsce, zakupy przez Internet także , czyli , wolna amerykanka. 'Każdy egzemplarz rośliny jest inny' - to wykorzystują sprzedawcy,to jest nie tylko brak przyzwoitości.