Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5

Post »

Bardzo dziękuję za tak żywe zainteresowanie dziś moim wątkiem. Nieskromnie pisząc tak myślałem - ostatecznie taki kwiat nie kwitnie u mnie często... No i jest kilka(naście) razy większy niż standardowy więc ma prawo się podobać. Jeszcze kilka ich na roślinie będzie bo pąki są.

Co do tła to mam bardzo mieszane uczucia. Mnie osobiście (i żonie, co nie jest bez znaczenia :wink: ) chyba bardziej podchodzi białe ale doceniam też walory czarnego jako bardziej eksponującego szczegóły. Mam kilka materiałów na tła przygotowanych, zobaczymy dalej co się najlepiej będzie sprawdzać. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, kurcze! Przydalo by sie cos do porownania wielkosci - linijka, pudelko zapalek... cokolwiek. Co prawda ucierpialaby na tym wartosc artystyczna zdjecia, ale byloby pojecie o wielkosci kwiatu. Wyglada.... Dech zapiera. I zdecydowanie ciemne tlo - przez kontrast dla barwy kwiatu.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sokolica pisze:(...) Jak dla mnie zdecydowanie na białym tle
KwiAnna pisze:(...) najlepiej na białym
Filigranowa27 pisze:(...) wg mnie najpiękniej kwiaty wyglądają na czarnym matowym tle (...) spróbuj jeszcze kiedyś zrobić zdjęcie cudownego kwiatu na tle pięknego niebieskiego nieba w słoneczny dzień
piasek pustyni pisze:(...) zdecydowanie czarne tło jest podstawą wyostrzającą kontrasty i wszelkie barwy, białe pod względem foto nie wyostrza kolorów, nie oddaje ich głębi (...) zieleń fantastycznie wychodzi na tle (ale jednolitym) błękitnym, czyli w skrócie - nieba lub kolorów temu pokrewnych (...)
DAK pisze:(...) prezentuje się najlepiej na ciemnym tle, które nie przeszkadza w podziwianiu najdrobniejszych odcieni kwiatu, białe tło daje obraz delikatny, ale nie podkreśla jego wszystkich walorów
Sahe pisze:(...) Moim zdaniem, ciemne tło idealnie podkreśla wszelkie kolorystyczne walory kwiatu
maryjan13 pisze:(...) Wg mnie czarne tło bardziej podkreśla szczegóły i kolor kwiatu, kwiat jest bardziej wyeksponowany
crazydaisy pisze:(...) I zdecydowanie ciemne tlo - przez kontrast dla barwy kwiatu.
I bądź tu człowieku mądry - sprawdza się powiedzenie, gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie ;:306
A tak na poważnie Henryku, to moim zdaniem powinieneś wybrać to tło, na którym barwa kwiatu jest najbardziej zbliżona do naturalnej (nie znam tych roślin więc nie mam pojęcia jaki kolor powinien mieć ten kwiat).
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz - czytając te opinie które tak pracowicie wkleiłeś miałem dokładnie to samo odczucie. Czyli wiem, że nic nie wiem. :lol:
Będę eksperymentował, jak pisałem wyżej sporządziłem kilka różnych materiałów na tło i w trakcie będę widział na czym najlepiej mi wychodzi.
W necie np. kwiaty mediolobivii na forach czy stronach w ok. 80% są pokazane na białym tle. Stąd i ja się zasugerowałem bo wyglądają tam naprawdę dobrze.

Cóż, niech najpierw rebucjowate zakwitną to wtedy będziemy się fotografią martwić. A jak mają kwitnąć skoro u nas chłodno i leje przez cały dzień? A jak czytam w necie w pierwszej dekadzie maja spodziewać się należy dużego ochłodzenia? ;:218
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, lipa będzie... Sprawdziłem u Norwegów i na 4-5 maja zapowiadają tylko maks. 4-9 st. w najcieplejszym momencie dnia. Poza tym ma być przeważnie deszczowo... :roll:
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

to może ja się wtrącę do tej tłowej dyskusji :D
Wiem że troszkę namieszam i zaraz ktoś się obrazi ale ...... białe czy czarne mim zdaniem ma niewielkie znaczenie
ponoć podobnie jak wielkość ;:306
Jeżeli już stosujemy tło to dobrze by było aby na fotce nie było widać że to sztuczność znaczy nie powinno być widać fałdek,
zmarszczek czy innych struktur tła .... jak to zrobić ????
Po pierwsze to zmniejszyć głębię ostrości tak aby tło się rozmyło zmniejszająć przesłonę ..... bo im bardziej przymknięta tym większa głębia, druga metoda to oddalić tło od kwiatu czy obiektu i tym samym tło będzie poza ostrością , po trzecie
oddalić się od obiektu i użyć dłuższej ogniskowej obiektywu- dłuższa ogniskowa też powoduje zmniejszenie głębi.
Kolejnym defektem jakie widzę przy fotkach z jasnym tłem to że zdjęcia są niedoświetlone..... znaczy za ciemne...
wtedy jasne (białe tło ) na fotce wychodzi jako mniej lub bardziej szare a sam obiekt traci szczegóły.
Podobnie przy tłach ciemnych fotki mogą być prześwietlone i czarne tło jest na zdjęciu ciemno szare a obiekt
ma prześwietlone partie ....tzw. wyżarte gdzie nie widać szczegółów. Dlaczego??? bo światłomierze i automatyka aparatów
jest tak ustawiona aby poprawnie naświetlić większość zdjęć .... czyli uważa że większość obiektów jest średnio szara.
Tylko analiza histogramu po zrobieniu fotki prawdę powie czy zdjęcie jest prawidłowo naświetlone.

A wracając do fotki epikaktusa - to bym pokazał jego wielkość i przestrzenność.....pewnie bym ustawił kwiata pod pewnym kątem
do obiektywu , wtedy pręciki i słupek i płatki okwiatu nie były w jednej płaszczyźnie i chyba byłby ciekawszy.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:(...) W necie np. kwiaty mediolobivii na forach czy stronach w ok. 80% są pokazane na białym tle. Stąd i ja się zasugerowałem bo wyglądają tam naprawdę dobrze (...)
Jeżeli chodzi o fotki rebucjowatych, to podobają mi się takie, jakie na tym czeskim forum wrzuca gościu o nicku Kristian - wyglądają w miarę naturalnie: http://www.kkplzen.eu/index.php/forum/5 ... ?start=810
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

He, he - ja też tak w domu kombinuje z tłami. I najlepiej wychodzą gdy tłem jest zieleń - zdjęcia robione na parapecie balkonu.
Porównując Twoje zdjęcia, to wg mnie lepiej wyglądają na białym, bo na czarnym widać fałdki materiału i tło jest szaro-czarne. Ale ogólnie wolę jak tło jest czarne. Fajnie, że wrzuciłeś taki temat, bo człowiek bardziej zastanowi się nad tym co robi i czego nie robi. :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

hen_s pisze:A wiesz - czytając te opinie które tak pracowicie wkleiłeś miałem dokładnie to samo odczucie. Czyli wiem, że nic nie wiem. :lol:
Ergo: zrób tak, jak radzi żona ;:306

Swoją drogą skoro się nie możesz zdecydować - ciemne, czy jasne, to może spróbuj z pośrednim? :wink:
Albo skrajnym, ale lekko złamanym.

annaoj pisze: Porównując Twoje zdjęcia, to wg mnie lepiej wyglądają na białym, bo na czarnym widać fałdki materiału
Kiedy te fałdki właśnie fajne są! Może gatunek materiału nie do końca dobrze dobrany. Ale taki epi na tle pofałdowanego jedwabiu na przykład... od razu robi inne wrażenie - tło nie dość, że nie przytłacza samego kwiatu, to jeszcze eksponuje jego 'ducha' :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Piękny kwiat
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

hen_s pisze: Epikaktus French Dynasty, kwiat klasy XL

Obrazek
Co za cudo, pod każdym względem ;:138 nie dość, że duży to jeszcze ten kolor ;:224
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Na takie kwiaty naprawdę warto czekać ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba będę musiał częściej coś na wątku pokazywać - coś się tutaj wtedy dzieje. Bo tak to wieje nudą... :D

Dziękuję za wizyty, pochwały kwiatu i żywą dyskusję na tematy około fotograficzne. Dużo mi pomagacie chociaż jak widzę są zdania bardzo podzielone.
Marek L napisał(a):
białe czy czarne mim zdaniem ma niewielkie znaczenie ponoć podobnie jak wielkość ;:306
O tak, to zrozumiałem i z tym się zgadzam, bo potem było znacznie gorzej... :roll:
zmniejszyć głębię ostrości tak aby tło się rozmyło zmniejszając przesłonę (...)
oddalić tło od kwiatu czy obiektu i tym samym tło będzie poza ostrością (...)
oddalić się od obiektu i użyć dłuższej ogniskowej obiektywu (...)
Fotograf ze mnie żaden ale próbowałem każdej z tych metod. Niestety pewnie coś robię nie tak bo... najlepiej mi wychodzą takie zdjęcia jakie widzicie. Inne są po prostu dużo gorsze. ;:218
Wracając do fotki epikaktusa - to bym pokazał jego wielkość i przestrzenność.....pewnie bym ustawił kwiata pod pewnym kątem do obiektywu , wtedy pręciki i słupek i płatki okwiatu nie były w jednej płaszczyźnie i chyba byłby ciekawszy
Tu pojawia się problem innej natury. Trudno bowiem ustawić i utrzymać (tak, najczęściej trzeba fotkę robić w dwie osoby!) kwiat wielkości ponad 20 cm pod żądanym kątem. Ma tendencję do przekręcania się, zawijania, niespodziewanych ruchów...
Cóż, to co zobaczyliście to wypadkowa wszystkich czynników, po prostu z może 50-60 zdjęć tylko ok. 10 wybrałem jako w miarę niezłe i nie załapało się tam żadne z profilu. ;:204
przemek_pc napisał(a):
Jeżeli chodzi o fotki rebucjowatych, to podobają mi się takie, jakie na tym czeskim forum wrzuca gościu o nicku Kristian - wyglądają w miarę naturalnie: http://www.kkplzen.eu/index.php/forum/5 ... ?start=810
Tak jak się spodziewałem bywamy na tych samych salonach... tzn. stronach czeskiego Forum. :wink:
I właśnie o tych fotkach pisałem:
(...) W necie np. kwiaty mediolobivii na forach czy stronach w ok. 80% są pokazane na białym tle. Stąd i ja się zasugerowałem bo wyglądają tam naprawdę dobrze (...)
Do takiego efektu staram się dążyć stawiając roślinki na białym tle. Co będzie - zobaczymy jak już zakwitną rebucjowate. :)
annaoj napisał(a):
najlepiej wychodzą gdy tłem jest zieleń
Były próby w zeszłym roku. Niezadawalające moim zdaniem, tło rozprasza subtelności koloru kwiatu.
wg mnie lepiej wyglądają na białym, bo na czarnym widać fałdki materiału i tło jest szaro-czarne. Ale ogólnie wolę jak tło jest czarne
onectica napisał(a):
taki epi na tle pofałdowanego jedwabiu na przykład... od razu robi inne wrażenie - tło nie dość, że nie przytłacza samego kwiatu, to jeszcze eksponuje jego 'ducha' :D
Tak mi dziewczyny doradzacie... Co już myślę: mam! To za moment kolejne chwile zwątpienia i dalej nie wiem czy są te fałdki to dobrze czy może jednak nie... :lol:
zrób tak, jak radzi żona ;:306
Żona optuje za białym. A że łatwiejsze w obróbce, ustawieniu tła (jako jedyne jest sztywne) to kto wie... :?:
tesia39 napisał(a):
Na takie kwiaty naprawdę warto czekać ;:138 ;:138 ;:138
Tutaj przynajmniej nie ma żadnych wątpliwości. Tak jest!

Dziękuję. ;:180
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / ... najlepiej mi wychodzą takie zdjęcia jakie widzicie. / ... /
- Henryku i tak trzymaj ;:215 . Przecież nie jesteśmy na Forum fotograficznym - na profesjonalnych wystawach fachowców od fotografii, tylko przedstawiamy swoje ukochane rośliny w taki sposób w jaki potrafimy to zrobić najlepiej. Nie mamy do dyspozycji - "wypasionego" sprzętu, programów graficznych do "udoskonalania" lub "korygowania i ukrywania" wad - którymi to akcesoriami posługują się profesjonaliści i niech to dalej robią, a my pozostańmy przy naszych amatorskich sprawdzonych metodach w oparciu o metodę - "prób i błędów" - pokazywania tego co jest naszym zdaniem piękne u naszych "pupilków".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Tak, Henryku, Przemek miał rację - gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie ;:306
Trudno się nie zgodzić z Markiem, że tło powinno być jednolite - bo fałdki, choć fajne, to jednak trochę rozpraszają. Ja nadal optuję za ciemnym, ale matowym, można pokombinować z lekkim podświetleniem ledowym.
Pozwolę sobie - jeśli się nie pogniewasz - wrzucić tu dwie fotki, robione zupełnie inną metodą. Nie jest to absolutnie jakiś wzór, jednak właśnie tu było zastosowane profesjonalne fotograficzne matowe tło. To, że oświetlenie i reszta była do bani, to już inna sprawa:

1. Pachypodium succulentum
Obrazek

2. Operculicaria decaryi
Obrazek

Przepraszam, że zaśmieciłam Twój wątek, ale właśnie bardzo bym chciała takie tło uzyskać na stałe do zdjęć, ale było chwilowo pożyczone, a teraz muszę taką tablicę sobie sprawić. Właśnie matowe, właśnie ciemne i odpowiednio podświetlone.

Niemniej, jak pisałam już wcześniej - Twoje obiekty, tak cudowne kwitnienia, daleko zostawiają ten poboczny problem, jakim jest tło ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”