Co do tła to mam bardzo mieszane uczucia. Mnie osobiście (i żonie, co nie jest bez znaczenia

sokolica pisze:(...) Jak dla mnie zdecydowanie na białym tle
KwiAnna pisze:(...) najlepiej na białym
Filigranowa27 pisze:(...) wg mnie najpiękniej kwiaty wyglądają na czarnym matowym tle (...) spróbuj jeszcze kiedyś zrobić zdjęcie cudownego kwiatu na tle pięknego niebieskiego nieba w słoneczny dzień
piasek pustyni pisze:(...) zdecydowanie czarne tło jest podstawą wyostrzającą kontrasty i wszelkie barwy, białe pod względem foto nie wyostrza kolorów, nie oddaje ich głębi (...) zieleń fantastycznie wychodzi na tle (ale jednolitym) błękitnym, czyli w skrócie - nieba lub kolorów temu pokrewnych (...)
DAK pisze:(...) prezentuje się najlepiej na ciemnym tle, które nie przeszkadza w podziwianiu najdrobniejszych odcieni kwiatu, białe tło daje obraz delikatny, ale nie podkreśla jego wszystkich walorów
Sahe pisze:(...) Moim zdaniem, ciemne tło idealnie podkreśla wszelkie kolorystyczne walory kwiatu
maryjan13 pisze:(...) Wg mnie czarne tło bardziej podkreśla szczegóły i kolor kwiatu, kwiat jest bardziej wyeksponowany
I bądź tu człowieku mądry - sprawdza się powiedzenie, gdzie dwóch Polaków tam trzy opiniecrazydaisy pisze:(...) I zdecydowanie ciemne tlo - przez kontrast dla barwy kwiatu.
Jeżeli chodzi o fotki rebucjowatych, to podobają mi się takie, jakie na tym czeskim forum wrzuca gościu o nicku Kristian - wyglądają w miarę naturalnie: http://www.kkplzen.eu/index.php/forum/5 ... ?start=810hen_s pisze:(...) W necie np. kwiaty mediolobivii na forach czy stronach w ok. 80% są pokazane na białym tle. Stąd i ja się zasugerowałem bo wyglądają tam naprawdę dobrze (...)
Ergo: zrób tak, jak radzi żonahen_s pisze:A wiesz - czytając te opinie które tak pracowicie wkleiłeś miałem dokładnie to samo odczucie. Czyli wiem, że nic nie wiem.![]()
Kiedy te fałdki właśnie fajne są! Może gatunek materiału nie do końca dobrze dobrany. Ale taki epi na tle pofałdowanego jedwabiu na przykład... od razu robi inne wrażenie - tło nie dość, że nie przytłacza samego kwiatu, to jeszcze eksponuje jego 'ducha'annaoj pisze: Porównując Twoje zdjęcia, to wg mnie lepiej wyglądają na białym, bo na czarnym widać fałdki materiału
Co za cudo, pod każdym względem
O tak, to zrozumiałem i z tym się zgadzam, bo potem było znacznie gorzej...Marek L napisał(a):
białe czy czarne mim zdaniem ma niewielkie znaczenie ponoć podobnie jak wielkość![]()
Fotograf ze mnie żaden ale próbowałem każdej z tych metod. Niestety pewnie coś robię nie tak bo... najlepiej mi wychodzą takie zdjęcia jakie widzicie. Inne są po prostu dużo gorsze.zmniejszyć głębię ostrości tak aby tło się rozmyło zmniejszając przesłonę (...)
oddalić tło od kwiatu czy obiektu i tym samym tło będzie poza ostrością (...)
oddalić się od obiektu i użyć dłuższej ogniskowej obiektywu (...)
Tu pojawia się problem innej natury. Trudno bowiem ustawić i utrzymać (tak, najczęściej trzeba fotkę robić w dwie osoby!) kwiat wielkości ponad 20 cm pod żądanym kątem. Ma tendencję do przekręcania się, zawijania, niespodziewanych ruchów...Wracając do fotki epikaktusa - to bym pokazał jego wielkość i przestrzenność.....pewnie bym ustawił kwiata pod pewnym kątem do obiektywu , wtedy pręciki i słupek i płatki okwiatu nie były w jednej płaszczyźnie i chyba byłby ciekawszy
Tak jak się spodziewałem bywamy na tych samych salonach... tzn. stronach czeskiego Forum.przemek_pc napisał(a):
Jeżeli chodzi o fotki rebucjowatych, to podobają mi się takie, jakie na tym czeskim forum wrzuca gościu o nicku Kristian - wyglądają w miarę naturalnie: http://www.kkplzen.eu/index.php/forum/5 ... ?start=810
Do takiego efektu staram się dążyć stawiając roślinki na białym tle. Co będzie - zobaczymy jak już zakwitną rebucjowate.(...) W necie np. kwiaty mediolobivii na forach czy stronach w ok. 80% są pokazane na białym tle. Stąd i ja się zasugerowałem bo wyglądają tam naprawdę dobrze (...)
Były próby w zeszłym roku. Niezadawalające moim zdaniem, tło rozprasza subtelności koloru kwiatu.annaoj napisał(a):
najlepiej wychodzą gdy tłem jest zieleń
wg mnie lepiej wyglądają na białym, bo na czarnym widać fałdki materiału i tło jest szaro-czarne. Ale ogólnie wolę jak tło jest czarne
Tak mi dziewczyny doradzacie... Co już myślę: mam! To za moment kolejne chwile zwątpienia i dalej nie wiem czy są te fałdki to dobrze czy może jednak nie...onectica napisał(a):
taki epi na tle pofałdowanego jedwabiu na przykład... od razu robi inne wrażenie - tło nie dość, że nie przytłacza samego kwiatu, to jeszcze eksponuje jego 'ducha'
Żona optuje za białym. A że łatwiejsze w obróbce, ustawieniu tła (jako jedyne jest sztywne) to kto wie...zrób tak, jak radzi żona![]()
Tutaj przynajmniej nie ma żadnych wątpliwości. Tak jest!tesia39 napisał(a):
Na takie kwiaty naprawdę warto czekać![]()
![]()
- Henryku i tak trzymaj/ ... / ... najlepiej mi wychodzą takie zdjęcia jakie widzicie. / ... /