Mój ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród cz. 2

Post »

I przedświąteczna ostatnia prosta. Dziś pogoda bajeczna:).

Moje ukochane bratki. Gdyby dawali mi nie wiem jaką kasę za wskazanie swojego ulubionego koloru - tego jednego, jedynego z tych mini czy normalnych nie byłabym w stanie:). A, że pełno mi się tego wg moje taty "dziadostwa" nasiało to mam kolorowo:). A co jest w nich najlepsze są dużo dorodniejsze niż te kupne:).
Obrazek

Tulipanki już lada dzień;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A i jest moja druga z czterech magnolii. Obrazi się, ale jej niecierpię:). Za te jej krzywe, powykręcane kwiatki. Ale nadrabia nieziemskim zapachem czegoś jakby cytryny. Przepiękny:).

Obrazek

A do świąt przygotowania pełną parą:)

Obrazek
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu:)
Popatrz zapamiętam to o śliwkach, bo nigdy nie słyszałam. Dzięki.

Takasobie:)
Widzisz ja też planowałam 15/16 krzaczków. A wyszło jak zwykle :;230 . ale wiesz chce zaeksperymetować i lada dzień wysadzić pierwszą turę w tunelu. uda sie to uda, nie to mam w zapasie jeszcze te same odmiany:).

Juni Beato :) polecam wsadzić gdzieś kilka krzaczków koktajlowych i dla ozdoby i na smaczek;).

Zuziu :)
No masz racje, szkoda ze kwitną tak krótko. Ale z drugiej stronie są tak piękne a my po zimie tak głodni wszystkiego co kwitnie, że musimy im wybaczyć:).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też kocham bratki i sadzę każdego roku.
Pięknie kwitnie twoja magnolia, ja mam tylko sąsiedzką za płotem. :D
A jak tam pomidorki ?
Widzę, że święta już masz prawie przygotowane, pewno wysiałaś rzeżuchę.
Ja jeszcze nic nie zrobiłam w tym kierunku, jakoś nie mam weny.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko mają się super ;:108 . Najlepsza i jedyna rada od lat powtarzana tu na forum przez starych wyjadaczy - nie przeszkadzać im. Czyli podlać mało od czasu do czasu, przepikować w odpowiednim czasie i same urosną. Ale do tego trzeba dojść metodą prób i błędów. Nie mogę powiedzieć, bo zawsze mi się rozsada udaje, ale w tym roku naprawdę po macoszemu ją traktuję. A rośnie w oczach. Mam co najmniej o 50% za dużo sadzonek, dlatego będę ryzykować ;:306 i w tym tygodniu( albo może we wtorek po świętach) część wysadzę. A może się uda i będę mieć wcześniej pomidory.
Grażynko czy jedne z samokończących od Ciebie mają takie ciemne liście?
Obrazek

Wzięłam się też po pracy za rabatę po różach. Fotek jeszcze nie robię, muszę kupić korę:). Na razie mam tam białą budleję i zakupiłam dziś 4 różne azalie w tym 2 japońskie. Jest to rabata centralnie nasłoneczniona tzw patelnia. Co byście mi radzili z takich niezbyt wysokich roślin am wsadzić. Myślałam rozjaśnić jakąś tawułą. Ze 4 roślinki jeszcze bym chciała kupić. Dodatkowo coś jeszcze na nodze dla lepszego efektu. Macie pomysły? Czy hortensja się sprawdzi? Myślałam o tej co przebarwia kiście kwiatów na różowo. Tylko denerwuje mnie w nich to, że po deszczu kwiaty leżą:).
Magnolia...hm...miała by dobrze, ale mam już 4. Rododendron za duże słońce. Trzmieliny mam, pęcherznice za duże, berberysy już są niedaleko. Może coś z traw?
Podpowiedzcie coś:).
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Widzę, że u Ciebie przygotowania do świąt już trwają ;:138 .Rabaty prezentują się bardzo ładnie i czekam z niecierpliwością na tulipany ;:108 . Masz sporo tych główek i będzie co oglądać ;:333 . Sadzonki pomidorów masz przepiękne a ja swoje dopiero niedawno wysiałam i liście właściwe im dopiero wyrosły :oops: . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę w tym przedświątecznym tygodniu :wit .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rozsada pokazowa wprost, jak z katalogu. ;:333
Widać to po ciemnych liściach, pewno ziemia była super i dlatego mają takie ciemne liście.
Będzie się działo w sezonie jak pogoda dopisze.
Bo na razie zimno i mokro, wprost całkiem przeciwnie do wymagań pomidorków.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ile rzeżuchy ! Moja już wschodzi , ale mniej mam :D
Piękna jest ta magnolia, mimo, że mam takie kwiaty jest bardzo dekoracyjna :D
Bratki ful wypas :)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelkacha dziękuję. Też czekam na rozkwit tulipanów..ale pogoda nie pomaga.

Grażynko ziemia z Biedry:). Nie rozumiem cudowania co poniektórych z ziemią niewiadomo jaką i za ile. Ja zawsze do niej sadzę. A Twój jeden jest naprawdę ciemny, ciemniejszy od innych. Mam 3 z tej odmiany i jedna wyjątkowo odstaje.

Seba rzeżuszka jest idealna dziś. Zawsze wysiewam w niedziele palmową to mój optymalny termin:).

Rabata wczoraj skończona, tak mnie to rozkopane denerwowało, że od dwóch tygodni jeżdżę od szkółki do szkółki i poluję na to co sobie umyślałam, albo co mi się spodoba.
Dziś widok ogólny a szczegóły po świętach.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten co odstaje to może być jakaś ciekawa krzyżówka, albo ma tak silne geny wzrostu.
Równie może to być jakiś imbryczny do wyrzucenia, czasem takie się zdarzają, miałam kilka takich przypadków w poprzednich latach.
Zobaczysz co z niego wyrośnie, a jeśli będzie super to zostawisz nasionka " na zaś ". :wink:
Spokojnych i miłych Świąt. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawie wygląda ta rabata. Koniecznie napisz co posadziłaś :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajne masz rabatki a kora dodaje takiego uporządkowania ;:333 . Poza tym nie trzeba tyle plewić ;:224 . Może kiedyś dorobię się kory, póki co wolę plewić a kasę wydawać na rośliny ;:306 . Jestem ciekawa Twoich tegorocznych doniczkowych kompozycji ;:224 . Pogoda nie pomaga ale podobno ma być coraz lepiej , oby tak było ;:131 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Karolinko nowa rabata wzbudza ekscytację. Prawda? Mam tak samo. Powiedz co tam posadziłaś?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Lało, lało i lało, dziś rano też. Aż w południe pierwszy przebłysk słońca i świeci aż do tej pory ;:3 ;:173 .
Ogród żył sam swoim mokrym, deszczowym rytmem. Ale wreszcie się doczekał na mnie. Wyskoczyłam czym prędzej jak tylko zobaczyłam słońce. Zupełnie inaczej świat wygląda.

Grażynko on robi się coraz bardziej szalony. Liście skręcają mu się. Raczej wyrzucę:).

Seba zaraz będzie fotorelacja:).

Ewalkacha oj zdziwiłabyś się z tą korą. Co prawda trawa nie rośnie,ale ja mam inny problem. Pojawiła mi się taka koniczyna, strasznie się rozsiewająca. Wymieniłam całą korę i na razie jej nie widać, ale boję się, że i tak jej nie usunęłam.
O balkonowych jeszcze nie myślałam. Na pewno będzie ich mniej:), pójdę w różne kolory tzn. kolorowe kompozycje. Ale na razie daję jeszcze czas bratkom, którymi przez brak pogody i zimno wcale się nie nacieszyłam:).
Obrazek

Aneczko tak masz racje. Taka byłam podekscytowana, że robię już drugą nową:). Może macie jakieś pomysły? Ogólnie jest tam cień. Do południa przez klona palmowego z prawej, a od godziny 15 przez dom, którego ściana jest mniej więcej tu skąd robiłam zdjęcie:). Na pewno wsadzę jakiegoś rododendrona i tawułkę dla dodania jakiś jaskrawości. Może coś z żurawek?

Pomidory wsadzone, trudno, co ma być to będzie. Szykuje się znowu nowa rabata, bo oczko zostało usunięte. Z jednej strony szkoda było, z drugiej wielka ulga i ta ekscytacja jak pisze Aneczka.. Pomysł jest, ale pewnie w czasie wizyty w ogrodniczym się zmieni.
Więc dziura została zasypana.
Obrazek

A dziś już jako tako uporządkowana, ale najlepsze przede mną - wypad do jakiejś szkółki i zakup roślinek:).
Obrazek
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto w zbliżeniu moja nowa rabata, prawie same azalie> Do nich dwie tawuły, krzewuszka szczepiona na pniu, róża na pniu, hortensja bukietowa i jakiś berberys żółty płożący.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oprócz tego u mnie:)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede mną zakup kilku azali. Mam jedną, która rośnie z 8 lat - co rok przemarza :;230
Chyba czerwona jest.
Rabata tulipanowa piękna, bardzo mi się podoba.
A bez ! ;:oj Już kwitnie :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”