Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Brendii pisze:A mi się Aeonium lindley podoba najbardziej... :lol:
Dziękuję za wizytę i uznanie...Mnie też on się podoba, jest jakby miniaturką Aichrysona, choć oczywiście różni się w rzeczywistości. :D
bebos pisze:Bogate zakupy! Chyba z tego samego źródła co i moje nowości - aż mi się ręce uginają - same prezenty z okazji awansu...ale takie, że od środy wciąż nie mogę się pozbierać z radości, niektóre wręcz nieprawdopodobne - jutro część pokażę...

A ja chyba się domyślam, jakie, ale czekam z niecierpliwością, bo z pewnością to samo źródło, jeśli masz od środy :D Widziałam kilka okazów i od razu pomyślałam o Tobie, czy się skusisz. I chyba się nie pomyliłam, także czekam na Twoje z niecierpliwością ;:138
bebos pisze:...a wracając do Twoich nowości - przedziwny stworek z tego Senecio pendulus...domyślasz się dlaczego jego potoczna angielska nazwa to Inch Worm :wink: Niesamowite wrażenie robi całe ich "stado", a że chyba rosną szybko - nie będziesz na to czekać długo!

Nie taki "inch", ale "worm" na pewno ;:108 . Natomiast rozrost - to zależy od warunków, czy mu się spodobają moje. W naturze rośnie on na obszarach, w których czerpie wilgotność z morza, i ma trochę żyźniejsze podłoże niż ja mu zaoferowałam, ale tylko na zimę. Jak dotrwa do wiosny, to oczywiście zmienię. Natomiast jego kwiat jest przecudny - chciałabym doczekać... ;:65
bebos pisze:A Senecio scaposus v.vaddoensis to taki opleciony jakby pajęczyną? czy to gęsty kutner?
To filcowaty kutner, podobnie jak np. u szarotki alpejskiej. Też właśnie z tego powodu wpadł mi w oko. Miejsce na niego szykowałam już dawno...i mam ;:138
nolina pisze:Jak zwykle roślinki wspaniałe ;:138
Mnie jednak do gustu najbardziej przypadła Portulacaria afra 'Mediovariegata alba' i zaraz po niej
Portulacaria afra 'Variegata'
...aleeeee Senecio pendulus robi wrażenie :!:
Portulakarie "kolorowe" za mną już dawno chodziły, ale teraz dopiero je zakupiłam. Tak mam zawsze - poznam jakąś roślinkę, i dopiero dokupuję kuzynostwo gatunkowe. Nie mogę się napatrzeć, jak one fajnie wszystkie razem wyglądają i naprawdę się z nich cieszę!

Brendii, Beatko, Małgosiu, Natalko - bardzo serdecznie dziękuję Wam za wizytę i cieszę się, że i Wam się spodobały. Beatko - Twoja kolej :wink:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zanetko!
Super nowości!
Czy Portulacaria afra 'Mediovariegata alba' ma choć trochę zielonego?
Pytam, bo bez chlorofilu nie przetrwa.
Na mojej P. afra 'Mediovariegata' też tworzą się takie listki - albinosy, ale raczej jako pojedyncze.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - od razu dodam, że oczywiście, ma jak to ujęłaś - trochę zielonego, inaczej musiałaby być szczepiona, a ja za takimi nie przepadam. Nie ogarnęłam aparatem całości, stąd nie widać tych dolnych listków. "Albinosy" ma w sumie jakby na "czubku". Ona w ogóle jest maleństwem, dostałam ją w gratisie do ukorzenienia, więc dodatkowa trudność ze względu na porę roku. Z tego co pamiętam odnośnie Twojej, to chyba jest mniej więcej to samo (tylko że Twoja oczywiście jest fascynująco ukształtowana już teraz), te białe listki powinny być w zdecydowanej mniejszości.
Oczywiście bardzo dziękuję za wizytę :D
Spis moich wątków
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Senecio pendulus...ale cudeńko, niesamowita roślina! :)
Portulacaria afra 'Mediovariegata alba' też bardzo ciekawa roślina.
Taki zakup to spora dawka endorfin, w sam raz na jesień, co by ukoić smutek związany z zakończeniem sezonu i kwitnień ;)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj taaak. Poprawiły humor z pewnością :D Dziękuję, że S. pendulus tak się spodobał. Mnie zainteresowała ta roślina już dawno, ale dopiero teraz podjęłam się wyzwania. Mam nadzieję, że będzie rosła dobrze :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja myślałem, że takie "dziwadło" czyli Senecio pendulus tylko mi się spodoba. Tymczasem wygląda, że to Twój hit ostatnich zakupów! ;:oj
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze Ci powiem, Henryku, że chciałam tylko jego z ostatnich zakupów. I eszewerie, które jeszcze pokażę, z których niestety nie upolowałam tylko jednej, ale niespecjalnie tego żałuję. O pozostałe walczyłam ;:134 Ale skoro ten pendulus już był mój, to dobrałam już kompozycyjnie pozostałe. I naprawdę sama niesamowicie się cieszę, gdy doceniacie mój wybór, bo roślinka stosunkowo (chyba) rzadka w kolekcjach, a moim zdaniem wyjątkowa. I naprawdę Wasze słowa uznania są balsamem na moją duszę ;:167
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Portulacaria afra 'Variegata'

Obrazek

Naprawdę niezła jest ;:108 Zresztą, wszystkie Twoje rośliny świetnie sie prezentują :) Portulacarie podobają mi sie i to bardzo, ale żadnej jeszcze nie mam. W przyszłym sezonie trzeba to zmienić :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba, i to koniecznie, bo śliczne roślinki. Wdzięczne do kształtowania, do ozdoby...Taka fajna i sympatyczna zieleninka :wink:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

moniamn pisze:
eba pisze:A propos zaniedbanych roślinek: w pewnym biurze zobaczyłam kuriozum, w jednej doniczce była posadzona opuncja z ... paprotką ;:202 . .
Muszę Was zmartwić bo to nie jest jak się okazuje odosobniony przypadek. Właśnie dzisiaj widziałam podobne połączenie roślin w jednej doniczce. Nie jest to opuncja tylko jakiś inny kaktus ożeniony z paprotką :shock:
Przecież one nawet wizualnie nie tworzą estetycznej, ładnej pary ;:219

-- 5 paź 2013, o 13:26 --
Fraszka_1 pisze:O dokładnie, ja też :wink: większość moich kwiatków, to albo sprezentowane szczepki albo kupione na wyprzedażach, gdzie nikt nie zwracał na nie uwagi :( moje ulubione to Mammilarie za 1 zł i dendrobium za 2 zł :D
O jejku! Jak to pięknie kwitnie! Jak to jest, że te brzydsze (moim zdaniem) rośliny mają takie piękne kwitnienie?
Np. Grudnik mi się zupełnie nie podoba, a Epi już tym bardziej a jednak kocham to jak kwitną i tylko dlatego je mam ;:209
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wizyty.
Kochani - tak czy owak, mam niesłychaną przyjemność konstruować swój tysięczny post ;:oj :idea: W dużej mierze po raz pierwszy premiowane zostaje moje gadulstwo, ale nie da się ukryć, że bardzo Wam dziękuję za to, że jesteście tutaj.
Starałam się - i będę - wypowiadać się zazwyczaj tylko wtedy, gdy mam rzeczywiście coś do powiedzenia. W ciągu tego tysiąca postów udzieliliście mi wspaniałych rad, słów pocieszenia, gratulacji, a nawet reprymendy - to wszystko powoduje, że cudownie być z Wami.
Mam nadzieję być razem kolejne następne tysiące. Raz jeszcze Wam dziękuję.
Dość gadulstwa - czas pokazać całą resztę i nowości, i pozostałych ciekawostek.
Zacznę od eszewerii z ostatnich zakupów:

Echeveria glauca 'Cristata'

Obrazek

Echeveria cv. Black Prince

Obrazek

i do kompletu, o która trochę walczyłam: Echeveria purpusorum 'Cristata'

Obrazek

Śliczne, kolejne eszewerki. Oczywiście "śliczne" moim zdaniem.

Natomiast skoro już jestem przy eszeweriach, to na pokazanie czekają ostatnie tegoroczne perełki - ciekawostki z eszeweriami powiązane.
Zacznę od bardziej popularnych, spotykanych:

Graptopetalum paraguayense - nazwa tego gatunku sugeruje, że pochodzi z Paragwaju, jednak nie jest to zgodne z rzeczywistością. Pochodzi z Meksyku. Roślina ma rozetki jak Echeveria, jednak łodygi są o wiele dłuższe. Uprawa jest bardzo prosta, rośnie niemal jak chwast, toleruje nawet lekkie przymrozki. Popularny do tworzenia hybryd i popularny wśród kolekcji.

Obrazek

Graptopetalum - dawniej PENTANDRUM ssp. superbum, obecnie jest to osobny gatunek, Graptopetalum superbum. Charakteryzuje się rozetką różowych liści na długiej, w naturze sięgającej nawet do 2 metrów łodydze! Oczywiście w naszych warunkach tak duża nie urośnie. Również spotykany gatunek, bardzo ładna roślinka.

Obrazek

Graptoveria - to hybrydy Graptopetalum i Echeveria. Większość rośnie bardzo powoli, hodowane są z powodu pięknych kształtów i kolorów.

Graptoveria opalina

Obrazek

Graptoveria 'Fred Ives'

Obrazek

i moja perełka, stosunkowo ciężka do znalezienia:Graptoveria 'Bainseii Ginhusha' variegata ;:138

Obrazek

Pachyveria to hybrydy Pachyphytum i Echeveria. Pachyveria glauca, potocznie zwana "Litlle Jewel" latem wybarwia się w kolorach błękitu, czerwieni i fioletu. Kwiaty mogą pojawić się zimą. Moja za mała na kwitnienie:

Obrazek

Pachyveria 'Black Knight' - też latem się wybarwia, zimą staje się taka:

Obrazek

I na koniec ciekawa krzyżówka: Echeveria elegans x Graptoveria opalina

Obrazek

I tak w tysięcznym poście dokończyłam pokazywanie tego, co było moim zdaniem warte pokazania. Reszta musi zasłużyć i się wykazać, a poza tym i tak wszyscy już zimują, więc nawet nie "obfociłabym" pozostałej reszty.

Mam nadzieję, że podobały się moje skarbeczki- dziękuję z góry za wizyty. I za dotychczasowy całokształt dla Was wszystkich ;:167
Spis moich wątków
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

piasek pustyni pisze: Echeveria cv. Black Prince

Obrazek

Normalnie.....zakochałam się w niej ;:167 :;230 Piękna jest ;:180
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Agnieszko, ja też, a kwiat ma cudowny...
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

No wiesz...ja już trzeci rok tu ciągnę, ale tkwię na sreberku!
Jesteś od kilku miesięcy - i ciągle przykuwasz uwagę - ja najbardziej kojarzę Cię z rozetowymi Crassulaceae, bo chociaż masz wiele innych, to jednak tych ostatnich niewiele na Forum, a i widzę, że systematycznie poszerzasz o nich wiedzę - więc super, że jest kogo pytać i z kim dyskutować o eszeweriach i krewniakach!
Echeveria cv. Black Prince - cudo, jako gratisik do ostatnich zakupów z Jarużyna dostałam coś w tym stylu - choc nie tak intensywnie wybarwioną - musze poszukać u Ciebie wstecz, bo chyba i taką bordowo-buraczkową też u Ciebie widziałam...
Graptoveria 'Bainseii Ginhusha' variegata - co ona ma variegata? Słabo widać, ale czy chodzi o białawe smugi na liściach?
Echeveria elegans x Graptoveria opalina - bardzo mi się podoba!
Co do Graptopetalum - nie wiedziałam, że jest ich tyle gatunków - ja mam G. piliferum i G.bellum - żaden skubaniec nie kwitł u mnie...podobnie jak eszewerie...Tobie z haworcjami nie po drodze, mi z nimi - ale się jeszcze nie poddaję!
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

A ja dla odmiany pochwalę Echeverię purpusorum 'Cristata' :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”