Actusowa kolekcja cz.III

Zablokowany
Darka89

Re: Actusowa kolekcja cz.III

Post »

No to skoro storczuchy zadowolone to misja udana :D

Tomeczkowi humor chyba dopisuje :D :;230

Ja niestety nie znam się na badziewiakach :(
Obyś je :pogon ;:134
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hmm.. chyba za małe na skoczogonki.. Może przędziorki albo jakieś roztocza? porównywałaś fotki w necie Kasia? Możliwe jeszcze mszyce, ale te chyba są większe..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Nie na pewno nie przedziorki.Mszyce raczej tez nie ;:131 Nie moge porownac zdjec w necie ,bo ledwo widze co mi po donczce biega.Wiem tylko ze tego duzo i zapiernicza z predkoscia swiatla.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to ja nie wiem niestety :/ u mnie miałam takie maleństwa na korzonkach przy podłożu u D. phalaenopsis albo to były przędziorki albo roztocza, tylko, że były białe.. Pomógł preparat na przędziorki.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia a może wciornastki.. ;:131 U mnie były na cymbidium i też szybko uciekały. :roll: A cymbidium padło przez nie. :evil:
Pozdrawiam Mariusz3357
actus
1000p
1000p

Post »

Sprawdzilam w necie i mi to na skoczogonki wyglada.Jest jakis niechemiczny sposob na pozbycie sie ich?Albo po prostu wymienie spagnum znowu ,tak jak poprzednio zrobilam.One zwykle pojawiaja sie jak przeleje maluchy i jest duza wilgotnosc ,jak jest bardziej sucho to ich nie widac.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale skoczogonki są chyba większe niż 0,5 mm? U mnie mają jakieś 1/2 mm :roll: Możesz wymienić sphagnum ale możesz też po prostu lekko podsuszyć podłoże np. w przypadku Cattleya..

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Tak zrobie ,Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Dufin pisze:ale skoczogonki są chyba większe niż 0,5 mm? U mnie mają jakieś 1/2 mm
A może one przystosowały się do warunków je otaczających, dlatego są mniejsze, skoro sphagnum, to pewnie doniczki malutkie :;230 :;230 :;230

Na poważnie teraz - przykro mi Kasiu, pomóc nie umiem, robale miałam raczej na liściach. Wełnowce. Rada Ani chyba ma sens. Jak się nie sprawdzi, no to chemia, niestety.
actus
1000p
1000p

Post »

Janeczko raz juz je mialam jak za mocno przelalam maluchy z akwarium i za wilgotno mialy.Po prostu wymienilam spagnum wszystkim i sie pozbylam badziewia :D .Dlatego teraz tez tak zrobie i raczej sie nie martwie.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Działaj Kasiu, im szybciej tym lepiej. Żeby się nie rozlazły ;:164
magdalenka46
50p
50p
Od: 9 cze 2013, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu
Od dawna jestem zauroczona Twoja kolekcja. Masz sliczne okazy, czego pozytywnie Ci zazdroszczeSmile emoticon Postanowilam napisac poniewaz chcialam zapytac jak radzisz sobie z sadzonkami. Niestety jestem poczatkujaca i nie za bardzo obeznana w temacie. jeśli chcialabys poswiecic mi kilka minut na odpowiedz to z gory dziekuje. Pozdrawiam Lena
Pozdrawiam Lena
actus
1000p
1000p

Post »

Witaj lenko i bardzo dziekuje za wizyte i komplement pod adresem moich kwiatuszkow :D
Pytasz jak sobie radze z maluchami,Trzymam je w akwarium,gdzie na dnie wysypany jest keramzyt,doswietlam lampa do roslin akwariowych w dzien,poniewaz stoja na polce na oknie polnocnym,wiec nie maja sloneczka.Czasem jak jest bardzo sucho zakrywam akwarium szyba ,zeby zwiekszyc wilgotnosc ,jak pewnie czytalas troche przedobrzylam z ta wilgotnoscia bo pojawily mi sie male stworki ,ale juz wymienilam spagnum i jest ok :D .Nie mocze ich ,tylko spryskuje spagnum z wierzchu jak widze ze juz suchy na wior prawie,woda z dodatkiem nawozu.Spagnum wymieniam jak widze ,ze juz brzydkie jest ,ciemne ,lub zielone od glonow.Czasem je przelewalam woda ,ale juz tego nie robie,bo jak wiesz spagnum za bardzo wode wciaga i mialy bagienko.Mysle ,ze jest im dobrze ,bo rosna jak na drozdzach :D .Tak to wyglada

Obrazek

jeśli bedziesz miala jakies pytania ,sluze pomoca :D
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Kasiula, ja bym skoczogonkom dała spokój. Więcej zaszkodzi roślinom chemia niż te robaczki. one odżywiają się szczątkami materii, nie spotkałam się aby uszkodziły roślinę. To walka z wiatrakami, tam gdzie bardziej wilgotno, będą się pojawiać regularnie.
Śliczny "żłobek", maluszki jak malowane :D ;:138 .
actus
1000p
1000p

Post »

Aneczko juz pisalam ,ze jestem wrogiem wszelkiej chemii,a ze odpukac do tej pory nie mialam problemu ze szkodnikami jakos udalo mi sie jej nie stosowac.Po prostu wymienilam spagnum.To jest stara fotka ,teraz sa o wiele bardziej dorodne :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”