Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

No ładne masz te żurawki, ale mi przykro jak słucham o twoich boleściach. ;:168 Sama czasami odczuwam kręgosłup to wiem co to chociaż ja nawet tabletek nie muszę brać. :wink: Cały czas wysyłam cię na Salvię i poszukaj w necie o medycynie chińskiej o twoich problemach, bo gdzieś mię o oczy obiło, że to jakieś braki energetyczne powodują dyskopatię i podobne problemy.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Renato baaardzo jestem Ci wdzięczna, że napisałaś, że masz skłonność do robienia tego, co Ci przyjdzie do głowy a nie tego, co trzeba.
Myślałam nad tym parę dni ;:306 i zrozumiałam, że to jest przyczyna moich niepowodzeń i to nie tylko w ogródku, ale i w ogóle.
Urobię się zawsze jak dziki osioł a to co pilne zawsze mi wisi nad głową i sen z powiek spędza.

Nie no, podobno na naukę nigdy nie jest za późno :roll:
W każdym razie dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu! Bardziej niż kontrola martwi mnie brak postępu w procesie ozdrowieńczym ;:223 (choć za kontrolą raczej nie tęsknię) Co do robala, to podzielam niestety Twoje zdanie i dlatego mamy w planach zasadzkę na dranie. Ja słyszałam o nicieniach, ale może i jakieś grzyby też na niego działają ;:124 Będę walczyć, bo straty w roślinkach są bardzo poważne. Czytałam, ze Tutkuć Podjadek, to niełatwy przeciwnik i dlatego wolałabym już chyba Krecionka. Choć przy moim szczęściu mam oba w ukryciu.
Iga! To są hardkory :;230 w tunelu pomarzły już dawno wszystkie, a te sieroty przy domu się uchowały. Ba Kobea puszcza nowe pąki! :heja
Aniu! Chodzę na zabiegi do ,,Chińczyków" (jakoś mało kto się przyznaje, a tłumy u nich). Nawet Oni się załamali nad moim stanem :shock: i zapowiada się długa droga. (tylko troszkę drogo jak na moje obecne możliwości) Nie wiem tylko co na te zabiegi powie Profesor do którego jadę za parę dni. ;:131
Zosiu! ;:196 To co napisałam wynika z samoobserwacji prowadzonej przez wiele lat. Tak mam mój Tata, ja i moja córcia również. Bo H zasadniczo robi tylko to co uzna za stosowne, więc nauczyłam się, że nawet nie proszę, bo nie muszę się potem mocno denerwować...dojrzy do roboty sam, to machnięte i dumny, a jak o coś marudzę - katastrofa - obrażony śmiertelnie! ;:223 Mnie dla odmiany chce się robić zawsze co innego niż najpilniejsze, albo wtedy gdy nie mogę. ;:306

A doniczki stoją...
Ba nawet jest ich więcej, bo jadąc z zabiegów zabłądziłam w czwartek do sklepu ogrodniczego... ;:170 Domyślając się , gdzie Marta poczyniła poważne zakupy i upewniwszy się, że dają tam 20% rabacik... nabyłam kierowana rozsądkiem tylko 6 roślinek, ale ślicznych niezmiernie:
Dereń biały 'Elegantissima"
Jałowiec 'Blue Forest' (tak było na etykiecie, ale myślę, że to inna odmiana
Berberys 'Orange Rocket'
Berberys 'Maria'
Dereń biały 'Elegantissima"
Ceanothus x pallidus 'Marie Simon' -Prusznik
Callcarpa bodinieri Pięknotka Bodiniera 'Profusion" - tyle, że na mojej tylko dwa koraliki

Te trzy ostatnie roślinki są dla mojego ogrodu nowościami, ba ostatnich dwóch na żywo wcześniej nigdy nie widziałam.
Wydałam kwotę znacznie mniejszą niż jeden zabieg więc mocno winna się nie czułam, tyle że posadzić nie mogę.
H zapobiegawczo w piątek pojechał inną drogą, więc na dalsze pokusy nie byłam już narażona. ;:209
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Renata, jesteś niemożliwa. Pięknotki musisz mieć dwie obok siebie. Ja już ogrodniczych nie odwiedzam.
Jak zareaguje Profesor? Tylko musisz wszystko powiedzieć jak na spowiedzi. Dbaj o siebie i jakoś to wszystko będzie ;:108
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu! Mam nadzieję, że zaakceptuje moje ,,przeciw bólowe" zabiegi, bo przyznać się będę musiała - znaki po bańkach (ok. 30-40 szt) raczej nie zejdą do tej wizyty ;:306 Po igłach znaków raczej nie zobaczy ;:306
Dzięki za podpowiedź co do pięknotki. ;:196 Mam okazję pobuszować kolejny raz w ogrodniczym ;:170 Tylko kasy nie mam za dużo. ;:131
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

:wit Zakupy zrobiłaś wspaniałe. Pięknotek to ja też w ogóle nie widziałam. Zdrowiej nam, żebyśmy wiosną mogli już podziwiać Twoje cudeńka. :heja
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się tak kompleksowo zmobilizować, ale kiepsko mi to wychodzi. ;:131 Dopóki nie mogę nic robić fizycznie, porobię inne rzeczy - plany zmian, nasadzenia itp.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

O poszalałaś, fajne zakupy!
Obstawiam, że Profesor badać Cię nie będzie :wink: Jeśli zdecyduje, że idziesz do niego na oddział to tam zajmie się Tobą ekipa jego lekarzy, którzy Ci dokładnie przebadają.
Na obfitą konwersację również nie licz :wink:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuniu! Oby tylko zdecydował, że będą mnie leczyć. ;:145 Boję się tego wszystkiego ogromnie. I leczenia, i nie leczenia :shock: A jeszcze koniec roku i brak limitów, a nowy rok jeszcze nie ma limitów.... Kocham kupować roślinki, to autentyczny nałóg.
;:131

Przeszłam się na chwilkę dziś po działce. Aż mi się płakać chce ile roboty się nazbierało.
Jakiś amok mnie ogarnął i nie mam kompletnie pomysłu gdzie posadzić ostatnie zakupy, a muszę to zaplanować do jutra, bo liczę że H we wtorek mi to posadzi... ;:223 Pewnie na warzywniku każę mu to wszystko zakopać i spokój.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ten rok sporo planowaliśmy różnych robót w ogrodzie, ale niewiele udało się zrealizować.
Moje chorowanie nie tylko odsunęło mnie, ale i resztę rodziny od tych planów. ;:223
Z nowych drobiazgów, które mnie cieszą...
pokazała się skrzynia na piasek:
Obrazek

Osłona kompostu (dzieło H i mojego taty, a moja duma):
Tak wyglądał mój kompost jeszcze w tym roku:
Obrazek

Z takich elementów budowali:
Obrazek

Obrazek

Powstała poważna konstrukcja, pomalowana oczywiście na czerwono:
Obrazek

Na którą zamontowano :
Obrazek

A tak wygląda teraz:
Obrazek

H nawet dokończył stół, który stał od kilku lat...

Obrazek

Obrazek

Zagospodarowaliśmy stare rury na konstrukcję do fasolki:
Obrazek

Pozostałe plany ... no cóż w przyszłym roku też coś trzeba...
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Kompostownik - bajer. ;:138 A kto Ci tak pięknie pospawał te konstrukcje z rur?
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 Głównym spawalnikiem na mojej działce jest mój Tatuś, a H robi za montera. Jak pospawali ta konstrukcję, to śmiałam się przez tydzień, że zagroda dla byków będzie. ;:306 Została pomalowana oczywiście na czerwono, bo H wszystko maluje na taki kolorek. Kupił kiedyś pomyloną farbę, miała być brązowa, a była czerwona i od tej pory.... ;:223
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Reniu to ja mam taaaka wielką puszkę niebieskiej ;:306 ;:306 ;:306 .Rama masywna, całkiem jakby przez mojego tesciulka robiona ;:306 ;:306 .Pewnie znaleźliby wspólny język ;:306 ;:306 .
Kompostownik superowy ;:215 .Buziaki dla Twoich mężczyzn i pochwały za dobrą robotę ;:333 .Mnie też by się taki przydał, ale na razie jeszcze się nie dorobiłam ;:224 :;230
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż kompostownik, to najważniejszy element mojego ogrodu... z tych 2000m2 jest tyle ściętej trawy, liści z drzewek i krzewów i oczywiście trzeba pamiętać, że jestem super mistrzem w uprawie chwaściorów i jakoś to trzeba pomieścić.
A dodatkowo choć kompostownik jest w ,,ukryty" w kącie ogrodu, to widać go było (jak każdy bałagan) prawie z każdego miejsca... ;:131
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Reniu dużo zdrówka i wszystkiego naj naj naj z okazji imienin ;:196

Obrazek
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”