Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

To zdjęcie co Margo powieliła też mnie powaliło na kolana. Tak się zagapiłam, że zapomniałam wczoraj napisać że zrobiło na mnie kolosalne wrażenie . Nie sądziłam, że Heidetraum tak fajnie wygląda na rabatach.
Jednak w ilości siła.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maska pisze:... to się w pale nie mieści że można mieć tyle takich róż w przydomowym ogródku! ...
Tyle i takich róż. Nic dodać nic ująć:).
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Maska pisze:to się w pale nie mieści że można mieć tyle takich róż w przydomowym ogródku!
I tak gęsto posadzonych. Dziewczyno - tyle razy tu już byłam i za każdym razem zbieram szczęki po podłodze z zachwytu!

(ależ my z Marysią stosujemy dorożkarski język ;:306 ;:306 ;:306 )
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry!
Cały weekend miałam gości, więc Forum było w "odstawce", ale wieczorem postaram się odpowiedzieć miłym gościom i wrzucę "coś świeżego" z ogrodu :wink:
Tymczasem, udanej i leniwej niedzieli wszystkim życzę :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

MaGorzatka pisze:
Maska pisze:to się w pale nie mieści że można mieć tyle takich róż w przydomowym ogródku!
I tak gęsto posadzonych. Dziewczyno - tyle razy tu już byłam i za każdym razem zbieram szczęki po podłodze z zachwytu!

(ależ my z Marysią stosujemy dorożkarski język ;:306 ;:306 ;:306 )
Malgosiu można jeszcze dobitniej określić tą mnogość krzewów i kwiatów, ale nie wiem czy by nas moderatorzy nie pogonili ;:65 ;:306
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, czytam, że jesteś zabiegana ostatnimi czasy...odetchnij kochana, mamy lato i trzeba mieć czas się nim delektować ;:168
April, wybrałaś bardzo ciekawe róże, nie wszystkie znam, ale z całą pewnością mogę polecić Aspirine Rose, to jedna z moich ulubionych ;:173 B. Parfait jest cudna, ale rośnie na spory klomb, pokazywałam ją na zdjęciach z Rosarium-Europa. Robin Hood u Ewy rozkłada się na 2 metry z każdej strony, masz tyle miejsca? Heidi Klum jest mała i kompaktowa, ale dosyć kłopotliwa..Dagenhard nie mam, ale ponoć to twardzielka ;:333
Pamelko, bardzo miło mi to czytać, a jeszcze milej jeśli niemy gość czasami da głos ;-)) ;:196
Ewa, Geoff Hamilton jest dla mnie tegorocznym odkryciem i jak dotąd mogę o nim pisać w samych superlatywach! Intensywniejsze wybarwienie róż może wynikać z naświetlenia, edycji zdjęć - nie przywiązywałabym do tego zbyt wielkiej wagi. Ponoć niektóre nawozy też tak wpływają na róże (magiczna siła). Czytałam, że chcesz się pozbyć Jubilee C.? Toż to prawdziwa piękność! I ten obłędny zapach.... ;:170
Boniu, dziękuję! B ardzo mi miło, że dostrzegasz przemyślane kompozycje, to dla mnie wielki komplement! Nie ukrywam, że spędziłam na tych przemyśleniach wiele zimowych wieczorów planując wszystko na papierze i zestawiając kwiaty w niezliczonych kompilacjach..tym bardziej cieszy mnie efekt, gdy ktoś dostrzega zamysł autora ;:131
Maryniu, jesteś dla mnie bardzo łaskawa ;:180 Jest wiele wątków z profesjonalnymi zdjęciami róż, dziękuję jednak za uznanie dla moich amatorskich starań ;:196
Dorotko, Heidetraum ma intensywne wybarwienie i w tym miejscu potrzebowałam takiego akcentu. Posadziłam 5 na tej rabacie i w takiej grupie faktycznie prezentują się bardziej efektownie niż pojedynczo. Jubilee C. ma miękkie łodygi i zwiesza się pod ciężarem kwiatów, jak większość angielek. Zeszłoroczna jednak ma już sztywniejsze pędy i jest lepiej. Poza tym, tak jak widać na dojrzałych krzewach z Rosarium-Europa - im starszy i większy krzew tym sztywniejsze pędy ;:333
Maddy, bardzo dziękuję za przemiły komplement ;:131
Martuś, róże wybrałaś u Ewuni piękne! Zwłaszcza Louis trafił się świetny! Szkoda, że nie udało się spotkać na dłuższą pogawędkę, ale nic straconego!
Danusiu, przesympatyczny komplement, dziękuję! Uściskaj syna ode mnie i oczywiście zapraszam w odwiedziny ;:196
E-miento, do końca roku wstęp gratis ;-)) Te błękitne kwiaty to przetacznik Ulster Dwarf Blue - bardzo ładny, zwarty krzaczek. Sadzony był jesienią 2012, gdy powstawała cała rabata. Kwitnie od początku czerwca nieprzerwanie, teraz go zetne i zobaczę co dalej ;-))
Monia, dziękuję, kochana jesteś ;:168 Heidetraum to fajna róża okrywowa, kwitnie całe lato bez przerwy i długo utrzymuje bukiety kwiatów. Przezimowała bez szwanku. Na tej rabacie posadziłam 5 sztuk, podobnie jak na rabacie z The Fairy - 5 krzaczków.
Nutka, bardzo dziękuję za przemiłe słowa i odwiedziny! Pozdrawiam serdecznie :wit
Ewcia, ta ścieżka powstała dzięki Tobie ;:196

cdn. ;:173
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

April pisze:Obrazek

Kasiu, a co to takie jasne, fioletowe, najniższe rośnie? Poza lobelią i lawendą. Jakaś macierzanka?
Kasiek też bym się chętnie dowiedziała co to takiego to małe fioletowe.

To że masz cudne róże to wszyscy wiedzą, że masz śliczne dodatki do tych róż to wszyscy wiedzą, że masz fajną architekturę ogrodową też wszyscy wiedzą, ale chyba Ty sama nie doceniasz tego co masz skoro piszesz że Twój ogród jest dużo skromniejszy od Sangerhausen. Może areałowo ale nie urodą i urokiem. Masz cudnie i musisz to wiedzieć ;:215 ;:215 ;:215
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no ba, pewnie, ze nic straconego ;:196 dojazd mam obcykany więc zawsze jakby co mogę wpaść :D
mama jest zachwycona Louisem......zapach ma obłędny ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dziękuję.... ale to żaden raj, tylko przydomowy ogródek ;:131 Wkładam w niego jednak wiele pracy i serca i każde takie słowo sprawia mi ogromną radość..dziękuję!
Justynko, to prawda, przy pracy zawodowej od 7.30 do 16 ciężko jest czasem znaleźć czas na ogród i pogodzić to z obowiązkami domowymi i rodzinnymi, ale spędzam w ogrodzie każdą wolną chwilę i traktuję tą pracę jako terapię ;:170 Odpoczywam przy takiej pracy, nawet jak się napracuję..nie wiem czy to ma sens, ale ogród tak na mnie kojąco działa. W Rosarium pracuje 30 ogrodników, ale obszar 13 ha i 75 tysięcy róż, więc pracy im nie brakuje ;-))
Małgosiu, u moich sąsiadów raczej dominują iglaki i pola golfowe, ale kilka osób ma trochę krzewów i kwiatów. Nie są to raczej in inspirujące i kolorowe nasadzenia ;-)) Mam nadzieję, że pogoda się poprawiła u Ciebie? U nas zanosi się na deszcz, ale w ciągu dnia było słonko. Pozdrawiam serdecznie!
Krysiu,to nie kokieteria, ale bardzo mi miło, że patrzysz na mój ogród przez różowe okulary 8-) ;:196
Justynko, dziękuję za przesympatyczne komplementy ;:196 Rosarium nie jest aż tak daleko, może kiedyś się wybierzesz? Przy okazji wstąpisz do mnie :wit
Kasiu, Rosarium to przede wszystkim ogród botaniczny, więc rośliny są prezentowane systemowo i ma to wszystko logiczny układ. Ogród pokazowy to tylko jeden z fragmentów Rosarium, ale niemiecki porządek panuje wszędzie ;-)) Rozumiem jednak Twoje zamiłowanie do ogrodów angielskich, mam do nich podobny sentyment.... ;:170
Borowinko, dziękuję! U mnie też się zaczęło od jednej róży...2 lata temu :wink:
Małgosiu, cieszę się, że Ci się podoba i mam nadzieję, że choć namiastka tego widoku poczeka na Ciebie w sierpniu. Tak widać ścieżkę z tarasu, róże w tym miejscu są teraz w pełnym rozkwicie. Termin spotkania aktualny?
Linetko, dziękuję :D Latarenki są solarne, kupowałam je na popularnym serwisie aukcyjnym 3 lata temu...te drugie, przy altanie kupiłam na Amazonie. Cieszę się, że Ci się podobają, pozdrawiam!
Marysiu, większość ogrodu obsadziłam już różami więc miejsca na inne szaleństwa niewiele, idę na całość ;:172 Lawendę posadziłam na wszystkim obwódkach, wizualnie lubię to zestawienie, zapach obłędny i dzięki nim nie mam mszyc na różach :uszy
Monika, dziękuję za przemiły wpis ;:196 Heidetraum rośnie w grupie 5 krzaczków, więc niby nie największej, ale rozkłada się kaskadami na boki i sprawia wrażenie kipiącej kwiatami przez cały sezon, polecam!
Nemezjo ;:196
Małgosiu, hojnie mnie komplementujecie z Marysią ;:180 Co do gęstości nasadzeń - staram się zachować odstępy min. 40-50 cm przy niskich różach i odpowiednio większe przy dużych. Okrywowe na rabatach przy ścieżce sadziłam co metr. Róże sadzę pojedynczo (jedna do dołka) i staram się je sadzić stopniowo, najwyższe z tyłu. Dzięki temu, rabaty wyglądają na gęsto obsadzone. Podobne wrażenie robią ujęcia perspektywy z profilu rabaty, więc ta gęstość to w pewnym stopniu złudzenie optyczne :wink:

Pashmina kwitnie nieprzerwanie - obcięłam kwiaty, które trzymała prawie miesiąc (od fazy pączka) i już ma następne :shock:

Obrazek

The Fairy szaleje..

Obrazek

Lilie roztaczają wokół tarasu słodki zapach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Kasiu, przewijam sobie już chyba 5 raz ostatnie zdjęcia i odebrało mi po prostu mowę...
Pomilczę więc dziś z zachwytu, bez zbędnej paplaniny ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,róże nieziemskie,na pewno sasiadom oczy z orbit wychodzą. Czy cięłas juz swoją wisterię?Nie wim jak miałabym ja ciąć gdybym chciał poprowadzić na drzewko,czy to nie za pózo w 3 letniej roslinie?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Uwielbiam do Ciebie zaglądać :D JC nie mam zamiaru się pozbywać, ale pewnie przesadzę, drażni minie jej wielokolorowość, zabiorę ją po prostu sprzed oczu, bo ciągle się na nią natykam :D Rośnie z przodu rabaty i mijam ją wiele razy w ciągu dnia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, roślinka, o którą pytasz to macierzanka, jakoś mi umknęło to pytanie wcześniej :oops: Zasadziłam kilka kępek między kamieniami i ładnie się rozrosła od zeszłego roku. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa pod adresem ogrodu, to dla mnie cenny komplement, zwłaszcza, że od mojego różanego autorytetu ;:180
Martuś, Louis cudowne pachnie, już nie mogę się doczekać kolejnego rzutu kwiatów ;:138 Musimy się umówić na spotkanie w szerszym gronie ;:4 W kolejny weekend mnie nie ma, w następny mamy gości, ale w sierpniu powinno być spokojniej :uszy
Milenko, bardzo mi miło, cieszę się, że zaglądasz ;:196 Mam straszne zaległości, u Ciebie też :oops: ale postaram się nadrobić :wit
Małgosiu, cięcie glicynii najlepiej zrobić pod koniec lipca, więc to idealny moment. Przytnij boczne pędy i zostaw główny przewodnik, a potem zaplataj wokół niego pędy, póki są elastyczne.
Sąsiedzi przejeżdżając koło domu czasami zwolnią żeby zobaczyć co ta różana wariatka znowu wyczynia :;230
Ewa, bardzo mi miło, zaglądaj do woli ;:196 Jubilee super wygląda koło Jamesa Galway, rośnie tak u Ewy przy tarasie. Fajnie też komponuje się z kremowymi różami i z tymi, w brzoskwiniowych odcieniach :uszy

Zostawiam Wam jeszcze mojego zielonego gościa :)

Obrazek

.... i fuksje, które wreszcie kwitną!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kasiu, muszę idiotycznie wyglądać z otwartą paszczą i głupkowatym uśmiechem..... zawsze kiedy oglądam Twoje zdjęcia. Małż już na mnie podejrzanie zerka. :;230 Trudno... niech i tak będzie ale doznania podczas przeglądania Twojego wątku są megaprzyjemne. ;:173

Lilia Bowmore już od dłuższego czasu za mną chodzi podobnie clematisy. Ja czekam niecierpliwie na pierwszy kwiat lilii Algarve. ;:65
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie będę po raz setny powtarzać tego samego, bo Ty doskonale wiesz, że ogromnie mi się podoba :D
A jak lubię tego zielonego gościa ;:173
Ale mam pytanie. Jak duży kwiat ma Princess Diana. U mnie jakoś nie wygląda. Rośnie u mnie z Rooguchi. A dokładnie został posadzony razem z nim. Ale to chyba nie Princess Diana?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”