Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

Wandziu,znów nacieszyłam oczy pięknymi fotkami ,robisz je po mistrzowsku. ;:180
Mam bardzo podobnego do Twojego fioletowego powojnika. Mój nazywa się "Jiska" i na etykiecie napisali,że on nie wymaga cięcia ,bo kwitnie na ubiegłorocznych pędach a w razie potrzeby można go przyciąć po wiosennym kwitnieniu.Nie zrobiłam mu jeszcze fotek ale może jutro u siebie zamieszczę, to porównasz,czy to ten sam powojnik.
Pozdrawiam :wit
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Lanceto, jakoś tak szybko lecą u mnie te wątki, Lodziu. Bo i czas też szybko płynie. Ciągle pojawia się w ogródku coś nowego, a ja od razu chcę to udokumentować, bo ogromnie mnie cieszy każda rozkwitająca roślinka. Ty kiedyś pamiętam bywałaś na FO częściej. Ostatnio jakoś jakby mniej. A przecież teraz jest najwdzięczniejsza pora na robienie fotek, żeby potem, zimą, mieć co oglądać. Tak więc życzę ci, abyś uporała się z problemami technicznymi i bywala tu z nami troszkę częściej.

April, przy tarasie pod tym fioletowym powojnikiem mam posadzonego włoskiego Violacea coś tam, coś tam. Do tej pory nic z ziemi nie wypuścił. Wczoraj postanowiłam go wywalić i posadzić tam coś innego, ale gdy już trochę odkopałam, to zobaczyłam, że ma on przy korzeniu coś zielonego. Dalej już nie ruszałam. Poczekam jeszcze, może w końcu odbije.

Ilonko, moje powojniki sadzone jesienią jeszcze nie mają pączków. U mnie wszystko troszkę później niż u was. Jedynie Guernsey Cream będzie niedługo kwitł, ale on jest akurat z tych wczesnych.

Dwostr, sprawdzałam Danusiu w necie, jak wygląda powojnik Jiska, ale to chyba jest inny niż mój. Bo mój nie jest niebieski, tylko fioletowy i ma biały środek. To jakiś nieodmianowy. Kupiłam go chyba z osiem lat temu i nie pamiętam, żeby miał na etykiecie jakąkolwiek nazwę. Wiem tylko, że jest z grupy atragene. Zajrzałam przed chwilą do ciebie, ale widzę, że jeszcze nie wkleiłaś fotki swojego powojnika. A ten mój dziś wyglądał tak:
Obrazek

Obrazek

Powojniki posadzone w skrzyni rosną niesamowicie. Polish Spirit wypuścił bardzo dużo nowych pędów :D
Obrazek

Kwitną tiarelle
Obrazek

Obrazek

Powoli zagęszczają się rabatki :D
Obrazek

I obrastają listkami róże w donicach.
Obrazek

Floksy też kwitną, poprzeplatane niezapominajkami.
Obrazek

A goździki dopiero się szykują :D
Obrazek

Jeden z bodziszków na razie mieszka sobie spokojnie w doniczce i miewa się dużo lepiej niż jego bracia w gruncie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu dziękuję,że przed snem mogę obejrzeć rajskie obrazki ;:108
Tiarelki mnie zachwycają ;:224 Żurawki z hostami wspaniale współgrają...
Z każdym dniem ogród się zmienia nie do poznania,powojniki dzielnie pną się w górę...ach trwaj maju trwaj :uszy
Goździki,ale dużo ich masz ;:oj
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Wandziu powojniki wspaniałe, ładnie się pną, zdjęcia supr. Działka ładnie zagospodarowana,
jest co podziwiać.
Powodzenia.
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Ogród boski i fotki boskie, podziwiam ;:138 ;:138 ;:138
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Kocham tiarellki ;:167 Mój Guernsey Cream też ma trochę pączków :tan W tamtym roku go kupiłam, pamiętasz? Dobrze przezimował i chociaż ma trochę ciemnawo to rozrasta się ładnie. Pnie się po róży. Nie mogę się doczekać mojego i Twojego kwitnienia :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma się czym chwalić, ale kilka wielkokwiatowych padło u mnie na uwiąd :roll: Mimo żalu sadzę takie w ogrodzie i liczę na to, że nic się nie stanie. Uważnie się przyglądam i jeśli zobaczę, że zaczyna się choroba, postaram się reagować.
Ale masz wielkie hosty :shock: Liście u mnie rozwinęły tylko te, które trzymałam od marca w doniczkach w domu-reszta to tylko kły.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Twoje clematisy na pewno ruszą. Jak patrzę na mojego Chopina to się śmieje, że miał już być na kompoście. Ale zrobiłam dokładnie, jak Ty i został. A jak teraz rośnie ;:oj W ciagu 2 dni - jakieś 10 cm ;:oj Dosadziłam mu do towarzystwa Little Mermaid i teraz jestem ciekawa, jak będą wyglądać razem. A wczoraj wszystkie dostały dolomit.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Wando mam już chyba 4 sezony powojnik The President - nie choruje :heja wiem, że jak się pojawi coś niepokojącego to można podlewać słabym tj, lekko różowym roztworem nadmanganianu potasu. Myślę, że powojniki dadzą w tym roku niezłego czadu.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A Polish Spirit to wariat i tak właśnie rośnie :D To był mój pierwszy clematis :heja
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu wyczytałam że kupiłaś powojnik The President jest cudny kolor kwiatów ma taki głęboki a i wielkość nie pozostawia nic do życzenia, mój niestety ubiegłej zimy przemarzł co prawda wypuścił jakiegoś nędznego badylka ale w tym roku nie widzę żeby coś się działo. Ja pod swoje wielkokwiatowe w czerwcu podkładam po 3-4 tabletki nadmanganianu i 3-4 ząbki czosnku i jak do tej pory ta metoda na uwiąd sprawdza się znakomicie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu cudnie zakwitła Ci tiarella i wspaniale ją pokazałaś ;:oj
Polish Spirit to prawdziwy dynamit, bardzo okazały i niezmordowanie kwitnie całe lato, bardzo go lubię :D Będzie pięknie wyglądał w duecie z różowymi pelargoniami :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Patrząc na pelaśki pod clemkami, uświadomiłam sobie że też coś muszę posadzić przed moimi pnączami. Zastanawiam się czy firletka kwiecista będzie pasowała? Bo właśnie mi Ewa Majowa ją zidentyfikowała w innym miejscu w lesie ;:306 Może jak dostanie słońca to zakwitnie. Różowa firletka pod białymi i błękitnymi powojnikami chyba będzie ciekawie wyglądać. Co sądzisz?

A swoje clemki zasilałaś? Może trzeba im papu żeby szybciej ruszyły? Podobno nawóz do pomidorów działa cuda u powojników.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Tiarella śliczna ! Też miałam, ale marudziła i w końcu wyprowadziła się ode mnie całkiem :( Chyba spróbuję znowu na działce - tam ziemia lżejsza, więc może się lepiej zaaklimatyzuje.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Usłyszałam dzisiaj rano w radio wiadomość, że oto mamy ŚWIĘTO NIEZAPOMINAJKI. Jakoś tak ciepło mi się zrobiło na sercu, bo te kwiatuszki wyglądają tak rozczulająco, że nie sposób ich nie lubić. Rosną wszędzie, wysiewają się w każdej szczelince, ale przecież nie można ich nazwać brzydkim mianem chwastów, prawda? Czasem kusi, żeby wyrwać, gdy rośnie razem z różą albo na przykład w środku bukszpanu, ale ja postanowiłam w tym roku dać im zupełną swobodę, żeby tworzyły błękitne niebo na ziemi :D

Niezapominajki to są kwiatki z bajki
Rosną nad potoczkiem, patrzą rybim oczkiem.
Gdy się płynie łódką, śmieją się cichutko
I szepczą mi skromnie:
"NIE ZAPOMNIJ O MNIE".

Obrazek

Obrazek

Annes7, bardzo mi miło, że sprawiłam ci choć trochę przyjemności. Ja też lubię oglądać twoje piękne, przejrzyste zdjęcia. A teraz w maju światło bardzo sprzyja fotografowaniu. Ach... jest cudnie :D

Obrazek

bozuniu, pamiętam twojego Guerneya. Cieszę się, że go masz. Ja swój też mam w takim miejscu, że ma sporo cienia, a mimo to zawsze był niezawodny, choć to wielkokwiatowy. No i ten jego limonkowy kolor. Cudny. Rzadko spotykany. Przy jakiej róży go masz? Czy się zgrają z kwitnieniem. Bo Guerney jest wczesny, a róża to jednak chyba troszkę później zakwitnie?

ewamaj, u mnie wszystkie hosty już są spore. Kły to były już dawno, a teraz już liście ładnie rozkładają się na boki. Nie wiem, jak to będzie w tym roku z hostami, bo u siebie obserwuję inwazję ślimaków :(

Obrazek

JLG, Asiu, jeśli on jako wielkokwiatowy rzadko choruje na uwiąd, to bardzo się z tego cieszę, bo do wielkokwiatowych miałam do tej pory uraz. Ale zawczasu zrobię tak, jak radzisz i podleję roztworem nadmanganianu dla spokojności.

sweety, ja się dużo naczytałam dobrego o tym klematisie Polish Spirit, a jak już się dowiedziałam, że jest z tych włoskich, to nawet się nie wahałam przed zakupem. Chyba nikt jeszcze nie powiedział o nim złego słowa.

KDanuta, ojej, jak miło, że zajrzałaś Danusiu. Ty tak rzadko bywasz na FO, a twój ogródek jest piękny i wart pokazania w wiosennej odsłonie. Popraw się, kochana ;:196

Obrazek

Stefanku, bardzo dziękuję za miłe odwiedziny i sympatyczne słowa. Jeszcze nie wszystko jest u mnie zagospodarowane, ale teraz trwa mały remont i będzie, mam nadzieję, wkrótce ładniej niż do tej pory.

Obrazek

jola1, witaj kochana. A więc też masz Presidenta? Nie martw się, może ci jeszcze odbije. Ja jednego ze swoich chciałam już wykopać, ale okazało się, że miał w ziemi zielone wypustki, tak że jeszcze poczekajmy na te swoje opóźnione. Dzięki za poradę odnoście nadmanganianu. Nie wiedziałam, że to w czerwcu trzeba zastosować profilaktykę. Ja mam nadmanganian, ale w saszetce w proszku, a więc będę musiała zrobić kompocik. Czosnek powtykałam przeciwko mszycom, a więc będzie służył jako dwa w jednym ;:108

Obrazek

Obrazek

AGNESS, rzeczywiście Polish Spirit to silny powojniczek. Kupiłam w zeszłym roku młodą, chyba dopiero jednoroczną sadzonkę. Myślałam, że muszę poczekać ze dwa lata, aż zakwitnie, a on kwitł od razu i to jak ładnie. Zachęcona tą odmianą, kupiłam jesienią jeszcze jedną sztukę i posadziłam przy Eden Rose. Ciekawa jestem efektu, jeśli tylko róża i powojniczek zgrają się z kwitnieniem.

April, Jolu w nóżkach klematisków posadź coś koniecznie, żeby miały osłonę przed utratą wilgoci. Firletka może być oczywiście. Ona jest dość wysoka, ale mało gęsta. Ja mam do firletki stosunek swoisty, bo rosła u mnie jak chwast i musiałam wiele siewek po prostu wyrzucać, bo firletki zaczeły dominować nad innymi, także cennymi kwiatami. Natomiast pod powojnikami to ja bym ci proponowała bodziszki. Tworzą gęste poduszki i u ciebie pod drzewami dobrze by im było.

Obrazek

Obrazek

Mufeczko, nie wiem dlaczego tiarelka ci padła. To bardzo wytrzymała roślina. Ale faktycznie rośnie u mnie na badzo lekkiej ziemi, może lubi właśnie taką. Jeśli nie uda ci się jej zachęcić, to może ja ci przyślę kawałek swojej odmiany?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”