Moja działka i róże-danutab cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka i róże-danutab cz5

Post »

Danusiu, przypomnij mi kochana, jak mam ciąć Bonicę. Akurat przy tej róży mam jakieś zaćmienie. Czy tak jak rabatową, 30 cm nad ziemią? A może wyżej?

A ta metoda na ziemniaku to pierwszy raz słyszę. Niby dlaczego miałoby to być skuteczne. Może ziemniak wilgoć dłużej trzyma.
Mnie się w życiu udało ukorzenić tylko jedną jedyną różę - Ascot. I to od razu do gruntu patyczek wsadziłam.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu wiem,że te powojniki wszędzie rosnące nie wszystkie się podobają,ja lubię pełne wielkokwiatowe,a te są bardziej kapryśne ;:131
Jednak na pewno jakieś kupię ;:7 .Właśnie w tym rzecz,że róża w donicy to może być ozdobą w każdym miejscu w razie potrzeby :D,
małe przemeblowanko i efekt jest od razu ;:224 .
Ten sposób na ziemniaka ciekawy,można poeksperymentować ;:108
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Danusiu Pierwsze dwie roślinki jakie dostałam ,gdy kupiłam działkę ponad 20 lat temu od tatusia mojej koleżanki były powojniki. Sam je ukorzenił przez odkłady. Tak właśnie zakochałam się w tych pnączach i do tej pory nagromadziłam ich 50, a z tegorocznym zakupem będzie ich 60. Nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa, gdy tylko znajdę jakieś wolne miejsce. Dla Ciebie chyba ostatnie zdjęcia jakie znalazłam z tamtego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu nie załapałam ;:124 o jakiego chodzi Lancona, :?: czy to róża, a może coś innego. ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reniu witaj ;:196 Ja by jakoś skrócić czas na oczekiwanie wiosny zaczęłam szperać po internecie bo znanych mi szkółkach i coś nie coś mam zamiar kupić. Na razie porobiłam sobie wstępne notatki, ale pod koniec lutego będę zamawiać. Chociaż róże i clematisy już zamówiłam ;:108 w styczniu.

Obrazek

Obrazek

Gosiu Dzień Walentynkowy był bardzo miły. Pojechałyśmy z dziewczynami do Ustronia 1okm od Cieszyna na koncert Wodeckiego i na małą czarną z lampką wina. Było Suuuuuper :tan
Nie bardzo jednak wiem za co będziesz trzymała kciuki.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu /malgocha1960/ ja osobiście nie mam cierpliwości do ukorzeniania. Czasem też coś uda mi się zrobić natomiast nie robię eksperymentów z różami. W zeszłym roku ułamała mi się gałązka róży Andge, włożyłam do doniczki z ziemią i o dziwo zrobiła pąk kwiatowy który jak zobaczyłam oberwałam, jesienią miała już korzonki. Dałam go Grażynce /kogra/ zobaczymy czy przeżyje.

Obrazek

Obrazek

Elwi Crown Princess Margaretha jest raczej u mnie w odcieniu złotej żółci.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu piękny okaz ogórecznika, czy sam Ci się rozsiewa, czy robisz rozsady z niego?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Danuśka czy przycinasz tego niebieskiego Hibiskusa? śliczny
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Zaczęłam oglądać powojniki i zachwyt był ogromny a później coraz więcej roślin i coraz bardziej zachwycających Trudno by było wybrać najpiękniejszą roślinę.Więc dobrze że nie muszę wybierać a mogę się cieszyć z obejrzenia każdej :heja Co do trzymania kciuków to wydawało mi się że ukorzeniasz różę :oops: a to malgocha1960 pisała o swoich niepowodzeniach, ale i tak trzymam kciuki za jej ukorzeniania wiosną metodą "na ziemniaka"
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Danusiu,oczywiście o Anastasii będę pamiętala ale czy Ty czasem nie będziesz zamawiać cebul lilii bo po 2 szt trudno pisać do Lilypolu :D
Masz już 50 klematisów?Niesamowita kolekcja i jak czytam to się jeszcze powiększy.Widzialam zdjęcie u Halinki ,ktore wkleilaś i bardzo mi się podoba posadzenie surfinii do gruntu.Odmałpuję na pewno.

Ps
Ulrich u Ciebie przepięknie wyróśł no i kwiaty ma prawie od samego dołu do góry.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu moja Bonica rośnie jako pienna, więc ja ją tnę na 2 lub 3 oczka. Natomiast jeśli twoja jest rabatowa to tak jak tniesz inne rabatówki. Bonika ma dosyć wiotkie gałązki więc przycięta zbyt wysoko będzie się pokładać, tak mi się wydaje bo patrząc na moją jej pędy zwisają i gdybym je zostawiła długie być może była by kaskadowa. Ja jednak chcę by zgęstniała dlatego przycinam ją mocno. Metodę z ukorzenianiem w ziemniaku już widziałam gdzieś na zdjęciach i patrząc na zdjęcia Małgosi to brakuje jeszcze zakopywania tego ziemniak z patyczkiem.Pan zrobił rowek w ziemi wysypał go piaskiem poukładał na piasek ziemniaki i dopiero przysypał ziemią. Ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi i utrzymują wilgoć, może to jest potrzebne róży, kto wie.

clematis Multi Blue
Obrazek

Obrazek

Halinko to prawda że pełne wielkokwiatowe i te puste są kapryśne i najczęściej łapie ich uwiąd. Jednak masz rację że są najładniejsze dla mnie też. Straciłam parę takich clematisów mimo to nie zniechęciło mnie to. Róże na pniu warto mieć oczywiście w donicy. Co do Eksperymentu to ja dam sobie spokój. Wolę kupić gotową sadzonkę.

Obrazek

Obrazek

Mateuszu sadzonkę ogórecznika dostałam od sąsiadki teraz się sam wysiewa, ale muszę go trzymać w ryzach co zarósł by mi całą rabatę a bardzo mi się podoba.

Obrazek

Obrazek

Aniu oczywiście że przycinam wszystkie hibiskusy bo by mnie zarosły a mam ich sporo.

Krwiściąg (Sanguisorba) Obtusa
Obrazek

Obrazek

Gosiu tak przypuszczałam że chodzi o to ukorzenianie, chciałam się jednak upewnić. Do tego trzeba mięć nie tylko cierpliwość jak pisze Jadzia /bo ona ją ma/ ale też smykałkę. Ja nie mam ani jednego ani drugiego.

Obrazek

Obrazek

Aniu w tym roku nie mam zamiaru kupować lilii, To jest jedyna lilia którą jeszcze chcę kupić tylko dlatego że w zeszłym roku mi podmieniono ją. Ja właśnie lubię sadzić tą surfinie do gruntu bo bardzo mi się podoba a w doniczce to kłopot z podlewaniem jak się nie jest na miejscu. Aniu a to dla Ciebie, wiem że lubisz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje linki
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Danusi czy mogę dowiedzieć się co to za zwisające "pióropusze" na 9 zdjęciu licząc od ostatniego?
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DANUSIU CO ZDJĘCIE TO MNIE ZADZIWIASZ, JUŻ SAM NIE WIEM O CO PYTAĆ :;230

Powojniki i jeżówki cudne, pomału się do nich przekonywuje ;:108

Co to za roślinka na 7 fotce?
Widzę, że masz truskawkę w doniczce, czy to odmiana cało rocznie owocująca?
Bardzo mi się podoba ten intensywny kolor niebieski Twojej budlei i floksa ;:138
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Danusiu,przepiękne róże wprost oczu nie można od nich oderwać ;:167 ;:167 ;:167
Jestem pod wrażeniem ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Danusiu no cudne te Twoje roslinki ;:167 ,a clematisy ;:170 ....a miałam zamówić Clematis Vyvyan Pennell ;:223 ,no ale nic straconego wiosna przed nami :tan
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu już opisałam ale jeszcze podam, jest to Krwiściąg (Sanguisorba) Obtusa.

Obrazek

Obrazek

Mateuszu jeżówek też mam kilka i bardzo je lubię przede wszystkim za to że kwitną całe lato. Pytasz o tą samą roślinkę co Gosia, jest to Krwiściąg (Sanguisorba) Obtusa. Budleja jest niebiesko ciemna ale czy to identyczny kolor, nie wiem. Musiałabym sprawdzić zdjęcie z oryginałem. Natomiast ten niebieski floks , to gama odcieni w zależności od nasłonecznienia. Nawet gdy jest bardzo mocne słońce robi się bordowy, nie pytaj mnie jednak jak się nazywa bo nie mam zielonego pojęcia. Zamówiłam sobie 4 floksy w niebieskim odcieniu jestem ciekawa czy któreś z nich będzie podobny do mojego. Truskawki u mnie rosną tylko całoroczne w donicach. i coś w kręgach.

Obrazek

Obrazek

maja79 wielkie dzięki ;:167

Obrazek

Obrazek

Tolinko na szczęście clematisy można kupować od wiosny do jesieni, więc masz dużo czasu, ale warto bo jest ciekawy, prawie każdy kwiat pełny ma inną ilość płatków, no bo drugie kwitnienie jest puste.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj liliowce, a na koniec konik polny spacerujący po lilii czyż nie jest uroczy ;:88 ;:88

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Danusiu ,a co to za różyczka ten Ulrich Brunner?Ma kwiaty bardzo podobne do moje niby Laguny ,może coś o niej napisać?
;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Właśnie doczytałam, że masz 50 odmian clematisów i szykuje się kolejnych 10 ;:oj To ja mam malusieńko. Ale zdecydowanie rozumiem Twoja miłość do tych roślin.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”