Mój ci on 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci on 2

Post »

Jakże się cieszę Helenko ,że jesienny spacer zaplanowałaś w okolicach mojego ogrodu :D Pogoda pozwala spóżnionym nadrobić,ale czy na pewno taki grudzień jest dobry? ;:131 Coś czuję,że w Święta znowu nie będzie biało ;:219
Aniu zawód mój polegał na tym,że kwiat miała blady a w katalogach jest krwisty.Ilość kwiatów z każdym rokiem się zwiększa.Wiosną przyjrzę się pędom,żle wyglądające usunę,ale stara to ona nie jest.No i głodna nie powinna być,bo złoto ogrodnika dostaje co rok ;:224
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jedne przylaszczki mają liście a inne nie mają ale nie oznacza to,że są stracone.Te w większym cieniu gdzie ziemia była dłużej wilgotna,liście zachowały.
Na pewno wiosną wypuszczą nowe a stare będą suche i trzeba je wyciąć.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Widziałam w necie porzeczki miały różne kolory kwiatów...zależy to też od odmiany. Zobaczymy tę co posadziłam kwiaty będą ciemne czy jasne. Na jesieni czy Twoja zmienia kolor liści, czy są w takim kolorze jak widać.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To czuję się pocieszona Janku,mam ją tak naprawdę pierwszy sezon,mało o niej wiem.Moja rośnie w słońcu,to by się zgadzało.Mogłaby się rozrosnąć w dużą kępę ;:oj
Aniu liście są bez zmian :roll: W rankingu najmniej interesujących krzewów miałaby u mnie jedno z czołowych miejsc ;:224 Będę obserwować u Ciebie i czytać Twoje opinie o niej :D Ale to już w nowym sezonie :D
A my skwapliwie wykorzystujemy fakt,że zima nie nadchodzi. Obrazek
Stara,poczciwa altana ,porośnięta winoroślą zaczęła być zagrożeniem.Rozebraliśmy ją właśnie i robimy nową.
Obrazek

Obrazek
Idzie nam w miarę sprawnie ,ale dni są takie krótkie...Mam nadzieję,że jutro skończymy :heja Ale o tej pracy pomyśleliśmy już wiosną :D
Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winogron musiał być mocno przycięty,ale zostawiliśmy kilka pędów,żeby nie trzeba było długo czekać na takie owoce :D
Obrazek
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brakło farby,a i dnia również,żeby dzieło( :roll: ) zostało ukończone.Mam nadzieję,że jutro wstawię zdjęcie nowej ,tanim kosztem zbudowanej altany.Zimy jeszcze nie ma, a ja już liczę straty w ogrodzie :evil: Mężowskie buty zniszczą więcej,niż sroga zima.Na początku próbowałam ostrzegać,ale zawsze słyszałam obrażone mogę nie robić :| Zaczęłam się pocieszać,że mam tego dużo w innych miejscach,ale serce stawało,gdy mój majster stał na dużej kępie funkii,na kikutach paproci lub pączuszkach rozchodnika okazałego ;:202 Resztki odwagi zbierałam,gdy w zagrożeniu znajdował się mój jedyny rhododendron ;:134 Stracił dwie nieduże gałązki,na szczęście bez pąków kwiatowych ;:209 Jutro też,mam nadzieję,rozciągniemy i umocujemy gałęzie winogronu,boje się,że jeszcze któraś ulegnie złamaniu :(
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Może nie będzie tak żle Mirko i winogrono spocznie na nowej pergoli bez uszczerbku dla kwiatów i rh. :uszy
Fakt, pogoda sprzyja jeszcze pracom w ogrodzie i co nieco można jeszcze porobić.
Podziwiam waszą chęć do pracy, bo mnie wena ogrodowa opuściła.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ale piękny winogron - jak z raju. Ja ostatnio też nieraz stanę na funkii, żeby skrócić sobie drogę, ale tak sobie myślę że może w tym okresie nie jest to dla niej zbyt groźne (zero liści)? moje przylaszczki w półcieniu zachowują liście do wiosny, w chwili gdy zaczynają kwitnąć usuwam je. Mam nareszcie trochę wolnego i odpowiednią pogodę więc będę mogła umieścić przygotowane już paliki przy sadzonych jesienią piennych krzewach owocowych: porzeczkach i agrestach.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Przyjdę jutro obejrzeć Wasze dzieło ;:138 ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko pracowałaś systematycznie cały sezon,więc jak najbardziej czas na odpoczynek :D A ja nie,więc w panice niemalże zaczęłam nadrabiać ;:223 A na pergolę czas najodpowiedniejszy ze względu na winogron.
Olu sto kilogramów żywej wagi zrobi swoje ;:202 Wydaje mi się,że uszkodzone teraz dzióbki funkii już ładne nie będą,ale cóż,robiłam co mogłam;
Obrazek
Pod skrzynką funkia była bezpieczna,rozkładałam też miski,wiadra,ale nie wszędzie mogłam,żeby mi się majster nie zabił ;:306
A tak wygląda główna altana,jak zdążymy to jeszcze w tym roku dostanie dwie kratki w wejściu,dla powojników,które już tam rosną
Obrazek
Ważą się losy jodły,na razie podcięte ma gałęzie i albo podetnę bardziej zostawiając kopułkę na górze,a dół podsadzę pnączem jakimś,albo po prostu wyleci ;:131
Przypomnę altanę w sezonie
Obrazek
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ależ te winogrona u was owocowały. Istna fabryka owoców. :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jakie to miłe siedzieć w ciepły dzień w cieniu i smakować owoce winogrona.
U mnie też ich sporo więc wiem jak to bywa. :D
Ech, jeszcze tyle czasu musi upłynąć do wiosny. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Pięknie wygląda nowa pergola ;:138 Piękne masz winogrono, jak dużo owoców ;:138 Robicie wino :?:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Romciu,ta odmiana zresztą chyba średnio się nadaje na wino :roll: Nie mam pojęcia jak je się robi,specjalizuje się w nalewkach ;:306 A Ty Grażynko jaką masz odmianę?
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, nie znam wszystkich, bo ukorzeniane z patyków .
Ale jedna to na pewno Schuyller - http://www.winogrona.org/index.php?title=Schuyler
Tylko raz opryskuję Miedzianem i to wystarcza, żeby zdrowo dojrzała.
Bardzo smaczna i faktycznie plenna niesamowicie.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”