Dendrobium hybrydy - warunki uprawy
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2008, o 23:45
Re: Hybrydy dendrobium nobile - warunki uprawy
A ja się pochwalę jeśli można że moje dendrobia wypuszczają małe pseudobulwy jak szalone
Gdy je kupiłam, oba miały po 2 kwitnące pseudobulwy, a teraz mają już po 2 nowe prawie zupełnie duże i po 4 maleńkie, może to nawet nie koniec. Czy Wam też tak hojnie wyrastają? Pięknie to będzie wyglądać jak zakwitną po kilka naraz, ale nie wiem, jak one się pomieszczą w doniczce

Ekspresja pisze:Moje dendrobium, o którym pisałam wyżej, teraz wypuszcza coś dziwnego na czubkach przekwitniętych psb. Myślałam, że to keiki, ale teraz widzę wyraźnie pąki. Jeżeli to coś przekwitnie, to czy po przekwitnięciu, wyrosną liście
Po obcięciu przekwitłych kwiatów, u mnie jednak coś wyrasta.norbert76 pisze:Miałem podobny przypadek i skończyło się na kwiatach i samych korzonkach. Nic więcej z tego nie wyrosło.

@Anastazja324
Moje ma 4 psb, dwie duże (już nie rosną) i dwie średniej wielkości.
Pozdrawiam:)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anastazja324
Nie jest nic w tym dziwnego. Na samym początku miałem tak samo, z czasem tempo spadło, ale z tego powodu że wymagają przesadzenia.
Natomiast mało prawdopodobne żeby wszystkie naraz Ci zakwitły. Może u producenta, który sztucznie steruje kwitnieniem. W normalnych warunkach, bywa z tym różnie i mogą zakwitać nawet po kolei. W każdym razie każda psb musi wpierw dojrzeć, co zwykle trwa rok, półtora. Tempo dojrzewania nie musi być takie same.
Ekspresja, jeśli chodzi o keiki to szczerze jak na razie ich nie ruszałem w ogóle, pozwalam im rosnąć. W sumie jestem ciekawy, jak to bywa z nimi w naturze. Nikt im tam keiki nie odcina, odpadają z czasem same?
Nie jest nic w tym dziwnego. Na samym początku miałem tak samo, z czasem tempo spadło, ale z tego powodu że wymagają przesadzenia.
Natomiast mało prawdopodobne żeby wszystkie naraz Ci zakwitły. Może u producenta, który sztucznie steruje kwitnieniem. W normalnych warunkach, bywa z tym różnie i mogą zakwitać nawet po kolei. W każdym razie każda psb musi wpierw dojrzeć, co zwykle trwa rok, półtora. Tempo dojrzewania nie musi być takie same.
Ekspresja, jeśli chodzi o keiki to szczerze jak na razie ich nie ruszałem w ogóle, pozwalam im rosnąć. W sumie jestem ciekawy, jak to bywa z nimi w naturze. Nikt im tam keiki nie odcina, odpadają z czasem same?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ja po oddzieleniu keiki wyrzucam roślinę. Będzie 4-5 keiki, to posadzę je razem i przy okazji będzie pierwsze doświadczenie w uprawie nowego storczyka. 

- norbert76
Ja z kolei nic nie wycinam, chociaż nie, wyciąłem jedną czy dwie psb, które były wybitnie nieatrakcyjne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
Nie wiem czy to odpowiedni wątek, jeśli nie, proszę o przeniesienie posta.
Czy możecie mi polecić dobre spinki/klipsy do dendrobium? Od nowości mam takie fajne okrągłe i nigdzie nie mogę znaleźć identycznych, nie wiem, może one się jakoś fachowo nazywają. Kupiłam pierścieniowe i średnica okazała się za mała, ok są tylko kiedy psb są cienkie. W sklepie polecono mi takie duże klamry, ale wolałabym coś w stylu tych, które mam
Czy możecie mi polecić dobre spinki/klipsy do dendrobium? Od nowości mam takie fajne okrągłe i nigdzie nie mogę znaleźć identycznych, nie wiem, może one się jakoś fachowo nazywają. Kupiłam pierścieniowe i średnica okazała się za mała, ok są tylko kiedy psb są cienkie. W sklepie polecono mi takie duże klamry, ale wolałabym coś w stylu tych, które mam
- norbert76
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zwracam się w prośbą do osób, które sadziły keiki. Keiki u mojego dendrobium są już gotowe do oddzielenia, jednak to nie jest dobry czas na sadzenie. Zostawiając je do wiosny, boję się, że podczas zimowego suszenia mogą wyschnąć, ponieważ psb na których rosną są bardzo wysuszone i pozostał na nich tylko jeden liść. Rozważam też możliwość podlewania w okresie jesienno-zimowym, bo i tak przecież nie zakwitną jeszcze w 2021 r. Poradźcie co mam zrobić.

Oddzieliłabym- zdecydowanie. Korzenie są długie, dadzą radę. Przed posadzeniem namocz korzenie, żeby ładnie ułożyły się w podłożu.
@rena77
Dzięki serdeczne.
To mój debiut i bardzo się boję tego ukręcić, czy mogę posadzić z kawałkiem psb. Po posadzeniu mam trzymać w cieple i normalnie podlewać 
Dzięki serdeczne.

-
- 50p
norbert76, przeglądałam, dokładnie chodzi mi o coś takiego:

ktoś może gdzieś takie widział?
I mam jeszcze jedno pytanie, wybaczcie, jeśli głupie: dendrobia chłodzi się i wysusza podłoże, by zawiązały pąki kwiatowe. A jeśli moje pseudobulwy są bardzo młode i nie ma szans na kwitnienie? Też mam to zrobić?

ktoś może gdzieś takie widział?
I mam jeszcze jedno pytanie, wybaczcie, jeśli głupie: dendrobia chłodzi się i wysusza podłoże, by zawiązały pąki kwiatowe. A jeśli moje pseudobulwy są bardzo młode i nie ma szans na kwitnienie? Też mam to zrobić?
- norbert76
Odpowiadając na drugie pytanie.
Okres spoczynku to nie tylko po to, żeby dendrobium zawiązało kwiaty, ale odtworzenie w miarę możliwości, warunków naturalnych. Dendrobium rośnie w klimacie monsunowym, więc w okresie letnim jest okres opadów, a w okresie zimowym, okres suszy.
Swoim dendrobium, które rosnąc w jednej doniczce i są w różnej fazie wzrostu (również młode psb), zapewniam im właśnie taki cykl uprawy.
Okres spoczynku to nie tylko po to, żeby dendrobium zawiązało kwiaty, ale odtworzenie w miarę możliwości, warunków naturalnych. Dendrobium rośnie w klimacie monsunowym, więc w okresie letnim jest okres opadów, a w okresie zimowym, okres suszy.
Swoim dendrobium, które rosnąc w jednej doniczce i są w różnej fazie wzrostu (również młode psb), zapewniam im właśnie taki cykl uprawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
No tak, to brzmi rozsądnie. Czyli to znaczy, że mogę trzymać w chłodzie swoje dendrobia całą zimę (czytałam, że kiedy pojawiają się pąki, można je przenieść na miejsce docelowe, cieplejsze) i nie zaszkodzi im to? I czy w tym czasie młode pseudobulwy przestaną wzrastać?
- norbert76
Okres spoczynku w mniejszym czy większym stopniu powoduje spowolnienie wzrostu rośliny. Istotnym czynnikiem jest tutaj temperatura otoczenia.
Po zawiązaniu pąków nie ma potrzeby, a nawet nie powinno się w zasadzie, zmieniać stanowiska gdyż istnieje ryzyko że zrzuci albo zasuszy pąki.
U moich dendrobium mam dwa okresy kwitnienia, w lecie i w okresie jesienno-zimowym przebywając na zimowisku.
Oczywiście możesz dać wtedy więcej wody, ale im temperatura niższa, tym ostrożniej. Moje zimują w okolicach około 15 stopni.
Po zawiązaniu pąków nie ma potrzeby, a nawet nie powinno się w zasadzie, zmieniać stanowiska gdyż istnieje ryzyko że zrzuci albo zasuszy pąki.
U moich dendrobium mam dwa okresy kwitnienia, w lecie i w okresie jesienno-zimowym przebywając na zimowisku.
Oczywiście możesz dać wtedy więcej wody, ale im temperatura niższa, tym ostrożniej. Moje zimują w okolicach około 15 stopni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
Dzięki za odpowiedzi