Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

MADZIU (lulka) musiałam rozłożyć agro, pod krzewuszki jej nie dałam i teraz mam trawę prawie równą z krzewuszkami, ale mam nadzieję, ze przez weekend się to zmieni- położę agro też tam. A jak u Ciebie? Uspokoiło się trochę? Wykopałaś tego iglaka co miał przyjechać do mnie?

IWONKO, kolczurka widać ma dwie twarze. Na piasku jak u mnie spokojnie można nad nią zapanować. Gorzej na wilgotnych ocienionych miejscach, do tego w zaroślach.

ELU, cieszę się, ze choć pogoda dopisała i wycieczka się udała. Co do grzybów, to ... przepraszam,że się nie udało. Koło mnie nie rosną, tam pytałam i koleżanka mówiła, ze są. Maślaki mam codziennie nowe i to koło domku synka, na wykoszonym polu. Czasem się wściekam, bo zdepnę i szkoda mi. Dziś pozbierałam i jutro "smażonka" dla dwóch osób spokojnie. Choć ostatnio robię nie z jajami, a ze śmietaną i z pietruszką. Maślaki tak zrobione rozpływają się w ustach. Mam za to wysyp kani. Może podeślę Ci na obiad. Dziś taką 28cm średnicy przyniosłam.

MARYSIU, dobrze, ze czasem na wątku robi się burza. Choćby nawet z powodu kolczurki i rdestu. Co Ty? znam się na żartach. I teraz z miotły na odkurzacz się przesiadam :wink: . Sąsiadów za ścianą nie mam, to mogę. A Patryk przy samolotach przyzwyczajony do hałasu w ciasie snu. jak był mały (całkiem mały), to się zrwyał jak te "diabły" startowały.

JURKU fanie, że choć spacer się udał. O grzybach pisałam to co wiedziałam. A maślaki zbieram codziennie na działce. Dziś dębowym lesie zbierałam głównie żołędzie na poniedziałek do przedszkola. Niech dzieci mają zajęcie. muszę jeszcze kasztanów pozbierać, ale tego u mnie nie ma. Muszę pojechać do znajomego. Kolorowe liście mam tylko z czeremchy poi co, ale dęby i inne będą też. Choć już winobluszcz się wybarwia...

ATENKO, witam Cię serdecznie po powrocie do cywilizacji z netem. Na wsi czas wolniej płynie. u mnie też. Tylko z ogrodem staram się i jako tako ogarniam teren. Forum skutecznie mobilizuje. Podziawiałm u Ciebie dalie. Moje zamordowałam w donicach, choć nie dają się i rosną. Za rok muszę im to wynagrodzić specjalnymi zwględami.

MARYSIU, o jakiej pracy w ogrodzie jesienią piszesz. Przecież od jutra już chyba jesień. Nie planuję nic , choć i tak pewnie jeszcze powalczę ze szpadlem przed śniegiem. Czeka mnie walka z liśćmi. Z 80-letniego dęba trochę ich leci. Poza tym akacje też smiecą. W tamtym roku paliłam nimi w kominku i dawały sporo ciepła, a popioł potem na dziłce rozsiewam na wietrze

KASIU, roślinki tak cudownie zapakowałaś, ze różyczka cała i zdrowa dotarła. Donica to świetny był pomysl. Inne krzewy też na wyprawkę dostały solidną bryłę ziemi. Mimo prawie tygodnia bez gruntu nic nie ucierpiało, iały swoją ziemię. Naprawdę perfekcyjnie je zapakowałaś i nawet marna irma kurierska nie mogła im zaszkodzić.

JURKU, serdeczne dzięki za poradę o delospermie. Kupowałam ją jako idealną na skalniak. Chćę kawałki przechować w domu, choć nie wiem czy sida. Słyszałam też, zeby zrobić im w gruncie takie mini szklarenki, czyli przykryć szybką Tak radzil sprzedawca...choć może liczył , ze kupię od niego znów jak te nie przeżyją zimy. Sadzonki miał solidne to fakt i rozrosły się jak szalone. oprócz tej jednej. czyli ta mała, to inna odmiana? Widzisz jaki laik ze mnie...kupuje i nie wiem co

RENATKO (renzal), fajnie, że o mnie pamiętasz i zaglądasz. rzeczywiście minęło kope lat :wit , co u Ciebie nowego. Może wkrótce uda mi się zajrzeć do Ciebie

RENATKO (bebeluch), to fakt, pewnie niedługo wygoni z pokoju, bo z łóżka na pewno. Teraz muszę się ukradkiem wymykać i jak się przebudzi to woła, wręcz z pretensją w głosie: gdzie byłaś mamo...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja myślałam, że zdjęcia nowych rabatek obejrzę, a Ty tylko piszesz. Mówisz że jednego czego masz pod dostatkiem to liści. Ja mam kilka drzew owocowych i też mnie obdarzają liśćmi, ale ja nimi przykrywam niektóre wrażliwce. Po wizycie Maryś, Ewy i zakupach u Emila miałam dużo pracy, bo żeby posadzić musiałam zrujnować najpierw parę grządek. Ogólne przemeblowanie!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro udało mi się dogonić własny wątek :;230 , to chyba wybrak natury, zeby do czegoś takiego dopuścić ;:14 , to napiszę co się tu w ogóle dzieje.

Po wielkim sadzeniu we wtorek krzewów od Kasi klapłam :cry: . Przypominam, że w międzyczasie nosiłam cięte drewno do szopy. Wieczorem oprócz kręgosłupa bolała mnie chyba przepona, bo powietrza łapać nie mogłam. W środę powtórka z rozrywki,, czyli cięcia drewna ciąg dalszy. Reszta roślin powędrowała do wielkich donic.

Wasze opinie o pięciornikach pokrzyżowały mi trochę plany sadzenia i wystopowałam, zeby potem uniknąć niepotrzebnej roboty, czyli przesadzania. Muszę teraz wysadzić resztęligustru z tego miejsca. Dosadzić tam forsycję i hortensję od Eli ;:167 - anabelkę.

Wczoraj posadziłam ostatnio kupione Rh, czyli Ramabo i NN, który jak wyczytałam mimo drobnych liści może dorosnąć do 2ch metrów, nic więcej konkretnego nie napisano o nim. Posadziłam tam jeszcze jeden, kupiony rok temu i podchodowany w donicy, niestety kolejny NN. Mam więc kolekcję 6 Rh :tan
Również wczoraj kupiłam krokusy Jeanne d'Arc i tulipany botaniczne Litle Princess

Dziś posadziłam przy Rh 5 wrzosów i weszłam do B. Na swoją zgubę. Liczyła, że cebulek już nie będzie. Ale mimowolnie rozejrzałam się i znalazłam je. Wzięłam więc 2 paczki krokusów, 1 paczkę hiacyntów, 2 paczki narcyzów, 3 paczki tulipanów i 2 paczki tulipanów papuzich. Teraz to już naprawdę żadnych cebulek nie kupuję. Bo nie wiem kiedy i gdzie mam to posadzić. mam weekend, zeby się z tym uporać, bo jak wrócę do pracy i zacznę wracać do domu o 17tej to już nic nie dam rady zrobić.

Od czwartku co prawda wożę "zarazka" do przedszkola, ale i tak nie mam czasu na ogród. Wczoraj jak rano wyjechałam, to wróciłam o 15tej do domu już razem z synem, dziś tak samo.
Dzś dodatkowo byliśmy w "dużym lesie", bo zbieraliśmy żołędzie do przedszkola.

Teraz wiadomość mrożąca krew w żyłach. Rano wyrzałam przez okno i jakoś podejrzanie biała była trawa. Jednak zrzuciłam to na niewyspane oczy. Potem jednak przeżyłam szok jak zobaczyłam w kuchni termometr. Było ZERO na termometrze ;:oj . Oczywiście warzywa jak cukinie i pomidory padły i czarne są. Auto rano skrobać powinnam, ale mam zakaz skrobania i zekałam aż nadmuch rozmrozi szyby.

Spróbuję teraz dogonić Wasze wątki, choć łatwe to pewnie nie będzie ;:185

-- 21 wrz 2012, o 22:33 --

Marysiu, i Ty przeciwko mnie? Ja rozumię, ze forum jest wymagające, ale nie mam klona. Urlop wzięłam, żeby trochę odpocząć a i tak tyram jak wół. Do tego miałam parę spraw dal których też ten urlop był.
Moja metoda robienia wszystkiego na raz nie jest zbyt fotogeniczna, bo niczego nie mam skończonego. Robienie takich połowicznych zdjęć nie oddaje efektu jaki można pokazać mając wszstko zrobione na błysk, jak u Ciebie ;:180 . Tak, tak, byłam u Ciebie i widziałam pętne rabaty cebulowe. Mnie to czeka, bo B jest tak blisko i wydałam tam trochę pięniążków...niestet
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam Twój zapał i siły myślę że musisz robić to trochę spokojniej bo się wykończysz kobieto ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czytam Marzenko, że pracy masz moc. Mnie też czeka cięcie i przygotowanie dewna na zimę ale to dopiero jak uporam się z ogrodem.
Szalejesz z zakupami cebulowymi ;:173 U mnie chyba rozsądek zwycięża, bo ograniczam się do jednej torebki, jak już widzę kuszące oferty dyskontów.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ELU, samo się to wszystko nie zrobi. Muszę tak zasuwać, póki siłę jeszcze mam, bo za parę lat to już laskę i podpierać się będę. Teraz mogę jeszcze ze szpadlem wyczyniać, to wyczyniam.

JACKU, szykuj drewno, szykuj. Zima tóż tóż, Właśnie przed paroma minutami przyszła do nas jesień. U mnie przywitała się pięknym słoneczkiem. U mnie jednak brak zdrowego rozsądku wygrywa i dokupuję cebulowych, choć zaklinałam się, ze nie będę.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hehe... Ogrodniczy zakupoholizm... Do mnie w tym tygodniu dotarło pięć i pół kilo cebulek z PNOSu oraz siedem kilo sadzonek z Baumaux. Jutro łopata idzie w ruch. :-P A jeszcze czają się, schowane na szafie, zupełnie nieplanowane zakupy w sklepie, do którego poszedłem po zaślepkę do wentylacji czy w sklepie ogrodniczym, gdzie miałem kupić tylko i wyłącznie ziemię... :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marzka! Ja po "przebudzeniu" pierwsze co zrobiłam - pojechałam po pracy do ogrodniczego... Witam w klubie Cebulomaniaków! :oops:
Trochę się ograniczyłam ,bo z kasą krucho, ale choć drobniaków nakupiłam. :tan
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LOKI, RENATKO, jak fajnie, że nie tylko mnie ogarnia głupawka w sklepie ogrodniczym czy w markecie czy nawet dyskoncie na widok cebul. Opakowania są takie piękne, kwiaty aż uśmiechają się i jak ich tu nie wziąć do domu?

LOKI, Ty to już w ogóle chyba pobiłeś na głowę swoimi zakupami, tu 5,5kg, tam 7kg, no i drobnych drugie tyle. Oj chyba doślę Ci trochę swoich metrów... Aż ciekawa jestem efektu na wiosnę

RENATKO, ja też kupuję takie drobniaki, ale tak kilka rzy i uzbiera się spora sumka, już nawet nie podliczam swoich, ale cieszę się, bo kupiłam 3 odmiany tulipanów botanicznych i krokusy, to będzie się mam nadzieję szybko coś dziać. Szafirków dostłam multum od Lidzi ;:167 , śnieżyce wiosną od mamy opiekunki synka. Liczę na ładną wiosnę.

Póki co przywitaliśmy dziś jesień, więc seria jesiennych zdjęć
najpierw przebarwiająca się czeremcha
Obrazek

Obrazek

No i wpadłam na pomysł, że uzbieram trochę kolorowych liści na poniedziałek dla dzieci do przedszkola, tym bardziej, że pani prosiła, mam więc
reklamówkę czerwonych liści
Obrazek
reklamówkę żółtych liści
Obrazek
gałązki z kolorowymi liśćmi czeremchy i dęba szypułkowego
Obrazek
i dwie reklamówki żołędzi. zbierałam pod dębami szyp?lkowymi i czerwonymi. Trochę czerwonych sobie wysieję na końcu działki
Obrazek

W ogrodzie posadziłam największą hortensję pnącą z tych co dała mi Ela ;:167
Obrazek
posadziłam ją wzorem Ewelinki przy sośnie. Do dołu dałam jej zapas dobrej ziemi, więc na początek powinno jej wystarczyć pokarmu, a potem będę nawozić i podlewać, podlewać, podlewać

W domu kwitnie ponownie hibiskus
Obrazek

Obrazek

to tyle na teraz, ale mam trochę zdjęć w zanadrzu...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Hibek prześliczny ;:167 Mój też wrócił już do domu w wywczasów :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, akurat ten cały czas na parapecie, ale dwa inne wciąż na podwórku :oops: , wyniosłam je tam na kurację antymszycową i postawiłam przy róży. Znosiliśmy tam wszystkie okoliczne biedronki w rośliny pieknie wyzdrowiały. A właśnie żółty kwitł niedawno na podwórku, ale nie zrobiłam mu zdjęcia ;:14 . Muszę zabrać je do domu, tym bardziej, że ostatnio przymrozek miałam.

Wracając jednak do szukania jesieni i zbierania darów dla przedszkola odwiedzilismy las dębowy. Kiedyś zbierało sie tu prawdziwki, a teraz nawet kurek nie ma :(
Piękny dostojny las dębowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest mnóstwo samosiejek dęba czerwonego. Próby implantacji nie powiodły się, to będę teraz siać
Obrazek

w lesie oprócz dębów znaleźliśmy też kanie, oto takie maleńkie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

koło domu też wysyp kani
Obrazek

Obrazek

tutaj zbiór
Obrazek
pojechały do siostry

chcę Wam pokazać jedną kanię- giganta, jej rozwój i rozmiar

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczne te worki z liśćmi, rzeczywiście u Ciebie już jesień. U mnie liście jeszcze nie spadają aż tak. Ale kolory na piękną kompozycję. A kasztany? Nie ma u Ciebie. Zdjęcia to z lasu który już znamy? Bardzo mi się podoba Twój hibiskus ma piękne kolory.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Koniecznie hibki weź już do domu :D
A u mnie w lesie sucho, że nawet trujaki nie rosną ;:oj
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marzenko pobuszowałam trochę w Twoim wątku i nadrobiłam zaległości. Zaszalałaś z cebulkami więc wiosna będzie u Ciebie bardzo kolorowa. Piękny las pokazałaś, chętnie bym po takim pospacerowała.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Liście śliczne!
;:138
Muszę w przyszłym tygodniu nazbierać, żeby wymienić w antyramach, bo te sprzed kilku lat straciły już sporo ze swojego uroku.
;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”