Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jolu Twój las przemienia się w cudowny ogród. ;:108
Śliczna nowa rabata i ścieżka fajnie pomyślana.
Podziwiam Cię, że pracując jeszcze malujesz ogrodzenie, a mój płot mchem obrasta, jest mi normalnie wstyd . :oops:
Pozdrawiam Cię serdecznie . :)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ha, ja się trzymam uparcie teorii, że zaczynasz panować nad ogrodem.
To widać przecież ;:108 ...... przy tak natężonym każdym dniu, już jest ewidentny sukces. Więc pora Jolu, abyś przyjęła do wiadomości ten stan rzeczy ;:14 ;:173
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

April pisze:
Obrazek

Obrazek
To moje ulubione ujęcie z Twojego ogrodu. W bardzo dobrą stronę idziesz. Wykorzystuj naturalny leśny wygląd swojej działki.
Inwestuj w rośliny, które pasują do otoczenia i mają podobne wymagania glebowe.
Stawiałabym na RH, azalie, wrzosy, iglaki-małe sosenki kuleczki. Byliny- hosty i żurawki, paprocie . Nie przesadzałabym z dużą ilością kolorowych kwiatów bo łatwo możesz zrobić sobie chaos i bałagan. Super też wyglądają hortensje swoimi jasnymi kwiatami rozjaśniają cieniste zakątki. Niestety czasami musimy się pogodzić z tym, że pewne rośliny nie pasują lub nie nadają się do naszych ogrodów. Ja np nie mogę sobie pozwolić na RH bo nie mam prawie w ogóle cienia Udało mi się wykombinować miejsce na zaledwie 3 szt.
Coraz ładniej się robi u Ciebie
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aprilku, super wygląda ta ścieżka :uszy Pasuje idealnie do leśnych klimatów, ogród wyglada jak stworzony przez naturę, choć wiemy ile kosztuje Cię pracy, brawo ;:63
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

April, ogród godny podziwu, pięknie wygląda. I bardzo mądrze mówi Soczewka, ja także biorę sobie do serca jej spostrzeżenia.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jolu pięknie , naturalnie , miodzio ;:224
Ta leśna rabata to mistrzostwo świata ;:63
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justynko, widziałam wczoraj Twoją nową rabatkę, próbowałam się wpisać ale coś mi komputer po południu szalał więc tyle co pooglądałam. Szkoda że tam trawkę zaplanowałaś, choć z pewnością bardzo elegancko. Mi się tam widzi cała rabata wrzosowa ;:167 Też byłoby w miarę jednolicie a nie trzeba kosić :;230 Ale oczywiście wybór należy do Ciebie. Nie dziwię się że chcesz sobie ułatwić życie skoro z drugiej strony masz jeszcze mnóstwo miejsca i pracy. A ścieżkę sobie koniecznie zrób jak Ci się podoba ;:173
Reniu ;:196 zaraz na pw Ci wyślę namiary choć to trochę daleko od Ciebie. Ale jak dobrze poszukasz to się pojawia u różnych producentów mniej lub bardziej podobne.
Tereso, zawstydzasz mnie, ale jako łasa na komplementy ogrodowe, bardzo Ci dziękuję. Z ogrodzeniem to raczej nie mam wyjścia. Skoro raz podjęliśmy taką decyzję to teraz muszę się wywiązać. Tylko nie miałam pojęcia że z tym tak dużo pracy. Niewiele mogę zrobić w ogrodzie przez to ogrodzenie. Ale ogród ogólnie zyskuje jak jest porządne ogrodzenie a nie siatka budowlana, którą notorycznie forsują psy ;:223 A płoty obrośnięte mchem mają swój niepowtarzalny urok, absolutnie tego nie psuj :wink:
Justyno, idę na ugodę :;230 widać światełko w tunelu ale to jeszcze bardzo długi tunel. Jakbyś do mnie przyjechała zobaczyć na żywo to byś zmieniła zdanie. Dlatego jeszcze nikogo nie zapraszałam ;:131 ale obiecuję że to się bardzo szybko zmieni.
Moniko, bardzo dziękuję za wnikliwą analizę mojego skromnego jeszcze ogródka. Założenia początkowo były właśnie takie jak mówisz: iglaki, rh, wrzosy hosty i żurawki. Ale jak poznałam forum to mi się coś z głową porobiło i wszystko chciałam mieć. Teraz idę na kompromis. Rabatę zwaną przewrotnie Północną, gdzie jest najwięcej światła, obsadzam bardziej różnorodnymi roślinami w tym daliami i liliami. Przed domem trochę chłodniejsze iglakowe i trawowe nasadzenia. Tą główną część Południową, która jest wybitnie leśna i cienista zdominowały hosty, trochę żurawek, liatrie i rozchodniki. Dołożę jeszcze iglaczków. U Ciebie nauczyłam się je ciąć więc teraz mogę więcej zaplanować. Generalnie roślinki jeszcze małe więc na efekt trzeba poczekać. Ale uczę się od najlepszych ;:168
Kasiu, uwielbiam komplementy ;:196 Dziękuję za miłe słowa. Pomyśleć że ta ścieżka była tam już dawno, ale ostatnio zmieniłam odrobinę jej kształt, dosadziłam host oraz dąbrówkę rozłogową pomiędzy pieńkami a tak bardzo zmieniła się przez to całość. No i nie zapominajmy o korze, całych tonach kory :roll:
Linetko ;:167 Monika/Soczewka bardzo mądrze mówi, też biorę sobie to do serca, zwłaszcza że ostatnio widziałam jej ogród na żywo i wiem że jej słowa wynikają z doświadczenia. A ogród ma przecudowny i bardzo elegancki. Warto z niego brać przykład.
Agnieszko, Twoim kompozycjom nie dorównam ale staram się pewne pomysły podpatrywać. Cały czas chodzą za mną te mrozy z begoniami... Bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem nowej/starej rabatki. Cieszę się że potwierdzasz że idę w dobrym kierunku. :tan
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Jolu, no to w takim razie nam tej ścieżki nie pokazywałaś ;) A kory to pewnie z wielką wywrotkę musiałaś wysypać... Szkoda że to nasze hobby to taka droga rzecz :shock:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jolu ja też przechodziłam etap chciejstwa na różne rośliny zwłaszcza kwitnące byliny. W pierwszym sezonie jak odkryłam forum wydałam masę kasy na kłącza, sadzonki i brałam wszystko czym obdarowywały mnie sąsiadki i znajomi.
Szybciutko się okazało, że ja mam trochę za ciężką i za ścisłą ziemię na delikatne roślinki i większość z nich nie chciała rosnąć lub gdzieś znikła. Mam żyzną gliniastą glebę, która jest super dla krzewów i drzew lecz nie dla wszystkich bylin
Później zauważyłam, że o wiele trudniej jest stworzyć z nich dobrą i zadbaną kompozycję. Wymagają więcej pracy i zachodu przy pielęgnacji. A ja mam ograniczony czas na prace w ogrodzie i inie lubię nie ładu.
Olśnienie przyszło gdy zobaczyłam ogród Asi pełen iglaków małych krzewów i róż. Wtedy zapragnęłam mieć dużo róż w ogrodzie.
Nie różane rabaty lecz dodatki do innych już rosnących w moim ogrodzie roślin. A byliny w niewielkich ilościach i niezbyt zróżnicowane. Sądzę, że jeszcze kilka sezonów i też będziesz robić selekcję tego co kupujesz.
Dziękuję za pochwały ale muszę powiedzieć, że moja niewielka wiedza zdobyta była nie tylko przez pracę w ogrodzie lecz przede wszystkim przez porady dziewczyn z forum. Sądzę, że przez te trzy lata dowiedziałam się więcej o roślinach niż przez całe swoje życie. Jak przypomnę sobie z jaką ignorancją traktowałam swoje pierwsze RH to mi jeszcze wstyd
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, jestem i ja, choć 4str musiałam nadgonić warto było, bo pokazałaś kawał dobrej roboty jaką zrobiłaś. Ścieżka jest perfekcyjna ;:138 ;:138 ;:138 . Mnóstwo roślin ładnie dobranych. No, no, no. Ja dłubię się i dłubię i nic nie widać ;:124
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uważam, że naprawde nie masz się czego wstydzić. Ten fragment, który zacytowała Monia wyszedł cudnie. Wiadomo, że nie zrobisz wszystkiego od razu, ale to co robisz już fajnie wygląda. Mozesz nas spokojnie zapraszać :;230
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19

Post »

Witaj.

Dawno nie było mnie u Ciebie, widzę bardzo dużo zmian. Coraz piękniej się robi ;:138
Pozdrawiam Ania
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ja bym chętnie pospacerowała po tym lesie i pewnie wróciłabym do domu chora, że za oknem mam tylko widoki na pola i krowy :;230
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Aprilku, byłaś w tym roku na grzybach.....daleko chyba nie masz :;230
pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jola pewnie wącha :lol: znaczy, maluje :wink:

Nie wiem, czy planujesz u siebie grujecznika, ale jeśli tak, to w H. są właśnie na przecenie, z trzydziestu cośtam na 19 zł :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”