Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

JERZYK dla mnie bomba ;:138 , kilka razy próbowałam ukorzenić przywiezione z południa Europy "patyczki", ale bez powodzenia. Szczerze gratuluję ;:215
Moja bugenwilla po zimowym pobycie w piwnicy, oberwaniu białych pędów i mocnym przycięciu odbija. W załączeniu niezbyt udane zdjęcie "korony", bo ona ma 1,70 m. Biała obcięta też wypuszcza listki, ale wolniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tej B. Variegata to szczerze zazdroszczę!

A próbował ktoś kiedyś wysiewać Bugenwille? ;:204
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Patyki starałem się ścinać zdrewniałe ale niektóre musiały być półzdrewniałe, które najlepiej się przyjęły okaże się w niedzielę i poniedziałek.
Oczywiście zdjęcia sadzonek zamieszczę na forum i napiszę które kolory najlepiej się ukorzeniły.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

ANTENKA po obcięciu bugenwilla nie wygląda porywająco, ale dla "osłody" zdjęcie badyla i w pełni rozkwitu. Obrazek Obrazek

JERZYK czekamy na wyniki ;:65
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ukorzenianie szczepek bugenwilli w seramisie zdało całkowicie egzamin ale z blisko 40 gałązek ukorzeniło się dokładnie 11 sztuk.
Reszta mimo wypuszczenia młodych listków, po zdjęciu worka foliowego utraciła je. Wniosek z tego jest taki, że gdybym przedszymał szczepki jeszcze ok 10 dni w worku foliowym miałbym przynajmniej dwa razy więcej nowych sadzonek. Ukorzeniły się szczepki zdrewniałe.

Obrazek

Wnioskuję to po tym, że jak wyciągnąłem suche szczepki z seramisu to większość z nich miała zasuszone młode korzonki co świadczy o przeżyciu przez żywe szczepki szoku, którego nie przeżyły.

Obrazek

Miałem duże kłopoty z wyciągnięciem sadzonek z doniczki ponieważ niektóre z nich miały mocno przerośnięte korzenie, które wrastały w seramis.
Część młodych sadzonek ma albo krótkie korzenie,

Obrazek

Obrazek

albo dłuższe ale pojedyncze,

Obrazek

Obrazek

a niektóre mają i gęste i długie korzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem co wpłynęło na tworzenie akurat takich korzeni, być może ważna była jakość ukorzenianego materiału, nawóz w płynie mogły pobierać w jednakowym stopniu. Seramis jako podloże hydroponiczne jest bardzo dobrym materiałem. Zatrzymuje wodę z nawozem, korzenie wrastają w jego strukturę, zawiera w sobie bardzo dużo powietrza co bardzo ułatwia ukorzenianie.

Obrazek

Ukorzeniły się bugenwilla: biała, żółta, fioletowa( odcień nie spotykany w Polsce), ciemno czerwona (również nowy odcień koloru czerwonego), czerwony na variegacie. Nie ukorzenił się kolor różowy o nie spotykanym odcieniu czego bardzo żałuję.
Po przesadzeniu niektóre rośliny przywiędły ponieważ część straciła korzenie przy wyjmowaniu z doniczki ale myślę, że będą rosły dalej.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Jerzy!
Też uważam, że to duży sukces!
Mam kilka dorosłych roślin o różnych kolorach i chciałabym je rozmnożyć.
Dziękuję za relację, spróbuję o zrobić. Wykorzystam pędy zdrewniałe.
Czy maść ogrodnicza do zabezpieczenia górnej części pędów- Funaben - może być?
Czy dół sadzonek zanurzałeś w ukorzeniaczu?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Seramis jest dostępny w necie na all a nawóz który stosowałem do ukorzeniania to rozpuszczalny w wodzie Peters Professional plant starter 10+52+10

Raflezja
Funaben nadaje się do zabezpieczania górnej części pędów a dół sadzonek zanurzałem w ukorzeniaczu do roślin zdrewniałych.
Jerzy
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Kilka razy próbowałam hodować bugenwillę, ale szybko mi marniały. Ale napatrzyłam się na nie i życzę wszystkim hodowcom takich okazów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

A ja proszę po poradę jakie dać podłoże do bugenwilli chce jednak przesadzić i nie wiem w co najlepiej
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Do przesadzania bugenwilli używamy podłoży do roślin kwitnących lub balkonowych na bazie torfu(odkwaszonego). Do podlewania spokojnie możemy używać wody wodociągowej, z dużą zawartością wapnia gdyż rośliny te lubią gleby wapienne. Opieram się na wypowiedzi Macieja Aleksandrowicza specjalisty w zakresie kształtowania terenów zieleni, autora porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej.
Jerzy
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

pH dla Bugenwilla 5,6-6. Raczej po stronie kwaśnej.Piękne sadzonki i dobra ręka.

Pozdawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moja stoi już w cieplejszym i jaśniejszym miejscu.
A teraz okaz, który widziałam na Cyprze ;:65 .

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

Witam chciałam się pochwalić że właśnie kupiłam 4 kolory bugenwilli białą , czerwona, pomarańczową i purpurową .Bardzo się cieszę są na razie małe sadzonki i nie kwitną ,ale mam nadzieję że będą rosły ładnie . A zapomniałam z tego wszystkiego zapytać jaki nawóz najlepszy jest do bugenwilli ,co kupić na sezon do zasilania ????
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39

Post »

Moja bugenwilla ma w tym roku znowu blade liście (podobnie jak wcześniej). Nawoziłam ją cały sezon, przesadziłam w zeszłym roku do nowej ziemi, a liście znowu bladziutkie, cienkie, jakieś takie niezdrowe. Co może być przyczyną? Za stara już jest (ma z 10 lat)? Przemarzły korzenie i nie dostarczają składników? Pomóżcie, bo już nie wiem co robić. ;:174

Zasilałam ją "Compo - nawóz do roślin domowych i balkonowych". To nie pomogło. ;:174
Czyli co? Może spróbować potraktować ją tym: "Siarczan magneu 1/2 herbacianej łyż. na litr wody. Podlewać co miesiąc"? :roll:
Pozdrawiam, Megan
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Ja bym przelał klilkakrotnie czystą ustaną wodą.Możliwe że ziemia jest zasolona i dodwanie teraz nawozu tylko pogorszy sprawe.Po wypłukaniu możesz podać 20-20-20 w połowie dawki.To tylko moje prrzypuszczenie że taka jest stuacja.

Pozdrawiam Emet :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”