Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Post »

Tak jak wcześniej pisałem. U mnie co roku wypada z powodu wiednięcia 3-4 papryki. Po prostu łapią coś odglebowego, fuzariozę czy jakieś inne świństwo. Jeżeli grzyb dostał sie do wiązek przewodzących to będzie tylko gorzej. Możesz spróbować Previcur Energy 840 SL bo ma rejestrację na paprykę . Mildex działa podobnie ale ma rejestrację tylko na ogórka , pomidora i kilka roślin ozdobnych.
maillo93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2018, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów, mam problem z moimi chili:

Moje gatunki: Cayenne, Habanero, Bhut Jolokia
Zaczęło się od tego, że krzaki Cayenne były dość słabe i przewracały się, choć obstawiam, że to po prostu dlatego, że wiosna była ładna, papryki w tunelu szybko, może wręcz zbyt szybko rosły, nie miały wystarczającego przewiewu i po prostu były nieco słabsze niż w poprzednich latach, gdy pogoda wiosną była dużo gorsza.
Teraz niektóre z krzaków (niektóre całe, niektóre w połowie) zaczynają jakby więdnąć (jak na foto). Pomyślałem, że być może to dlatego, że wbijając podpórki uszkodziłem korzenie? Wbijałem je tak z niecały miesiąc temu. Habanero i Jolokia Bogu dziękować na razie w porządku.
Jedynymi różnicami było to, że okienka w tunelu były nieco częściej otwierane od strony Habanero i Jolek, no i tylko Cayenne miałby wbijane podpórki.
Papryki rosną w tym roku w nowym miejscu, obok starego. Podlewane co dwa tygodnie nawozem agrecol o NPK 11-11-35 oraz co 2-3 podlewanie biohumusem.
Jaka może być przyczyna więdnięcia papryk? Może za mało wody?

Mam też prośbę odnośnie tego, bo zawsze robiłem to na oko, jak Wy podlewacie swoje rośliny w tunelach foliowych? Tzn. o jakiej porze jak obficie i jak często? Raczej rzadko, a mniej; czy rzadziej, a obficiej?

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Podlej porządnie, a za godzinę będziesz miał odpowiedź. Jak się liście podniosą tzn, że miały sucho. Ja staram się podlewać co kilka dni obficie, ale w tym roku trudno nad tym zapanować ze względu na upały. Zdarzało się, że co drugi dzień musiałem podlewać.
Krzysiek
Poohaty700
50p
50p
Od: 11 sty 2018, o 23:25

Post »

Ale się ucieszyłem jak zobaczyłem pierwsze owoce Papryki Ramiro.

Na tym krzaku największe, około 3-4cm, ale na innych też już są.

Obrazek
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Weszła mi nornica w papryki... myślicie, że posili się jej korzeniami?
Jak ekologicznie się jej pozbyć?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na 2 paprykach (na 15 posadzonych) na liściach pokazały się przejaśnienia. Jaka jest przyczyna i co zrobić? Podlewam je co tydzień nawozem do papryki i pomidorów.
Składniki pokarmowe tego nawozu:
Azot (N) całkowity 12,0% (m/m)
Azot (N) w formie azotanowej (NO3) 3,9% (m/m)
Azot (N) w formie amonowej (NH4) 2,3% (m/m)
Azot (N) w formie amidowej (NH2) 6,3% (m/m)
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 12,0% (m/m)
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w wodzie 12,0% (m/m)
Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie 25,6% (m/m)
Magnez (MgO) rozpuszczalny w wodzie 4,2% (m/m).
Mikroelementy:
Bor 0,008%, żelazo 0,02% w formie chelatu EDIA, miedź 0,002% w formie chelatu EDIA, mangan 0,009% w formie chelatu EDIA, molibden 0,0009%, cynk 0,002% w formie chelatu EDIA.
Typ nawozu NPK (Mg) 12-12-25 (4).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lumen
100p
100p
Od: 26 cze 2018, o 10:38

Post »

Stawiam na niedobory żelaza, niekoniecznie w glebie, jeśli pH jest dobre to przyczyn złego wchłaniania może być wiele, np za duzo fosforu, za wysokie temp.

Sam widzę ze mam na paru paprykach podobny problem(używałem mieszanki nawozowej z duża il. fosforu...) jeśli to niedobór w glebie to wystarczy wsadzić po gwoździu koło krzaczka, jeśłi wchłanianie to sam nie wiem co będzie dobre do dolistnego dokarmienia- na pewno jakiś chelat, ciekawe czy mozna by zastosować np antymech- te maja ok 17% żelaza - ktoś stosował może na niedobory ?

Póki co mam tylko zardzewiałe gwoździe- rozmieszam garść w wodzie aż nabierze kolorku i spróbuje popryskać :)

Jeszcze może być to objaw niedoboru antagonistycznego manganu ale wtedy to by starsze liście też tak żółkły.
Kasiak109
200p
200p
Od: 8 cze 2015, o 14:02

Post »

Moje tunelowe papryki są bardzo ale to bardzo gęsto ulistnione. Same krzaki są dosyć niskie. Całe oblepione owocami. I co teraz ? Zostawić taki busz czy pozbyć się kilku liści żeby doświetlić papryczki ?
Lumen
100p
100p

Post »

Zdjęcia może by coś rozjaśniły bardziej :) Jak jest gęsto na krzaczku to o to chyba chodzi :wink: W sumie po to przycinamy czubki, żeby papryczki się rozkrzewiały, miały dużo owoców, liści. Jeśli rozstawy krzaczków są odpowiednie i się za bardzo nie cieniują to jest dobrze.

U mnie też jest gęsto - np fish pepper(po lewej) są tak gęste ze z zewnątrz nie widać owoców.
Hot wax(po prawej) tez zresztą jest "upchany".
Obrazek
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Zazdro Lumen i to jeszcze w gruncie :) To ostre odmiany?

Mam pytanie o mszyce. Skubańce dotarły już do tunelu i siedzą na papryce. Odwiedzają je czarne mrówki. One je zjadają czy tylko spadź zbierają? Nie wiem czy je potraktować wodą z mydłem czy liczyć na pomoc mrówek.
Krzysiek
Lumen
100p
100p

Post »

w gruncie - heh, nawet nie wiem czy to można tak nazwać :wink: zresztą mozesz sam zobaczyć w podpisie.

Hungarian hot wax jest średnio ostry na początku, póki żółty, im bliżej czerwoności to większa moc. Podobnie z fish pepperem.

A Mrówki to pomogą- ale w roznoszeniu mszyc .... taka żywa plantacja pokarmowa. Wystarczy dobry płyn do naczyń. Ja daje ok 1-2 łyżki stołowe(15-30ml) na Litr wody(zależy jak mocny płyn), zabija to także wszelkie pajęczaki typu przędziorki- nawet osy, muchy, pająki.... Ja testuję na mrówce czy moc jest wystarczająca- mają dość mocny egzoszkielet i są dobrym "wyznacznikiem" , jak psikniesz ją i się tak przez 3-4 sek umoczy a potem z tego wyjdzie ( nie chodzi o to żeby się utopiła) to po 10-15 sek zatoczy się i padnie :twisted: - zresztą, mam z mrówkami problem bo i w korzeniu potrafią sobie gniazdo urządzić i z tego co zauważyłem, młody jarmuż potrafią poszatkować na kawałki... można to cholerstwo tępić, skutecznie, na jakiś czas, ale to inny temat. Przy mrówkach mszyce to pestka- no ale ja mam ściółkę więc taki urok że są mrówki....
Kasiak109
200p
200p

Post »

Mam lokatorów w papryce ;:222 Nikogo na gorącym uczynku nie złapałam... dlatego zastanawiam się czy to ślimak czy inne robactwo :evil:

Obrazek

Lumen jeśli chodzi o zagęszczenie to wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Obrazek

Czy ona kiedyś dojrzeje ? Ludzie już w gruncie kolorową mają, a moja w lesie ;:145
Lumen
100p
100p

Post »

Kasiak109 wszystko ok- nic nie jest za gęsto a dojrzeć dojrzeją, moja słodka dopiero ma przebarwienia( marta i robertina), ale nie wyglądają nawet w połowie tak żywo, ogólnie marnie rosną, 4-5 na krzaczku, pewnie coś im nie przypasowało, szlag wie.
Kasiak109
200p
200p

Post »

Troszkę mnie pocieszyłeś :wink: A jeśli chodzi o Robertinę to też ją mam. I to chyba na tym zdjęciu.
Na szczęście Cayenna już dojrzewa. Jutro będę zajadała ;:167 ;:167
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Witam.pierwszy rok zasadziłam czerwone papryki wtunelu. I pojawia się problem.
Urosły ładne 4 i na tym koniec bo z każdym jednym kwiatkiem robi się tak: i jeszcze mam pytanie odnośnie mszyc. Co można zastosować?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”