30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Asia ja właśnie nie pamiętam ani jaka odmiana, ani gdzie kupiłam :wink: Na wiosnę znalazłam jej siewki i teraz są posadzone po jej nóżkami, na razie małe, nie kwitną i nie jest powiedziane, że będą miały takie same kwiaty... Jakby co, masz u mnie zaklepaną jedną :wink:

ilona witam Cię serdecznie u siebie ;:7 Dziękuję za tyle miłych słów :oops: Jeśli chodzi o królową to jest to ostróżka, ale jaka odmiana niestety nie wiem... Może uda mi się znaleźć doniczkę z naklejką nazwy... wtedy dokładnie napiszę. Fakt faktem - jest śliczna :wink:
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bożka ano czytałam i ba nawet dziś już byłam ;:196
dostałam, a raczej sobie wybrałam przepiękną żurawkę o liściach purpurowych :heja
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Ależ różowe CUDO :!: ;:oj
No tylko proszę oświeć mniej mądrych, co to :(
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Bozka tak wyglada Neva Lotus Blanca y Verde - fajniutka taka bialo zielona. Jestem ciekawa czy bedzie podobna ja na foto.

ps poprawilam, bo cos zle skopiowalam
Awatar użytkownika
Lucy36
200p
200p
Od: 13 mar 2012, o 20:37

Post »

dla takiej Królowej same pokłony! ;:167

Witaj Pani ;:180 ;:180

ale lawenda też piękna :)
Zapraszam do mojego małego ogródeczka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
bozunia
1000p
1000p

Post »

Marta szybka jesteś :wink: Ja nie wiem, kiedy tam się wybiorę...

Debra to ostróżka ogrodowa, z grupy Pacific. Po przewertowaniu różnych zdjęć stwierdziłam, że odmiana Astolat, ale ręki nie dam sobie uciąć :wink: Osobiście nie mogę się na nią napatrzeć :wink:

Jule śliczne te dalie i nie za wysokie, takie mi się podobają ;:138 Jeśli sprawdzą się u Ciebie, to może się skuszę w przyszłym roku do donicy :wink: Ciekawe kiedy zaczną kwitnąć? Książkowo od lipca, ale to pewnie zależy od terminu posadzenia bulw...

Lucy zgadzam się z Tobą :wink: Jutro powinna otworzyć kwiaty do samego czubka, będzie jeszcze ładniejsza ;:333
Lawendy już dużo zerwałam na suche bukiety, w tym roku pięknie kwitnie!
Awatar użytkownika
Lucy36
200p
200p
Od: 13 mar 2012, o 20:37

Post »

czekam na zdjęcia Królowej w pełni, dużooooo zdjeć poproszę! :) ;:108 ;:167
Zapraszam do mojego małego ogródeczka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
Debra
200p
200p

Post »

Ostróżka ogrodowa - widzisz, ja teżposadziłam na tej nowej rabacie ostróżkę, tylko moja to Delphinium, chyba taka duża nie urosnie. Ten Pacific, naprawdę cudo.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Delphinium cultorum to łacińska nazwa ostróżki , więc mamy to samo :wink: Moja to też Delphinum :wink:
Możemy mieć inne odmiany. Ja nie wiem na 100% czy moja to Pacific :wink: Poza tym one się często mieszają...
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wybacz Debro, że się wtrącę, ale Delphinium to właśnie łacińska nazwa ostróżki. Pacific to grupa ostróżek ogrodowych (Delphinium x cultorum Pacific Series), a "Astolat" to odmiana (inne popularne odmiany tej grupy to np."Blue Bird", "Black Knight", "Galahad" itp. itd.). Inną grupa to np. Delphinium elatum czyli ostróżka wyniosła.
Sprawdź, na Twojej też powinno być napisane jaka to grupa i odmiana.

Widzę, że Bożka BYła szybsza, ale i tak sie wtrącam... :wink:
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Bozuniu,w rzeczy samej...to królewna, a te kwiaty.Nastroję się pozytywną energią dzisiejszego wieczoru,dzięki Twoim zdjęciom.
Debra
200p
200p

Post »

Zwykle sprawdzam i zapisuję łacińskie nazwy, teraz nie zdążyłam, więc mam mniej pracy, bo mam info od Was :lol: . Ta moja wygląda zupełnie inaczej niż Bożki Pacific. Jest taka krzaczasta, mała kulka, juz zakwita na niebiesko. No i znowu trzeba poczytać, bo widzę że ostrózki to też bogactwo kształtów i kolorów.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Debra, od tego jest forum, żeby nie przekopywać całego internetu samej :;230 Jak czegoś nie wiem - pytam na forum i zawsze dostanę jak nie odpowiedź, to przynajmniej jakieś ukierunkowanie :wink: Zaraz właśnie muszę namazać posta z pytaniem o pewne szkodniki co mi się wgryzają w liście...

Leje u nas nieustannie ;:145 Najgorsze, że zaczyna stać woda, ziemia już słabo chłonie... Muszę odlać trochę wody z oczka, bo mi rybę wyleje na zewnątrz :wink: Tyle miałam planów na wczoraj i dzisiaj a pogoda to wszystko przekreśliła...
Rośliny wysmagane wiatrem i deszczem, nie mogę na to patrzeć! Kiedy będzie zmiana pogody na lepsze?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie moze padac miesiac a woda i tak wsiaknie ale lepiej zeby juz nie padalo, bo czlek nic zrobic nie moze ... a zreszta, slonca pragne i ciepla i ogolnie upalow :heja a tu taka bryndza chlip-chlip
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Bożka ja się snuje pod domu i nic tylko narzekam i narzekam, że leje a mama lada chwila to mi chyba przywali ;:14 na działke nie pójdę bo jak.....no chyba, ze ktoś ma pożyczyć kajak :;230
hmmmm oczko......o nim to wole nie myśleć ;:219

do licha i to ma być pierwszy dzień lata? ja chcę ;:3 i upałów! ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”