Pasja - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja - cz. 2

Post »

Dziewczyny dziękuje, ze o mnie nie zapomnialyscie :) odpowiem wam jutro szczegółowo ,bo mi net padł , a na iPadzie nie umiem rozwinąć myśli...
Dzisiaj obrabialam donice, i mam kilka focikow...Ale stąd tez nie wstawię...
;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Kasiu :wit
Pięknie kwitną tulipanki - wiem, jak cieszą takie widoki po powrocie ;:173 Dzisiaj pewnie pełną parą działałaś w ogrodzie? ja ledwie wpadłam do domu po pracy i zniknęłam w buszu ;:65 Jakie roślinki sadziłaś do donic? czekamy na fotki ;:63 Ja będę w weekend sadzić jednoroczne, może wypatrzę u Ciebie jakąś inspirację.. ;:224
Aaa...szkoda tej magnolii, może Jule ma rację... :roll: Oby więcej strat nie było, pogoda chyba się stabilizuje ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu z moją białą magnolią też tak się stało. :? Kilka kwiatów zakwitło a reszta pąków jakaś taka posuszona. :roll: Teraz już rozwijają się liście. Może to rzeczywiście mróz a może do tych pąków dostał się jakiś szkodnik ?
Muszę poszukać coś na ten temat w internecie. ;:101
:wit
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, to czekam na fotki i chyba nie tylko ja ;:224
Koniecznie wstaw Alfreda-nie Alfreda :;230. Ale kwitnie na fioletowo jak mówiłam? Bo jak nie to jakaś magia :;230
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorową porą :)

Agatko witam cię serdecznie, to prawda tulipanki mnie zachwyciły, chociaż nie wszystkie wzeszły z tych które posadziłam, ale i tak było na co popatrzeć. Na jesieni znowu dosadzę, bo to niesamowite kwiatki są :)
Jeszcze na dokładkę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agu strasznie się bałam, że po tych upałach nie będzie co zbierać, ale jakoś ogród przetrwał :lol: Kolorów mam mnóstwo :tan
Niestety niektóre rośliny nie lubią takich gwałtownych zmian temperatur i niestety mam straty. Padła kolejna irga taka z tych wyższych (nie powiem, żebym specjalnie rozpaczała :lol: ) jutro M ma zadanie ją wykopać. Jedna żywa gałąź sterczy, a to za mało żeby się litować. Będę miała sporo miejsca obok kosówek i już się zastanawiam co tam wsadzić? Nie mam pomysłu, bo to bardzo nasłonecznione miejsce. Nie każda roślina tam wytrzyma. Ketmia jest druga, a właściwie dwie. Jednej nie żałuję bo i tak była nie widoczna, ale druga była ok 1,70 ;:219 . Magnolia nie wiem czy się pozbiera i glicynia też przemarzła częściowo, mimo okrycia korzeni. Sporo ją będę musiała przyciąć, kwiatów się nie spodziewam.
Fotki faktycznie lepsiejsze są bo wyrwałam w końcu aparat od M i się uczę :)

Obrazek

Obrazek

Madziu Jak pisałam wcześniej, magnolia coś tam puszcza, ale od samego dołu i nie wiem co z tego wyniknie. Powojnik to Albina plena jeśli o ten biały ci chodzi. Też mi się podoba, w jakimś supermarkecie w zeszłym roku go kupiłam. Jeden wczesny powojnik też mi usechł....

Obrazek

Madziu słabe zdjęcie Alfreda wklejam , on chyba miał nie tą etykietkę, bo alfred jest jasny, a ten ciemny. Musi iśc jednak do cienia , bo mu słońce pali liście.
Obrazek

Julka no właśnie wszystko przez tę zimę, za długo było ciepło i rośliny zgłupiały. Teraz te upały też na dobre nie wyszły nikomu... Różę First Lady którą kupiłam tak jak wsadziłam tak stoi... Podlałam ją magiczną siłą i widzę, że drgnęła więc będę nawozić tym regularnie. Jeszcze u ciebie nie byłam, ale obiecuję się poprawić :)
Jak myślisz co to za okaz?
Obrazek

Agato przed majówką miałam troszkę kwiatków, ale to początek był, teraz mam łany niezapominajek, uwielbiam je. Upały mnie ominęły szczęśliwie.
Obrazek

Kasiek skrzynie mam na razie częściowo obsadzone. W tym roku wsadzam do nich trawy i jednoroczne. Mam fotkę tylko dwóch i jestem baardzo dumna :) Niewiele widać :heliotrop, niecierpek biały, koleus zielony, coś o długich pędach zwisające białe i coś fioletowe niewysokie :) Muszę zrobić lepszą fotkę.
Obrazek

Obrazek

Tu rośnie hortensja grandiflora, dodatkiem jest różowa bakopa i fioletowa werbena.
Obrazek

Krysiu czy może coś wiesz co z magnolią? Z moją bardzo slabo, nie wiem czy podlewać często , czy nie ;:219 Moim zdaniem upał ją sieknął.

W reszcie skrzynek posadziłam kocankę, lobelię, białą petunię lub surfinię, trawę imperatę red baron, czekam na inne dwie trawki.

A tu moja palestrina, cudne ma kwiaty
Obrazek

łączka
Obrazek

i bukszpany (jeszcze nie uformowane)
Obrazek
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Łał super forki, tulipankowe zestawienie z pierwszego zdjęcia wygląda super ;:138 Donice na tarasie też wyglądają bardzo elegancko, co rośnie w białej donicy, to chyba jakaś forma pienna?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję Aniu,
ta pienna forma to psianka. Już się zastanawiam gdzie się na zimę podzieje i jak ją przechowam ;:24
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Alfreda oszukanego kupowałam w ciemno, to jeden z moich pierwszych zakupów zeszlorocznych :D
Bardzo ładny ten powojnik, a doniczkowe z latarenka ;:180
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Kasia :shock: kurczaki, nie mow ze Ci Agap zaczyna kwitnac :shock: Nie tylko jestem w szoku ale ogolnie zszokowana :;230
Jutro ide mojemu nakopac i wypiernicze - jak bonie-dydy wypiernicze :evil:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

No rzeczywiście cudne te tulipanki.Ciekawe, co to za jedne takie białe pierzaste? Wspaniale pasowałyby na moją rabatę, z moich białych jedne są białozielone, drugie kremowe... :wink:

Swojego Agapa zagubiłam w garażu i wysechł na wiór... :oops:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Tulipany to bardzo wdzięczne kwiaty. Ja też dosadzę kilka sztuk.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ale masz cudne kolory tulipanów, a te pierzaste :tan fantastyczne , Clematis Albina ciekawe ma kwiaty , jakoś nie zwracałam uwagi na botaniczne ale już u niejednej osoby je podziwiam . Bardzo wczesne i chyba długo kwitną co ??? jaki duży był u Ciebie ;:3
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorowa porą :wit
Madziu chyba to jednak Alfred ;:108 Przepiękny ma kolorek. Powojnik był zakupem absolutnie nie kontrolowanym :lol: Pewnie dlatego się odwdzięcza :lol:
Obrazek

Obrazek

powojniczki mam jeszcze takie:
Obrazek

Julka
tak to agapek, ale jedna donica w ogóle nie zakwitła, mam zamiar podlać kurzakiem i zobaczę co z tego będzie.
wydaje mi się, że to jednak nie ich klimat. :)

A to azalia
Obrazek

Agatko zabij mnie ale nie wiem jak się ten biały nazywa, miałam gdzieś spisane ale diabeł ogonem nakrył :twisted:
Ten natomiast mnie zachwyca urodą
Obrazek

Olu łany tulipanów w niektórych ogrodach są cudne! Warto poświęcić kilka chwil jesienią na zakup cebulek ;:108
Tu przekwitają
Obrazek

Obrazek

Edytko moja albina była malutka ,dosłownie dwa badylki. Posadziłam ją na tle zieleni i czerwieni i fajnie się sprawdza.

Tu czosnki
Obrazek

Obrazek

tamaryszek
Obrazek

chaber
Obrazek

Obrazek

widoczek
Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Extra zdjęcia wychodzą z tego aparatu, a tulipany masz naprawdę zjawiskowe... te ciemne - wow, super.
Jestem dumna z Ciebie jak wyszła ta rabata przy pergoli - jesteś zadowolona z efektu, Kasiu?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie miałam napisać jaki to aparat ale M powiedział, że jeszcze nie umiem dobrze robić fot co jest niestety prawdą i żebym nie pisała jaki to , hehehehe. A to canon 5D hihihi.
Aguniu, jestem dumna tym bardziej, że wsadziłam bukszpany i dziś je przystrzygłam w żywopłocik. Postanowiłam jeszcze z dwóch stron uformować kulki. Zobaczymy czy się sprawdzi. Niestety magnolia chyba nie przeżyje i czeka mnie zakup nowej. Powoli wychodzą hosty i eukomisy. Może zakwitną anemony , kto to wie?
Z waszą pomocą i Twoją oczywiście by nie powstała ;:180

Zapomniałam powiedzieć ,że głóg kwitnie
Obrazek

A Agu może wiesz jak to się przycina?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”