Kawon ( arbuz ) - część 2
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Suppa - mam podobne obawy. Mało liści mają moje arbuzy i w ogóle te liście są małe. To mój pierwszy rok z arbuzami, trochę wyobrażałam sobie, że krzaczki będą wielkości cukinii czy nawet dyni, naoglądałam się zdjęć, ale moje tak nie wyglądają w ogóle 

- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i takie powinny być, trochę ciepła i będą rosnąć w oczach (jeśli nie zgniją od tych ulew..
).

Pozdrawiam, Maciek.
Hey ja mieszkam w Łabiszynie .to koło Bydgoszczy.posiałem arbuzy na początku kwietnia.rosły ekspresowo.pod korzenie nałożyłem obornika.podlewam wodą ze studni.powodzenia
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też już kwitną już kilka ładnych dni ale klapa. Same męskie i jeszcze te deszcze. Może jeszcze coś z nich będzie.
Spokojnie to dopiero czerwiec od sobaty zapowiadają upały i arbuzy będą rosły w oczach
.
Z arbuzów które wysadziłem kilka padło ale ogółem dają rade troche późno je przesadziłem bo zaczynały już kwitnąć ale oberwałem kwiaty i rosną

Z arbuzów które wysadziłem kilka padło ale ogółem dają rade troche późno je przesadziłem bo zaczynały już kwitnąć ale oberwałem kwiaty i rosną

-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Napisałam do Ciebie e-maila z prośbą o fotki arbuzów.eleanor pisze:U mnie też już kwitną już kilka ładnych dni ale klapa. Same męskie i jeszcze te deszcze. Może jeszcze coś z nich będzie.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Dzisiaj byłam zobaczyć moją "plantację", chwasty rosna niemiłosiernie
, a arbuziki wielkości orzeszka
, po tej obfitiści opadów i zapowiadanym ciepełku powinny "ruszyć z kopyta".
Na zdjęciu dwa z 4-ech krzaczków arbuzów.

Na zdjęciu dwa z 4-ech krzaczków arbuzów.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Witam mam pytanie jakim nawozem pogłównie nawozić arbuzy zawsze podlewałem florowitem ale zastanawiam się czy nie zastosować nawozu granulowanego
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
eleanor -->> śliczne dzięki 

najlepiej zastosować jakieś naturalne nawozyPrzemek19 pisze:Witam mam pytanie jakim nawozem pogłównie nawozić arbuzy zawsze podlewałem florowitem ale zastanawiam się czy nie zastosować nawozu granulowanego

A nie potrzebny im przypadkiem potas? Przygotowałem sporo gnojówki z liści pomidora i ciekaw jestem, czy wspomogła by arbuzy w owocowaniu...
Też słyszałem że do prawidłowego owcowania arbuz potrzebuje potasu .Mam pytanie czy w takiej gnojówce z pomidora jes potas? Bo z tego co wiem w gnojówkach tego typu to raczej azot taka gnojówka na pewno wspomga wzrost arbuza.
dużo potasu jest w skrzypie, więc można z niego robić napary, wyciągi, wywary i gnojówki i takim czymś podlewać rośliny
to powinno ochronić je przed chorobami grzybowymi i zapewnić lepszy wzrost

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Arbuzy to dyniowate, więc w momencie owocowania ma spore zapotrzebowanie na potas. Proponuje siarczan potasu rozpuszczony ewentualnie nawóz potasowy w płynie. Stosowanie syfów z pokrzyw i innych nic nie da, bo nie zawierają tego pierwiastka lub zawiera ale w minimalnych ilościach - co nie zapewni arbuzom odpowiedniej ilości co wiąże się z utratą plonu.