Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Być może dodać torfu, ale poczekaj na innych, bo nigdy się nie zajmowałam kostką od 1 fazy, kupowało się zawsze gotowce w cenie 25zł/szt.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 paź 2017, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kurcze drogi u nas 3 faza 13zl
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapewne to przez to że pieczarkarnię macie pod ręką...no i każde województwo ma inne ceny, ja mam najbliższe minimum 35km od domu (tylko dwie).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
szefikkania grzybnia już Ci się wylała na wierzch, powinieneś wcześniej przeczesać, gdy grzybnia prawie była już na wierzchu, to powinno zrobić szok termiczny, oraz przewietrzyć (dotlenić).
Obecnie już gdzieniegdzie widać owocniki, ale ja bym ją jeszcze delikatnie poczesał i dał niecały centymetr torfu, a gdy już w jakimś miejscu pojawiłaby się na wierzchu grzybnia, to bym zrobił jej szok. Ale jak chcesz, to już teraz dać jej ochłodzenia. Gdy będą owocniki wielkości ziarnka grochu, to wtedy można jeszcze bardziej podlać, tak żeby była okrywa prawie w pełni nasycona wodą, wówczas będzie obfity plon.
Obecnie już gdzieniegdzie widać owocniki, ale ja bym ją jeszcze delikatnie poczesał i dał niecały centymetr torfu, a gdy już w jakimś miejscu pojawiłaby się na wierzchu grzybnia, to bym zrobił jej szok. Ale jak chcesz, to już teraz dać jej ochłodzenia. Gdy będą owocniki wielkości ziarnka grochu, to wtedy można jeszcze bardziej podlać, tak żeby była okrywa prawie w pełni nasycona wodą, wówczas będzie obfity plon.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam.
U mnie też pierwsza uprawa w życiu - jak na razie wszystko szło dobrze, niestety pojawiła mi się pleśń. Występuje nawet na pieczarkach. Za mokro raczej nie mają, temperatura 16C. Zbyt słaba wentylacja?

Dzięki za pomoc

U mnie też pierwsza uprawa w życiu - jak na razie wszystko szło dobrze, niestety pojawiła mi się pleśń. Występuje nawet na pieczarkach. Za mokro raczej nie mają, temperatura 16C. Zbyt słaba wentylacja?

Dzięki za pomoc

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Gdzie jest ta pleśń? bo jeśli chodzi o ten biały puszek na zdjęciach to moim zdaniem to grzybnia pieczarki, tylko nie zawiązana.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ten puszek można by przysypać okrywą ( torfem) i dać zdjęcie jeśli coś by się działo, zaleca się higienę, bo łatwo o chorobę suchą zgniliznę, bądź inną.
pozdrawiam Ludwik
- majmaj
- 200p
Niestety to nie jest grzybnia - to zwykła pleśń jaka występuję często na grzybach ( w lesie na zajączkach).
Przenosi się to na pieczarki, nie wiem jak to powstrzymać ale chyba już pozamiatane

Przenosi się to na pieczarki, nie wiem jak to powstrzymać ale chyba już pozamiatane

Badanie gleby 2019:
- majmaj
- 200p
Ktoś coś podpowie? ;)
Badanie gleby 2019:
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dokładna dezynfekcja pieczarkarni i sprawdzone źródło podłoża i okrywy Teraz już za późno na leczenie. I jak napisałem poprzednio, sterylność uprawy.
pozdrawiam Ludwik
Witam,kupiłem niedawno grzybnie pieczarki w 3 fazie, trzymana jest w piwnicy,pierwszy rzut już za mną teraz na dniach będzie kolejny jednak mam taki mały problem,mi on akurat nie przeszkadza ale nie wiem czemu tak się dzieje. Gdy pieczarki już urosną do większych rozmiarów są bardzo wysokie a ich kapelusze rozkładają się jak u normalnego leśnego grzyba, czy to po prostu inna odmnia pieczarki czy ja popełniam jakieś błędy przy hodowaniu ?
pozdrawiam
pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Za wysoka temperatura i za dużo CO2. Ale też z czasem kapelusz musi się otworzyć.
pozdrawiam Ludwik
rozumiem, ale w tym przypadku rozkładają się one dość wcześnie, czy zapewnienie większej ilosci świeżego powietrza powinno pomóc jakoś ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Także wpływ ma wilgotność powietrza i zasobność podłoża, które już zostało być może wyczerpane , bo wydało pierwszy rzut. Liczy się czas, rośnie i po pewnym czasie otwiera ją się kapelusze. Gdy owocniki zaczynają się wiązać wielkości grochu, należy umiejętnie nawilżyć okrywę.
pozdrawiam Ludwik
to co mógłbym zrobić żeby nie rozkładały się tak szybko?