Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Post »

A ja w maju przesadzałam swoje floksy, myślałam, że będą tego lata słabsze,
ale nie, nawet dobrze kwitną. Zapach floksów wieczorem - cudny, taki pamiętany z dzieciństwa.
Moje floksy to takie bezimienne :D .
Jak się głosuje na ogrody? Kiedyś organizowaliśmy konkurs w naszej gminie
i była możliwość głosowania na stronie internetowej :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu rabata floksowa w czasie kwitnienie to będzie bajeczny widok, ja swoje rozrzucam po różnych częściach ogrodu, nie mam niestety miejsca na wielkie plamy roślin...
Może jakieś kolorki u mnie wpadną Ci w oko :D
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

A mnie najbardziej podoba sie to zdjęcie na którym widać boisko ;:138 Ten żywopłot z tui fajnie wygląda ... z dołu jak patrzę na takie tuje nie niezbyt mi się podoba ....

Gdyby to ode mnie zależało to już byś miała pierwsze miejsce :D
Tylko jak komisja przyjedzie to każ jej buty zdjąć i przegoń po trawniku na bosaka ;:108
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Wczoraj się zawzięłam i przejrzałam cały wątek. Niesamowity jest Twój ogród. Nie wyobrażam sobie ogarnąć takiego terenu. Powodzenia w konkursie
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Nowy nabytek

Obrazek

IWONA1311-Iwonko ja też mam hibiskusy ,dostałam w ubiegłym roku od Janusza Drozda ale bardzo kiepsko zniosły zimę i w tym roku nie zakwitną, przywiozłam patyczki do ukorzenienia ale nie wiem czy to dobra pora-zobaczymy teraz moczą nogi w wodzie.Na wyjeździe do Gorlic nic nie kupiłam bo tam szkółek jak na lekarstwo.Iwonko ja już mam miejsce na rabatkę pewnie zajmiemy się w tym tygodniu usuwaniem darni bo trzeba posadzić floksy z doniczek a i niektóre w ogrodzie już przekwitają to będzie można przesadzić. Myślałam o posadzeniu tylko floksów wiechowatych i może jeszcze pysznogłówki ale Twój pomysł na posadzenie i tych maluchów na obrzeżu jest bardzo dobry -pomyślę nad tym

I następna nowa do kolekcji

Obrazek

gosia07- Gosiu zobaczymy co z tego zgłoszenia wyniknie bo to konkurs powiatowy.Sunia się leni i nie wiemy czy to wina psa-reproduktora czy jej. Zarzekłam się że ja już nie zajmuję się organizacją psich schadzek.

Obrazek

Sosenki4-Marysiu mam do podziału siewki jeżówek ale wolała bym poczekać do kwitnienia bo w tej chwili nie wiem jakie kolory chyba ze jesteś zdecydowana i jest Ci obojętne jak zakwitną mogę też zebrać nasiona . Pysznogłówek nie mam do podziału, dostałam w ubiegłym roku sadzonki od forumki kępki są jeszcze niewielkie jak się rozrosną to chętnie się podzielę.

Obrazek

fiwonka- bardzo dziękuję za pochwały.Na pewno doczekasz się jeszcze większej kolekcji roślin, teraz jest większy wybór i łatwiejszy dostęp.

Obrazek

MonaeS- Aniu zgłoszenie składałam w Urzędzie Gminy- można to robić do 10 sierpnia,oni przesyłają to do starostwa i przyjeżdża komisja i to ona decyduje o miejscach.Ogłoszenie wyników w czasie dożynek 2 września ale wcześniej informują.

Obrazek

wanda7- Wandziu moje floksy to nn i to mnie martwi bo gdyby miały nazwy to bym spisała na kartce i bym wiedziała co mam a tak kolory można zdublować, zdarzyło mi się to nieraz przy innych roślinach.

Obrazek

elsi- Elu moje floksy to także nn i ubolewam nad tym no ale cóż począć, producenci i sprzedawcy idą na łatwiznę.
Konkurs jest powiatowy i komisja wybiera.

Obrazek

AGNESS- Aga ja lubię gromadzić roślinki jednego rodzaju w jednym miejscu widać wtedy różnice między nimi np.żurawki a i tworzą kolorowe plamy. Na pewno przy najbliższej wizycie coś skubnę i u Ciebie. Mamy w planach wyjazd w sobotę do Woli Uhruskiej na warsztaty rzeźbiarskie ale to jeszcze nic pewnego, to może udało by się i do Ciebie wdepnąć . W razie czego będę dzwoniła.

Nowość

Obrazek

Jagusia- Beatko wielka szkoda ze nie jesteś w komisji. Chętnie ich przegonię na bosaka po trawniku , codziennie rano po rosie biegam na bosaka-cudowne uczucie.

A to moje pomidorki

Obrazek

Norbitka- Beatko ogarniecie tego terenu to już pestka w takim stanie to tylko regularne koszenie , wyrywanie chwastów i nowe nasadzenia i tak cały sezon. Ja podziwiam Ciebie za to co robisz bo to jest dopiero ciężka praca. Też Ci życzę powodzenia w walce z nieproszonymi gośćmi. ;:134
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, dziękuję za odwiedziny ;:167
Zachwyciły mnie Twoje jeżówki!! Czy dobrze zimują, zwłaszcza te nowe odmiany?
Do Lublina wybieram się w okolicach 1 listopada :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko z jeżówek jestem bardzo zadowolona, okryłam je na zimę kopczykami z kory i przezimowały dobrze-polecam.
Mam nadzieję że uda nam się spotkać jak będziesz w Lublinie, ja na Święto Zmarłych nigdzie nie wyjeżdżam więc jestem otwarta na propozycje a z Lublina do Warszawy można jechać koło mnie i dalej przez Nałęczów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, hortensja Bobo cudowna. Ja dostałam od forumki dwa kwitnące już patyczki Bobo, a więc też ją mam u siebie i czekam z niecierpliwością, aż się rozrośnie.
Jolu, dzielżan już kupiłam u Szmita w zeszłym tygodniu. Czerwony z pomarańczowym, odmianowy, ale nazwę zapomniałam, bo trudne te nazwy jakieś. Dziękuję ci więc za propozycję, ale już mi ten jeden wystarczy, bo to pokaźna kępa. Nie wiem, czy mi się pzyjmie, bo starsznie u nas gorąco, i ciągle jest klapnięty mimo podlewania.
Może coś byś chciała dla siebie u Szmita? Jadę 18 sierpnia. Mogłabym ci przywieźć do Andrzeja we wrześniu.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7- Wandziu dziękuję za propozycję-pw.
Moje chciejstwa hortensjowe ciągle się rozrastają ale nie można wszystkiego zgromadzić w jednym sezonie.Dzielżan jeszcze nie pokazał swojego oblicza więc nadal żyję w niepewności.

Dzisiaj pogoda sprzyja pracom w ogrodzie więc chyba zostanie zrobiona rabatka floksowa.

Moje mieczyki aż jestem zdziwiona że tyle różnych mi zakwitło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,piekna ta rabata z jeżówkami,a one mnie nie lubią,nie wiem dlaczego.Hortensje teraz króluja wszędzie.18G0 wybieram się do Szmita i mam miejsce jeszcze na 5 sztuk.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzę że będzie spotkanie forumków u Szmita.
Gosiu bardzo poważne plany, ja też mam jeszcze miejsce na kilka bukietówek a teraz robiąc zakupy widzi się jak kwitną i to dodatkowy bodziec do zakupów.
Ja niestety mam na swojej liście też takie rośliny które mnie nie lubią i dałam sobie z nimi spokój , szkoda pieniędzy i zachodu bo tylko potem rozczarowanie.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Witaj Jolu,
piękne jeżówki. jak byś miała nasiona to chętnie przyjmę. Widzę, że zakupowych zachcianek ciąg dalszy. Ja dzisiaj też byłam na targu i kupiłam dwie żurawki, ale pan obiecał,że po niedzieli przywiezie jeszcze więcej.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie przypuszczałem , że rabata wyłącznie z samych jeżówek może być tak ładna. Gorzej , kiedy nie kwitnie , wyłącznie zieleń. Może trochę poprzekładać. Moje także zimowały pod korą , tylko jedna nie przetrzymała.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MLODA1- Aniu nasionka masz zaklepane, w tym roku zbiorę każdą odmianę do oddzielnej torebki bo w ubiegłym roku wrzuciłam wszystkie do jednej.

Nowa rabatka floksowa

Obrazek

A to nowe nabytki-ostatnie w tym sezonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Perowskię już jedną mam ale tak mi się podoba że zakupiłam jeszcze jedną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I buk Trikolor bo poprzedni po prostu usechł podobno to wina kiepskiej podkładki

Obrazek

Tadziu rabatka z jeżówek jest śliczna i jak długo kwitną , a na wiosnę kwitną tam narcyzy i jest posadzona żurawka o czerwonych liściach pięknie rozrośnięta tak że puste miejsce nie rzuca się w oczy.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, chętnie siewki jeżówek bym przygarnęła. Mnie kolorowe pomieszanie z poplątaniem nie przeraża. Fajnie to sobie wykombinwałaś, ze wiosną cebulowe, potem jeżówki, a cały czas żurawki zdobią rabatkę.
Będę trzymać kciuki za powodzenie i wygraną w konkursie na ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”