Taju 
z warzyw robię w sezonie dużo sałatek zimowych, więc muszę posiać odpowiednia ilość. Niektóre np. pomidory, cukinia, kapusta wczesna...wysiewam mniej nasion, po kilka sztuk.
Cukinię gruntową wysiałam wczoraj na papierowy ręcznik, jak puści kiełki to posadzę do ziemi.
Do doniczki też wysiałam szałwię muszkatołową, jak zejdzie to rozsadzę do większych doniczek.
Na pomidory jest jeszcze za wcześnie, wszystkie są sadzone do gruntu, wysieję dopiero 15 marca.
Kupiłam trzy odmiany gruntowe ale jeszcze dokupię jakąś odmianę najwcześniejszą...nasiona koralika mam z tamtego roku. Posadziłam kilka krzaków w tamtym roku, największy był pierwszy wysyp...później pokazało się tylko kilkanaście pomidorów...przeczytałam na forum że niektóre odmiany tak mają, po głównym wysypie krzaki prawie zasychają nie wydają więcej owoców.
Wcześniej sadziłam inną odmianę, owocowały i rozrastały się do późnej jesieni. Te z tamtego roku miały owoce ok.3cm...te wcześniejsze 2cm. W smaku są jednak bardzo dobre, przy każdej wizycie w warzywniku podjadałam takie od razu z krzaka
Storczyk to dendrobium...dostałam kiedyś ucięte kawałki z dorosłej rośliny...siedziały w korze z ziemią, wypuściły nowe przyrosty i teraz jeden z nich zakwitł. Myślałam że roślina padnie, zostawiłam ją w spokoju i jakoś udało jej się przetrwać. Jeszcze mam troszkę inną odmianę z tego gatunku, kwitnie w tym roku prawie cały czas...nowy pęd kwiatowy powinien niedługo zakwitnąć. Kupiłam biedaka z przeceny, wyglądał bardzo marnie ale widocznie ta odmiana jest bardzo silna odbił nowymi pędami...nie wygląda już tak biednie...znajoma pytała czy kwiaty są sztuczne