Mój wiejski ogród.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój wiejski ogród.
Fajny ogród dobrze że do niego trafiłam bo lubię takie klimaty.Jestem na początku i rzuciła mi się w oczy biała szałwia .Zimowała już u ciebie? Sama ją siałaś?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Masz je w ogrodzie, czy gdzieś nad rzeka nazbierałaś? A to naprawdę są kaczeńce? Takie wysokie? Ja znam kaczeńce króciutkie, o takim dość krępym pokroju.
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, mam ją pierwszy rok i ...nie pomyślałam, że może nie przezimować. Inne przetrwały, więc i ta niech tak zrobi. Ale uwaga :zebrałam nasiona :P
MaGorzato, Ty masz rację, bezmyślnie to napisałam, bo kolor kaczeńcowy. Zbierałam te wysokie kwiaty bez nazwy na polach. Zaraz sięgnę do takiej mądrej książki, gdzie rośliny łąk i pól dla ułatwienia poszukiwań ułożone są według kolorów i przejrzę wszystkie żółciutkie. A niżej zawilce, które ususzyli w sklepie i za bezcen wykupiłam w dużej ilości

MaGorzato, Ty masz rację, bezmyślnie to napisałam, bo kolor kaczeńcowy. Zbierałam te wysokie kwiaty bez nazwy na polach. Zaraz sięgnę do takiej mądrej książki, gdzie rośliny łąk i pól dla ułatwienia poszukiwań ułożone są według kolorów i przejrzę wszystkie żółciutkie. A niżej zawilce, które ususzyli w sklepie i za bezcen wykupiłam w dużej ilości

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Taką mądrą książkę to i ja mam, te kolory są bardzo pomocne.
Bez pomocy książki sądzę, że to jaskry, zielniki robiłam jako dziecię
Czy te zawilce (anemon blenda) trochę Ci się rozrastają?
Ja mam nadzieję, że ujrzę kwiaty na swoich, sadzonych jesienią.
Bez pomocy książki sądzę, że to jaskry, zielniki robiłam jako dziecię

Czy te zawilce (anemon blenda) trochę Ci się rozrastają?
Ja mam nadzieję, że ujrzę kwiaty na swoich, sadzonych jesienią.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Też mi się wydają podobne do jaskrów. A wiecie, że jaskry są trujące i na przykład krowa, która się pasie na łące, wie o tym i jaskrów nie tknie - takie mądre bydlątko.
- irminka
Elżbietko i Małgosiu, jaka piękna amnezja! Jaskry, oczywiście, że jaskry! Chyba ta ostra żółć spowodowała, że zlały mi się w jedno. Kupiłam naprawdę dużo tych zawilców i wsadziłam je w wielu miejscach. Rozrastają się raczej umiarkowanie. Na targach znalazłam także bladoróżowe i białe. Wydaje mi się, że ładnie wyglądają w trochę dzikich ogrodach 

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Irmino jestem po wstępnej lekturze z Twojego pięknego ogrodu ,taki klimat jest mi bliski z wielką ilością kwiatów ... tak różnorodnych ,a tworzących jedną wspaniała całość w atmosferze wiejskiej sielanki...
Będę zaglądać ...a...jeszcze ciekawa jestem Twojej werbeny patagońskiej ,czy się rozsiała i będzie kiełkować wiosną...Moja w ubiegłym sezonie po zimie przemarzła ,ale wg opinii niektórych...zostawiłam nasionka na łodygach i wiosną rozsieję...Uwielbiam tę..roślinę ,marzy mi się również szpaler lawendowy.Zapach ...jak pisałaś... Hiszpanów... musiał być intrygujący...

Będę zaglądać ...a...jeszcze ciekawa jestem Twojej werbeny patagońskiej ,czy się rozsiała i będzie kiełkować wiosną...Moja w ubiegłym sezonie po zimie przemarzła ,ale wg opinii niektórych...zostawiłam nasionka na łodygach i wiosną rozsieję...Uwielbiam tę..roślinę ,marzy mi się również szpaler lawendowy.Zapach ...jak pisałaś... Hiszpanów... musiał być intrygujący...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
O jak mnie sie marzą takie zawilce...sadzę co roku i co roku nici...za to bardzo ładnie zakwitły mi białe anemony sadzone z również przesuszonych na amen bulwek
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ja ostatnio planuje towarzystwo dla róż i z taką białą szałwią pewnie by się ładnie prezentowały 

Masz prawdziwie wiejski, pachnący ogród.Bradzo uporządkowany i zadbany.
Kotki cudne. Twoja Ruda łudząco podobna do mojej Rudzi. Taka szelma. :P

Kotki cudne. Twoja Ruda łudząco podobna do mojej Rudzi. Taka szelma. :P
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- irminka
Nelu, chyba lubimy podobnie : różowo-niebiesko-biało. O werbenie z własnego doświadczenia będę mogła coś powiedzieć dopiero w tym sezonie. Tak długo się o nią starałam, że nie chce mi się wierzyć, że niektórym wysiewa się w takich ilościach i że się jej pozbywają. Ja na pewno nie wyrzucę ani jednej ! Lawenda tak pięknie pachnie w naprawdę wysokich temperaturach, u nas dużo mniej, niestety. Ale wszędzie wygląda jednakowo cudownie. Nelu, odwiedzałam Twój ogród i zapamiętałam, że masz rzadko spotykane powojniki i wiele nazw zapisałam sobie. Jestem fanką Arabelli i jej podobnych
Marzenko i Gosiu, zawilce rzeczywiście rosną za wolno. Takie wdzięczne kwiatki, a takie leniwe...
Danusiu, ja znalazłam u Ciebie prawdziwy Klub Miłośników Kota, wszystkich właścicieli i ich milusińskich powolutku wyśledzę

Marzenko i Gosiu, zawilce rzeczywiście rosną za wolno. Takie wdzięczne kwiatki, a takie leniwe...
Danusiu, ja znalazłam u Ciebie prawdziwy Klub Miłośników Kota, wszystkich właścicieli i ich milusińskich powolutku wyśledzę

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Miałam dziś dosć ciężki dzień,ale to nic w porównaniu z kolejnym odejściem...Kojące zdjęcie-dziękuję Ci
- irminka
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Uwielbiam te Twoje kompozycje i dodatki.... koneweczka porcelanowa
Cudna