rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

Twoja "roślina pnąca" wygląda całkiem przyzwoicie jak na możliwości casto :shock: .
Ani nie jest przesuszona, ani połamana, ani nie ma zniszczonych listków - no, jestem pełna podziwu. Chyba jacyś miłośnicy roślin tam pracują :wink: . U nas przeważnie wszystko suche jak pieprz i podniszczone :( .
Za gardenię będę trzymać kciuki, bo bardzo mi się podobają ich kwiatuszki :) . Sama nie mam na taką roślinkę odwagi, ani miejsca, ale Twojej będę kibicować ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 dzisiaj trzymałam taka samą peperomkę w łapkach :D
Z gardenią wysoko poprzeczkę sobie ustawiłaś... do łatwych, lekkich i przyjemnych to ona nie należy ale czego jak czego urody to jej odmówić nie można ;:180 ;:108 powodzenia Jagódko ;:196
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć dziewczyny, dziękuję tym razem hurtem za odwiedziny i miłe słowa, bo dziś małż w domu buszuje, więc na forum nie posiedzę niestety, bo wiadomo są ważniejsze sprawy.
Wczoraj wieczorem obie moje kwietnikowe kompozycje się pozmieniały i jak tylko zrobię zdjęcia, to się pochwalę. Co do gardenii, to kupiłam zachęcona ceną, w sumie tańsza niż cyklamen i naprawdę malutka jest. Jak padnie, to na pewno przeżyję :wink: A jak nie padnie, to tym lepiej :;230
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

No to czekamy na fotki z kompozycjami , bo znając Ciebie to coś ciekawego znowu wymyśliłaś!
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Jagódko...gardenia piękna. Dostałam ją kiedyś w prezencie, oj pięknie i długo kwitła ;:224 . Niestety to już wspomnienie. Bardzo jestem ciekawa twojej nowej kompozycji.. ;:108 . U mnie także zaczną się nowe kompozycje parapetowe, zwiezionych z działeczki. :;230 . Boję się o moje ukorzeniające się w wiaderku na działce koleuski. Dziś w nocy było zaledwie 5 st... ;:14 . Pędzę więc po wszystkie...o rany, jeszcze tam moja Fatsja japońska. ;:223
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu, ja bym się fatsją najmniej przejmowała, temperatura zimowania dla niej ponoć najwłaściwsza to właśnie 5 stopni :wink: Gorzej natomiast może to zrobić koleusom, bo one zimna nie lubią :?
nowiko, już wstawiam, w moim przypadku kompozycje to szansa na znacznie więcej roślinek, bo podstawki na kwietniku maja średnicę co najmniej płytkiego talerza, więc doniczka wejdzie spora, to i sporo pomieści :)
Najpierw obie odnowione kompozycje z lotu ptaka
Obrazek

Peperomie nieco bliżej
Obrazek

Z doniczki z dolnego piętra wyjęłam z bólem serca bluszcz, który chyba przetrwał u mnie od zeszłego roku, ale myślę, że przebywanie w donicy wiszącej bez drenażu na tyle go osłabiło, że już nie udało mu się odzyskać dobrej formy. Co rusz jakieś liście bez powodu brązowiały albo opadały. Nie sądzę, że to z obecnego przelania, zwłaszcza, że druga młoda zielistka do niego dosadzona dotychczas trzyma się dobrze.
Obrazek
oczywiście ulokowałam tam fikusa pnącego, bo mam dziwną chyba nieodwzajemnioną sympatię do tej roślinki.
W tej kompozycji znalazł się tez skrzydłokwiat, który zaliczył dwa upadki z kwietnika i w związku z tym, że był praktycznie w kawałkach rozmieściłam go łukiem wzdłuż brzegu doniczki. W sumie to dość awangardowe rozwiązanie, bo zauważcie, ze skrzydłokwiaty zawsze tworzą zwartą kępę, ale inaczej by się nie zmieścił, a wygląda to nawet ciekawie, wg mnie :wink:
Natomiast fikus benjamin to po prostu rozpacz :cry: Liście z niego lecą jak z drzew na dworze :cry: Czy one odrosną kiedykolwiek? :? Liczę zwłaszcza na wypowiedź Wiktorii, bo jak wiadomo zna się na fikusach jak mało kto. Na końcach pędów są mikroskopijne listki, wyglądają raczej jak małe igiełki i one nie opadają.
Nieraz myślę, że to może protest przeciwko temu, że trafił od innego domu. W końcu kupiłam go jako młody okaz, ale na tegoroczna sadzonkę, to on mi nie wyglądał. Nie wiem, co innego. Nie był raczej przelany, bo podlewany nawet latem raz na tydzień, przesuszony chyba też nie, nie wiem naprawdę, co mu odbiło. Ciekawa jestem, czy mój to kupi, jak powiem, ze liście opadają z powodu jesieni... ;:224 W przeciwnym razie będzie się ze mnie nabijał ;:223
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Piękne kompozycje. ;) Widzę, że tam na parapetach masz jeszcze miejsce :shock: Jak Ty to robisz ?
Ja też lubię fikusa pumile ;:167
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, muszę mieć miejsce na parapetach, bo trzymam tam absolutnie tylko to, czego nie mam postawić, gdzie indziej, czyli dwa keiki, begonię zimową, gardenię i fittonie. Ja mam tam tylko jedno okno i muszę okno otworzyć, żeby wywietrzyć pokój. Już teraz jest zabawa z przestawianiem tych kilku doniczek w celu otworzenia okna. ;:108
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ach tak zapomniałam o tym..
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Jagoda, widzę , że nowe kompozycje będą świetnie doświetlone ;:63 ;:63 ale, ale.. jak tak zerkam, to nie pokazałaś całości ;:65 ;:65
Zamówiłam właśnie stojak na 5, ale chyba poprawię na 7!! Przecież takie decyzje podejmuje się raz na jakiś czas ;:224
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Jagódko kompozycje ciekawe i ładne. ;:138
Nie dziwię się Twojej miłości do Fikusa pumili, bo to wdzięczna i urocza roślinka. Ja też go lubię. ;:108
Dotychczas miałam tylko jedno do niego podejście- niestety chyba go zasuszyłam :oops:
Za to u mojej mamy pięknie rosną obie odmiany (zielony i zielono-biały) na kuchennej półeczce. I zawsze, jak na nie popatrzę
obiecuję sobie, że znowu u mnie zamieszka. Pewnie tak się stanie, bo "wisiołki" to jedna z moich pasji. :D
Martusia a jesteś pewna, że ten na 7 Ci wystarczy? ;:224 :;230
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

:;230 nie!! ;:124 ;:124 pewna nie jestem, ale od czegoś trzeba zacząć ;:112
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maribat, ja zaczynałam od kwietnika na trzy, potem dokupiłam drugi na trzy, a teraz myślę o tym na 5, więc ja na twoim miejscu od razu pomyślałabym o możliwie największym :;230
Skoro upomniałaś się o całość, to proszę bardzo, na szczęście skrzydłokwiat z filodendronem na samej górze trwają w niezachwianej harmonii i od kiedy je wsadziłam w ziemię nic im nie odbija i zgodnie razem rosną ( na psa urok, tfu tfu) Nie żebym była przesądna oczywiście :;230
Co do doświetlenia, to przy północnym oknie nie można oczekiwać cudów, ale musi im to wystarczyć :wink:

Obrazek

Obrazek

elciu, ja na razie staram się jak mogę, żeby tym fikusom nic nie brakowało. tego obecnie najładniejszego w przedpokoju pewnie w sumie niewłaściwie traktuję, ale chyba mu to służy, bo przy codziennym zraszaniu zraszam tez trochę podłoże, a potem podlewam bardzo umiarkowanie i na razie jest ok.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

;:11
Nie wytrzymam :shock: właśnie taki sam miałam wczoraj w garści, ale był na 3!! Zdecydowanie za mało :lol:
Co do decyzji.. tak, tak, masz rację, już raz jeden kupiłam za mały oczywiście- później żałowałam, dlatego też teraz nie powtórzę tego błędu.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już tak teraz się zastanawiam nad tym kwietnikiem na 5, co go miałam w planach na przyszły rok, czy nie za mały? ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”