Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Budowa tunelu
ja nie jestem przekonany do płyt , wolę folie która co parę lat trzeba wymienić ,
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
arty pisze:ja nie jestem przekonany do płyt , wolę folie która co parę lat trzeba wymienić ,
Możesz napisać coś więcej? jakieś za i przeciw? Jestem na etapie wybierania pokrycia do mojego tunelu...
Re: Tunel foliowy ...
I to jest rozwiązanie na lata
A nie to badziewie z PCV
Zaliczyłem 7 poligonów więc się w takich troszkę pomieszkało

Zaliczyłem 7 poligonów więc się w takich troszkę pomieszkało

z mojego punkty widzenia ma sie to tak :zenmach pisze:arty pisze:ja nie jestem przekonany do płyt , wolę folie która co parę lat trzeba wymienić ,
Możesz napisać coś więcej? jakieś za i przeciw? Jestem na etapie wybierania pokrycia do mojego tunelu...
1. cena płyt jest o wiele wyższa ,od foli
2. nie wiem czy chce inwestowac w tunel dużo funduszy , wiec wole zainwestowac w folie która jest dużo tansza a spełnia tą sama funkcje , mieszkam z rodzicami na razie wiec wrazie zmiany zamieszkania nie bedzię mi ąz tak bardzo żal tego wszystkiego
3. w mojej okolicy były burze z gradobiciem ,wiec wole mieć zniszczona folie niż uszkodzą płyte
To są moje odczucia raczej osobiste, nie wynikają one z wyników badań doświadczalnych, przepuszczalności światła i innych parametrów
pozdrawiam Tomasz
- zenmach
- 200p
Ja znalazłem poliester falisty przeźroczysty w dobrej cenie, wygląd paskudny jak w czasach PRL-u ale można zbierać deszczówke co przy kryciu folią jest trudno wykonalne... i tu jest pytanie jak zrobić zbieranie deszczówki w tunelu foliowym?
co rozumiesz przez zbieranie deszczówki .?
pozdrawiam Tomasz
- zenmach
- 200p
jak zamocowac rynne... a wlasciwie to folie do rynnyarty pisze:co rozumiesz przez zbieranie deszczówki .?
mój przyszły tunel nie przewiduje rynny , woda spada sobie do gruntu , a wodę do podlewania uzyskuje ze studni
pozdrawiam Tomasz
Ja w zasadzie nie wypowiadałem się nt. pokrycia, ale samej konstrukcji. Taniej, szybciej można zrobić z profili stalowych niż z kantówek. Mówiłem o kosztach 2000 pln przy zastosowaniu płyt poliwęglanowych, gdyby to była folia to zmieściłbym się w 500 pln za całość.arty pisze:z mojego punkty widzenia ma sie to tak :
1. cena płyt jest o wiele wyższa ,od foli
2. nie wiem czy chce inwestowac w tunel dużo funduszy , wiec wole zainwestowac w folie która jest dużo tansza a spełnia tą sama funkcje , mieszkam z rodzicami na razie wiec wrazie zmiany zamieszkania nie bedzię mi ąz tak bardzo żal tego wszystkiego
Konstrukcja z profili będzie sztywniejsza niż z kantówek i lżejsza. W 2 osoby można bez wysiłku przenosić i każdego roku zmieniać lokalizację.
jeśli bedą to profile do płyt KG to moim zdaniem kanówki są mocniejsze , taki profil mozna zgiąc w ręce ,a kantówki raczej nie złamiesz w rękach , jeśli będa to profile stalowe ale o grubej ściance to tak . ale nie takie do płyt . Mozesz pokazac konstrukcje swojego tunelu z tych profili .?
pozdrawiam Tomasz
Profil typu U oraz kantówka, użyj odcinka 3m jednego i drugiego, umieść końce na podporach, na środku dokładaj ciężarki po 1kg aż do złamania.arty pisze:moim zdaniem kanówki są mocniejsze , taki profil mozna zgiąc w ręce ,a kantówki raczej nie złamiesz w rękach
Co pierwsze się złamie?
Nie można porównywać zginania ze złamaniem. Zginanie to odkształcenie odwracalne, złamanie zaś to proces odkształcenia ze zniszczeniem (przerwanie ciągłości materiału).
To trochę tak jakby porównywać las sosnowy z Las Vegas.
po zgięciu profilu już nigdy nie bedzie on taki sam , wiec może jest to odwracalne ale nie w 100% , na dobrze wysłuszonej kantówce można umieścić spory ciężar..
Jeśli możesz to wrzuc kilka fotek
może mnie przekonasz , ja nadal będę obstawiał przy drewnie niż przy profilach do płyt KG,
poza tym jak zamierzasz mocowac taki profil do ziemi .?
Jeśli możesz to wrzuc kilka fotek

poza tym jak zamierzasz mocowac taki profil do ziemi .?
pozdrawiam Tomasz
- zenmach
- 200p
Moja konstrukcja powoli nabiera ksztaltu....

- zenmach
- 200p
sqter1971 pisze:ładne kantówki, a czym impregnowane?
Impregnat konstrukcyjny 3 lub 4 razy + impregnat akrylowy 2 razy + jeszcze teraz wszystko pociągne drewnochronem ''bariera plus'' troche dużo ale to drzewo jest wysuszone na wiór i tak ladnie ''piło'' te wynalazki że żal było odmówić...