Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
Mimi rozsadę miałaś kupną czy sama robiłaś? Duża rośnie ta kapucha?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam, że bardzo smaczna na surowo. Kisić nie próbowałem.mimi2008 pisze:Ja polecam czerwoną kapustę stożkową Kalibos, niesamowicie smaczna, świetnie nadaje się do surówek , do kiszenia, do przechowywania. Zupełnie bezproblemowa w uprawie myślę dokupić jej białą koleżankę w tym roku.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
W ubiegłym roku miałem z wczesnych- Sławe, późną Kamienną głowę, a z włoskich-późną Vertus 2.Można powiedzieć że uprawa była ekologiczna. Jeden oprysk na robala wystarczył.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
Sława z Ekh..... to moja ulubiona odmiana ale chętnie spróbuję uprawy tej stożkowej.
- Faworyt
Stożkowej jeszcze nie miałem, ale moja szwagierka jest jej miłośniczką.Miała czerwoną i białą.Podglądałem troszkę tą jej uprawę i nie zauważyłem żeby miała większe problemy ze szkodnikami bądź chorobami.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety robala trzeba zwalczyć chemią lub okrywać w czasie obotu bielinka. Czy ktoś stosował taką metodę?
-
- 1000p
Mimi ja też mam glebę 5-6klasy-w końcu to Kujawy,ale dbam o grządki w ogródku i rosną mi nawet kapuchy 

Ja osobiście nie sadzę kapusty ,bo na tym moim piasku to kapusta po prostu nie rośnie.Robiłam jednak rozsadę dla znajomych i mogę poradzić Kapustę wczesną o nazwie Dithmarscer fruher(polan). Wszyscy byli bardzo zadowoleni.Już jako rozsada wyglądała bardzo dobrze ,zwarta nie wyrastała a jako owoc była duża i b.smaczna.
Moją kapustę uwielbiają ślimaki niestet !!
Wielkość nie jest może zachwycająca dwie moje to jak jedna sklepowa, smak za to wyśmienity
Wielkość nie jest może zachwycająca dwie moje to jak jedna sklepowa, smak za to wyśmienity

- Faworyt
Marzenka:
W domu tak właśnie siałem w tamtym roku do skrzynek. 4 marca -siew, wysadzanie do gruntu 5 kwiecień,ale ty chcesz wcześniej ,więc weź poprawkę na siew. Po tygodniu przeniosłem ją na parapet do niewykończonej jeszcze chłodnej łazienki,i tym sposobem jakoś przetrzymałem ją do wysadzenia,i nawet powiem Ci że była niewybiegnięta.Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam.
W domu tak właśnie siałem w tamtym roku do skrzynek. 4 marca -siew, wysadzanie do gruntu 5 kwiecień,ale ty chcesz wcześniej ,więc weź poprawkę na siew. Po tygodniu przeniosłem ją na parapet do niewykończonej jeszcze chłodnej łazienki,i tym sposobem jakoś przetrzymałem ją do wysadzenia,i nawet powiem Ci że była niewybiegnięta.Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
Myslałam tak ok połowy lutego ale gdzie póżniej trzymać taką kapuchę? chyba,że zimy nie będzie i wywiozę sdzonki na działkę do altanki-okna drzwi nowe więc cieplej ale nie tak jak w bloku.Jak nie da rady w lutym to 1 marca posieję na próbę...
- Faworyt
Te parę dni lutego możesz urwać spokojnie i siać.W bloku faktycznie nie stworzysz jej niskiej temperatury jakiej potrzebuje.Jak już wybierzesz altankę to najważniejsze okno i słońce.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

- Faworyt
Ciekawą propozycją czerwonej kapusty stożkowej jest odmiana Tinty,o okresie wegetacji 75-90 dni,i wadze od 300g.do kilograma.Minus
to duża ilość nasion w opakowaniu-2500,i cena.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Jaką polecacie odmianę białej kapusty do kiszenia?