Ogród Pod Lasem
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Jolu u mnie też popadało. Nad ranem była burza. A wieczorem podlewałam niedawno przesadzane. Szkoda, że te prognozy
są takie kiepskie u nas. Możne by sobie oszczędzić trudu. Jak przekwitną, wsadzę do doniczki monardy dla Ciebie.Jakie chcesz?
są takie kiepskie u nas. Możne by sobie oszczędzić trudu. Jak przekwitną, wsadzę do doniczki monardy dla Ciebie.Jakie chcesz?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adrianno
.Dzięki, dzięki, dzięki, jeżeli można , to tę z fotki, fioletową, innych nie widziałam. Ale jeżeli masz różową, to też poproszę
. A czym ja bym mogła Ci się odwzajemnić :?:bo żonkile, które już się suszą, to nie jest nic takiego. Wszystkie rośliny, które od Ciebie dostałam rosną pięknie poza kępą trawki (owies
), który nie przeżył zimy. Ale zachęcona Twoimi prezentami i fotkami z Forum, kupiłam jeszcze kilka traw, owies też, u p.Grabowskiej
U mnie po nocnej burzy znów pada. Druga połowa lipca ma być lepsza.

U mnie po nocnej burzy znów pada. Druga połowa lipca ma być lepsza.
-
Dziś od rana piękny, słoneczny dzień. A wczoraj koza pracowała, bo ziąb był okrutny i wilgoć. Bardzo niezdrowa jest taka huśtawka pogodowa. No, ale może pogoda wreszcie się ustabilizuje. Kolejne kwiaty rozkwitają np. moje bezimienne róże

Floksy, krwawnik, tawuła Shirobana

Powojnik bylinowy kwitnie bardzo długo, Dziurawiec na górze ma kwiatki, a na dole owoce - ciekawy krzew będzie

Czy to chwast
ale ładny, to niech rośnie 
Moje liliowce, to kopciuszki w porównaniu z tymi jakie oglądam na Forum, ale co tam, moje są, więc niech się pokazują.
Jeszcze werbena. 

Floksy, krwawnik, tawuła Shirobana

Powojnik bylinowy kwitnie bardzo długo, Dziurawiec na górze ma kwiatki, a na dole owoce - ciekawy krzew będzie

Czy to chwast

Moje liliowce, to kopciuszki w porównaniu z tymi jakie oglądam na Forum, ale co tam, moje są, więc niech się pokazują.

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu wszystko ślicznie Ci kwitnie , ale zachwycił mnie powojnik bylinowy.
Jest uroczy
Jest uroczy

-
Słusznie Agnieszko, bo poza tym, że można go wykorzystać w dwojaki sposób, albo jako roślinę okrywową, albo na podporze trzeba go przymocować, bo sam się nie czepia, to jest zupełnie bezproblemowy - jesienią ścina się przy ziemi wszystkie pędy i wiosną nowe wyrastają od korzeni.
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu, czy jesteś pewna, że to powojnik bylinowy? Ja pod tą nazwą mam coś zupełnie innego. 

-
Hm ... może raczej botaniczny
Jeżeli to nie to samo, to trzeba się sprostować. Tak czy inaczej, jest bezproblemowy. Nigdy nie przywiązywałam specjalnej wagi do nazewnictwa - roślina ładna, piękna lub bardzo piękna; jednoroczna, lub wieloletnia, lubi słońce czy cień, ziemię kwaśną czy nie - takie były moje kryteria oceny roślin. Teraz muszę się przestawić na większą precyzję w nazewnictwie, żeby nie wprowadzać zamieszania.

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Witaj Joluś . ten kwiatuszek , kwitnący na bialo , to ślaz piżmowy , jest przepiękny , gdy obficie , po paru latach , rok , dwa , się rozrośnie . Nawet się wysiewa .
Nie mam już prusznika , bo w zimowej kwaterze , jako jedyny , z moich tarasowców nie przeżył . Kupiłam go w Albamarze . Kliknij tam , szeroko jest opisane co do jego wymagań , ale jest trudny w hodowli . Są też fotki .
Dziękuję za odwiedziny mojego ogrodu i miłe słowa
.
Nie mam już prusznika , bo w zimowej kwaterze , jako jedyny , z moich tarasowców nie przeżył . Kupiłam go w Albamarze . Kliknij tam , szeroko jest opisane co do jego wymagań , ale jest trudny w hodowli . Są też fotki .
Dziękuję za odwiedziny mojego ogrodu i miłe słowa

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
Dzięki Jagódkoza identyfikację ślazu. Będę o niego dbać, bo kwiatuszki rzeczywiście ma ładne, subtelnie białe. A sprawa - prusznik czy ołownik - została rozstrzygnięta. To ołownik rozpoznany przez forumowiczkę, która go ma.
Adrianno, wracając do powojnika. Przejrzałam w Google powojniki jedne i drugie, jest ich sporo, rozpoznałam mój jako jednak bylinowy Bluish Violet. A kilka tygodni temu w Biedronce kupiłam za kilka zł, na wpół martwy powojnik botaniczny Bill MacKenzie. Nie wiedziałam, czy się odchwyci, ale żyje, przycięty mocno, nabiera sił. Ma żółte kwiaty
Adrianno, wracając do powojnika. Przejrzałam w Google powojniki jedne i drugie, jest ich sporo, rozpoznałam mój jako jednak bylinowy Bluish Violet. A kilka tygodni temu w Biedronce kupiłam za kilka zł, na wpół martwy powojnik botaniczny Bill MacKenzie. Nie wiedziałam, czy się odchwyci, ale żyje, przycięty mocno, nabiera sił. Ma żółte kwiaty

-
Przedwczoraj byłam w ogrodzie mojej sąsiadki, też zakręconej na zielono, zostałam obdarowana wieloma sadzonkami kwiatów i krzewów, których potrzebuję na obsadzenie ogrodzenia. Jednym z nich jest taki, którego nazwy nie znamy i dostałam zadanie, żeby poprosić o identyfikację. Kwitnie malutkimi kwiatuszkami w kolorze lila, oto gałązka 
Dostałam też dwie duże kępy rumianków, margerytek

sadzonki malwy czarnej, ratibidy (kto wie jak wygląda - ma kwiaty, które wyglądają jak meksykańskie kapelusze), kosmosu, niezapominajek. Bardzo się cieszę z kaliny, takiej z kulistymi kwiatostanami. Jednym słowem nachapałam się
A oto ogród pani Zofii - część najbardziej kolorowa, bo ma też ogromne połacie trawników otoczone różnymi krzewami.
Wczoraj był dobry dzień, pochmurny, spokojny, więc od rana zabrałam się do sadzenia roślinek, również forumkowych. Wszystko posadzone, co trzeba zacieniowane, rośnie
A dziś u mnie słonecznie ale wieje okrutnie. Współczuję wszystkim, którym ogrody pozalewały ostatnie nawałnice.
Ta jukka to też z ogrodu pani Zofii. Moje jeszcze nie kwitną.

Dostałam też dwie duże kępy rumianków, margerytek

sadzonki malwy czarnej, ratibidy (kto wie jak wygląda - ma kwiaty, które wyglądają jak meksykańskie kapelusze), kosmosu, niezapominajek. Bardzo się cieszę z kaliny, takiej z kulistymi kwiatostanami. Jednym słowem nachapałam się

A oto ogród pani Zofii - część najbardziej kolorowa, bo ma też ogromne połacie trawników otoczone różnymi krzewami.

Wczoraj był dobry dzień, pochmurny, spokojny, więc od rana zabrałam się do sadzenia roślinek, również forumkowych. Wszystko posadzone, co trzeba zacieniowane, rośnie

A dziś u mnie słonecznie ale wieje okrutnie. Współczuję wszystkim, którym ogrody pozalewały ostatnie nawałnice.

Ta jukka to też z ogrodu pani Zofii. Moje jeszcze nie kwitną.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Jolu ciekawa ogrodowa fotorelacja.
Zauroczyła mnie ta fotka z mimetyzmem

Zauroczyła mnie ta fotka z mimetyzmem

-
Ewo,dzięki. Jak człek trochę zwolni i spokojnie poprzygląda się temu, co go otacza, to różne ciekawe zjawiska i obrazki można zaobserwować
Stachu, róże dziękują za uznanie, starają się po wielu latach prześladowań przez sarny. A oto kolejne i młoda jukka

Tegoroczne nabytki, niski i średni

Zaczynają kwitnąć jeżówki, ostatnia z tawułek i pięciornik

Ślazówka

Zakwitł koleus - może będą nasionka, i powtórnie zakwitły wczesne pierwiosnki

Zaczęłam obsadzać ogrodzenie i zastosowałam podpatrzony we Francji, a dokładnie w jednym z paryskich parków, sposób na skuteczne i ekonomiczne podlewanie nowych drzew i krzewów.Do dołka obok pnia czy pędu razem wsadzamy kawałek rury, przez którą będzie roślina podlewana, zasilana, bez rozlewania wody po bokach. Tak to wygląda w moim wykonaniu. Ta agrowłóknina będzie jeszcze przykryta zrębkami z gałęzi, których całe hałdy czekają na przerobienie.

A ten krzew to kalina.

Stachu, róże dziękują za uznanie, starają się po wielu latach prześladowań przez sarny. A oto kolejne i młoda jukka

Tegoroczne nabytki, niski i średni

Zaczynają kwitnąć jeżówki, ostatnia z tawułek i pięciornik

Ślazówka

Zakwitł koleus - może będą nasionka, i powtórnie zakwitły wczesne pierwiosnki

Zaczęłam obsadzać ogrodzenie i zastosowałam podpatrzony we Francji, a dokładnie w jednym z paryskich parków, sposób na skuteczne i ekonomiczne podlewanie nowych drzew i krzewów.Do dołka obok pnia czy pędu razem wsadzamy kawałek rury, przez którą będzie roślina podlewana, zasilana, bez rozlewania wody po bokach. Tak to wygląda w moim wykonaniu. Ta agrowłóknina będzie jeszcze przykryta zrębkami z gałęzi, których całe hałdy czekają na przerobienie.

A ten krzew to kalina.
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu piękne kwitnące.ciekawy sposób na podlewanie.U mnie koleusy już zakwitły .Kiedy zbierać nasionka ?