Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Jolu u mnie też popadało. Nad ranem była burza. A wieczorem podlewałam niedawno przesadzane. Szkoda, że te prognozy
są takie kiepskie u nas. Możne by sobie oszczędzić trudu. Jak przekwitną, wsadzę do doniczki monardy dla Ciebie.Jakie chcesz?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adrianno ;:196 .Dzięki, dzięki, dzięki, jeżeli można , to tę z fotki, fioletową, innych nie widziałam. Ale jeżeli masz różową, to też poproszę ;:180 . A czym ja bym mogła Ci się odwzajemnić :?:bo żonkile, które już się suszą, to nie jest nic takiego. Wszystkie rośliny, które od Ciebie dostałam rosną pięknie poza kępą trawki (owies :?: ), który nie przeżył zimy. Ale zachęcona Twoimi prezentami i fotkami z Forum, kupiłam jeszcze kilka traw, owies też, u p.Grabowskiej
U mnie po nocnej burzy znów pada. Druga połowa lipca ma być lepsza.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziś od rana piękny, słoneczny dzień. A wczoraj koza pracowała, bo ziąb był okrutny i wilgoć. Bardzo niezdrowa jest taka huśtawka pogodowa. No, ale może pogoda wreszcie się ustabilizuje. Kolejne kwiaty rozkwitają np. moje bezimienne róże
Obrazek Obrazek Obrazek

Floksy, krwawnik, tawuła Shirobana Obrazek Obrazek Obrazek

Powojnik bylinowy kwitnie bardzo długo, Dziurawiec na górze ma kwiatki, a na dole owoce - ciekawy krzew będzie Obrazek
Obrazek

Czy to chwast :?: ale ładny, to niech rośnie Obrazek

Moje liliowce, to kopciuszki w porównaniu z tymi jakie oglądam na Forum, ale co tam, moje są, więc niech się pokazują.
Obrazek Jeszcze werbena. Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu wszystko ślicznie Ci kwitnie , ale zachwycił mnie powojnik bylinowy.
Jest uroczy ;:138
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Słusznie Agnieszko, bo poza tym, że można go wykorzystać w dwojaki sposób, albo jako roślinę okrywową, albo na podporze trzeba go przymocować, bo sam się nie czepia, to jest zupełnie bezproblemowy - jesienią ścina się przy ziemi wszystkie pędy i wiosną nowe wyrastają od korzeni.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Jolu, czy jesteś pewna, że to powojnik bylinowy? Ja pod tą nazwą mam coś zupełnie innego. :roll:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Hm ... może raczej botaniczny :?: Jeżeli to nie to samo, to trzeba się sprostować. Tak czy inaczej, jest bezproblemowy. Nigdy nie przywiązywałam specjalnej wagi do nazewnictwa - roślina ładna, piękna lub bardzo piękna; jednoroczna, lub wieloletnia, lubi słońce czy cień, ziemię kwaśną czy nie - takie były moje kryteria oceny roślin. Teraz muszę się przestawić na większą precyzję w nazewnictwie, żeby nie wprowadzać zamieszania.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Joluś . ten kwiatuszek , kwitnący na bialo , to ślaz piżmowy , jest przepiękny , gdy obficie , po paru latach , rok , dwa , się rozrośnie . Nawet się wysiewa .

Nie mam już prusznika , bo w zimowej kwaterze , jako jedyny , z moich tarasowców nie przeżył . Kupiłam go w Albamarze . Kliknij tam , szeroko jest opisane co do jego wymagań , ale jest trudny w hodowli . Są też fotki .

Dziękuję za odwiedziny mojego ogrodu i miłe słowa ;:196 .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Jagódkoza identyfikację ślazu. Będę o niego dbać, bo kwiatuszki rzeczywiście ma ładne, subtelnie białe. A sprawa - prusznik czy ołownik - została rozstrzygnięta. To ołownik rozpoznany przez forumowiczkę, która go ma.
Adrianno, wracając do powojnika. Przejrzałam w Google powojniki jedne i drugie, jest ich sporo, rozpoznałam mój jako jednak bylinowy Bluish Violet. A kilka tygodni temu w Biedronce kupiłam za kilka zł, na wpół martwy powojnik botaniczny Bill MacKenzie. Nie wiedziałam, czy się odchwyci, ale żyje, przycięty mocno, nabiera sił. Ma żółte kwiaty :!:
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przedwczoraj byłam w ogrodzie mojej sąsiadki, też zakręconej na zielono, zostałam obdarowana wieloma sadzonkami kwiatów i krzewów, których potrzebuję na obsadzenie ogrodzenia. Jednym z nich jest taki, którego nazwy nie znamy i dostałam zadanie, żeby poprosić o identyfikację. Kwitnie malutkimi kwiatuszkami w kolorze lila, oto gałązka Obrazek

Dostałam też dwie duże kępy rumianków, margerytek :?: Obrazek
sadzonki malwy czarnej, ratibidy (kto wie jak wygląda - ma kwiaty, które wyglądają jak meksykańskie kapelusze), kosmosu, niezapominajek. Bardzo się cieszę z kaliny, takiej z kulistymi kwiatostanami. Jednym słowem nachapałam się :;230

A oto ogród pani Zofii - część najbardziej kolorowa, bo ma też ogromne połacie trawników otoczone różnymi krzewami.
Obrazek Obrazek

Wczoraj był dobry dzień, pochmurny, spokojny, więc od rana zabrałam się do sadzenia roślinek, również forumkowych. Wszystko posadzone, co trzeba zacieniowane, rośnie :tan
A dziś u mnie słonecznie ale wieje okrutnie. Współczuję wszystkim, którym ogrody pozalewały ostatnie nawałnice. Obrazek
Ta jukka to też z ogrodu pani Zofii. Moje jeszcze nie kwitną.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Jolu ciekawa ogrodowa fotorelacja. :uszy
Zauroczyła mnie ta fotka z mimetyzmem ;:108
Stachu 1956

Post »

Pięknie kwitną Twoje bezimienne róże .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewo,dzięki. Jak człek trochę zwolni i spokojnie poprzygląda się temu, co go otacza, to różne ciekawe zjawiska i obrazki można zaobserwować :)
Stachu, róże dziękują za uznanie, starają się po wielu latach prześladowań przez sarny. A oto kolejne i młoda jukka

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tegoroczne nabytki, niski i średni Obrazek Obrazek

Zaczynają kwitnąć jeżówki, ostatnia z tawułek i pięciornik Obrazek Obrazek Obrazek

Ślazówka :?: Obrazek Obrazek

Zakwitł koleus - może będą nasionka, i powtórnie zakwitły wczesne pierwiosnki

Obrazek Obrazek

Zaczęłam obsadzać ogrodzenie i zastosowałam podpatrzony we Francji, a dokładnie w jednym z paryskich parków, sposób na skuteczne i ekonomiczne podlewanie nowych drzew i krzewów.Do dołka obok pnia czy pędu razem wsadzamy kawałek rury, przez którą będzie roślina podlewana, zasilana, bez rozlewania wody po bokach. Tak to wygląda w moim wykonaniu. Ta agrowłóknina będzie jeszcze przykryta zrębkami z gałęzi, których całe hałdy czekają na przerobienie.

Obrazek Obrazek

A ten krzew to kalina.
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

:wit Jolu naprawde jesteś wielką szczesciarą...dlaczego tak sądzę? hmm dlatego że masz taki wspaniały ogród.... który cieszy cb i nas wszystkich ale zarazem jak zauważyłem liczne zwierzatka heh :lol: Oby tak dalej.... Mając taki ogród to nawet nie trzeba nigdzie wyjeżdzć na wakacje... w Takim ogrodzie odpoczywa się cały rok... owszem bywają cięzkie chwile związane z pracą czy deszczami czy nawet spory okres czas przestoju kiedy to w ogrodzie nic się nie dzieje ale i tak ... Ogród to takie Darmowe wakacje za które nic nie płacisz i możesz je mieć okrągły rok ;] Oby tak dalej Jolu i serdecznie cię zapraszam w wolnej chwili do mnie;]
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu piękne kwitnące.ciekawy sposób na podlewanie.U mnie koleusy już zakwitły .Kiedy zbierać nasionka ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”