Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję za odpowiedzi - to mój pierwszy sezon - więc doświadczenie zerowe.
Jeszcze mam jedno pytanie - ktoś pomysłowy radził zakup kubków plastikowych zamiast doniczek - jakiej wielkości powinny być, zeby wystraczyły pomidorkom? jak do herbatki czy jak do piwa
pozdrawiam serdecznie
Jeszcze mam jedno pytanie - ktoś pomysłowy radził zakup kubków plastikowych zamiast doniczek - jakiej wielkości powinny być, zeby wystraczyły pomidorkom? jak do herbatki czy jak do piwa

pozdrawiam serdecznie
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
a człowiek miasto.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory tworzą płytki system korzeniowy, i powinno się je sadzić do niezbyt wysokich pojemników, raczej jak do herbatki, dobrym zakupem jest kupno wielodoniczek o wielkości jednego" oczka" podobnego do średnicy pojemnika do herbatki. Warto kupić wielodoniczki, oczywiście z podstawkami, bo łatwo je obracać o 180 stopni, ( roślinki nachylają się do słońca i trzeba je codziennie obracać), i mogą służyć wiele lat.

- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ECRU- sadzonki, jak najbardziej tegoroczne, corocznie tak sieję, i około 20 marca przenoszę do ocieplonej malutkiej szklarni, ogrzewanej przez dwie beczki 200-litrowe wody, niestety, w tym roku , jest za zimno i bez słońca, i muszę opóźnić przenosiny. Mam nadzieję że w piątek, lub sobotę sadzonki wylądują w szklarence i tam w niższej temperaturze będą "mężnieć" i hartować się przed wysadzeniem na miejsce stałe w zimnej szklarni.
Tula moje pomidorki też są jeszcze małe , wprawdzie tydzień temu już je przepikowałam do wielodoniczek , ale brak słoneczka i ten ciągły śnieg
nie wpływają korzystnie dla sadzonek.
Mam nadzieję,że jak początkiem kwietnia pogoda zrobi się wiosenna to wtedy ruszą z kopyta

ecru a tak się martwiłeś ,że wysiane pomidorki nie wschodzą
proszę jakie teraz śliczne są 

Mam nadzieję,że jak początkiem kwietnia pogoda zrobi się wiosenna to wtedy ruszą z kopyta

ecru a tak się martwiłeś ,że wysiane pomidorki nie wschodzą

Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...