Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ECRU moje są podobnej wielkości, posiałam trochę rzadziej, ale z pikowaniem wstrzymuję się do momentu pokazania się właściwych liści... dziś jeszcze dosiałam nasionka pomidorów Hellfrucht - ponoć mają bardzo duży plon ;) zobaczymy
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja kupiłam dzisiaj takie pomidorki :) Zaraz wydłubię z któregoś nasionka i posieję :D

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ECRU pisze:witam doświadczonych - mam pytanie czy moje pomidorki nadają się już do pikowania - bo wysiane, chyba wzeszły wszystkie i mają ciasno.,
pozdrawiam Obrazek
Wprawdzie, co nieco ,widać początki listków właściwych, ale zapewne , nie u wszystkich siewek, ja bym jeszcze kilka dni (3-5) poczekał, a w czasie pikowania do doniczek(wielodoniczek) wybrał najładniejsze siewki. Rozsada pięknie wyrosła, zdrowa i powinny być ładne sadzonki pomidorów.
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p
Od: 19 paź 2008, o 15:13

Post »

dziękuję za odpowiedzi - to mój pierwszy sezon - więc doświadczenie zerowe.
Jeszcze mam jedno pytanie - ktoś pomysłowy radził zakup kubków plastikowych zamiast doniczek - jakiej wielkości powinny być, zeby wystraczyły pomidorkom? jak do herbatki czy jak do piwa :)

pozdrawiam serdecznie
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak kupuję gotową rozsadę, to jest w styropianowych tackach z otworami wielkości kubków do herbatki, a nawet odrobinę mniejsze.
Swoje będę pikowała w to, co mam - kubki po małych i dużych jogurtach, po twarożkach, doniczki średnicy 9 cm. Mam nadzieję, że będzie ok.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidory tworzą płytki system korzeniowy, i powinno się je sadzić do niezbyt wysokich pojemników, raczej jak do herbatki, dobrym zakupem jest kupno wielodoniczek o wielkości jednego" oczka" podobnego do średnicy pojemnika do herbatki. Warto kupić wielodoniczki, oczywiście z podstawkami, bo łatwo je obracać o 180 stopni, ( roślinki nachylają się do słońca i trzeba je codziennie obracać), i mogą służyć wiele lat.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany... kiedy moje będą takie wielkie...
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Nie bój się Tula moja też są jeszcze małe.Kilka dni temu je pikowałem.Mają po 2 Właściwe liście.Z pewnością twoje jak i moje dogonią (Bardzo Ładne)pomidory Tadeusza.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p

Post »

Tadeusz, czy te Twoje giganty to są tegoroczne?
:shock:
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, moje mają po 2 liście właściwe (znaczy po jednej parze) ale jeszcze nie wszystkie siewki ładnie je wykształciły, więc wstrzymuję się z pikowaniem.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ECRU- sadzonki, jak najbardziej tegoroczne, corocznie tak sieję, i około 20 marca przenoszę do ocieplonej malutkiej szklarni, ogrzewanej przez dwie beczki 200-litrowe wody, niestety, w tym roku , jest za zimno i bez słońca, i muszę opóźnić przenosiny. Mam nadzieję że w piątek, lub sobotę sadzonki wylądują w szklarence i tam w niższej temperaturze będą "mężnieć" i hartować się przed wysadzeniem na miejsce stałe w zimnej szklarni.
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p

Post »

Piękne okazy. Moje do gruntu - to i tak do maja muszą mieszkać na parapecie.
Dzięki za rady.
:D :D
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
Jarek_St
50p
50p
Od: 11 wrz 2007, o 12:27

Post »

Może trochę nie na temat, ale czy możesz Tadeuszu opisać swoje grzewanie w tej małej szklerence za pomcą beczek z wodą. Czy one się nagrzewaję przez słońce?
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Tula moje pomidorki też są jeszcze małe , wprawdzie tydzień temu już je przepikowałam do wielodoniczek , ale brak słoneczka i ten ciągły śnieg :? nie wpływają korzystnie dla sadzonek.
Mam nadzieję,że jak początkiem kwietnia pogoda zrobi się wiosenna to wtedy ruszą z kopyta :D :D

ecru a tak się martwiłeś ,że wysiane pomidorki nie wschodzą :) proszę jakie teraz śliczne są :wink:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

jutro będe siał , ja sieję polne na przetwórstwo w tym roku się o 3 dni opóżniłem , bo są święta i ne będę pikował w święta ;) ja mam wczesne odmiany więc już w połowie czerwca będą owoce , a na początku lipca będzie wysyp i będą ;:8 konsumowane
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”