Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
KRYSIU co do tulipanowych cebulek powiem jedno ,że już chyba z nich zrezygnuję nawet dla tak pieknych kwiatów . Wolę w to miejsce posadzić babcinych tych najzwyklejszych tulipanów a nie nabijać kasę holendrom . Niestety to smutna prawda . Miałam tyle pięknych tulipanów w ubiegłym roku teraz mogę je sobie tylko na biegłorocznych fotkach pooglądać . Moje były sadzone w skrzynkach i też ich nie ma w tym miejscu nic nie kiełkuje . Trochę mnie to dzisiaj zdenerwowało
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
W moim ogródku rosną stare żółte tulipany. Wykopałam ich już setki, ale wciąż się pojawiają, w dużych ilościach. Ich cebule uciekają wgłąb ziemi, nawet poniżej wysokości szpadla. Jeśli uda się je wykopać, to cebulka wygląda podobnie, jak czosnek. Nie jest tak stabilna, ale wkoło ma mnóstwo dzieci.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu ale masz cuda
, muszę sobie na jesieni dokupić tego śnieżnka, puszkinię i tulipany botaniczne

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu gratuluje sreberka 

Jagódko, Agnieszko, Halinko, Gosiu dziękuję Wam bardzo.
Małgosiu jeżeli kupowane są w opakowaniach to są oznakowane. Ja ich wcześniej nie zauważyłam, bo nie wiedziałam, że takie są. Doczytałam dopiero w katalogu. W lesie mówisz?. Hmmm? u nas nie ma takich lasów, tu tylko paprocie i paprocie i chronione rosiczki i widłaki i żaby pod ochrona. Nawet ROD nazywa się paprotka i osiedle Paprotka i dzielnica Paprocany i Ośrodek Wypoczynkowy Paprocany. Chciałabym zobaczy taki las z tulipanami. Jak już nabędziesz to pokaż koniecznie zdjęcie. A jeszcze lepiej przywieź kilka.
Izuniu, Kasiu, to ich wczesne kwitnienie bardzo cieszy. A jest już na tyle cieplej, że można podziwiać kwiaty.
Jadziu, Basiu masz racje z tymi tulipanami. Ja mam trzeci sezon działkę wiec zdana jestem na asortyment dostępny obecnie w handlu. Na starszych działkach widzę właśnie tylko czerwone i żółte tulipany, pewnie panie przećwiczyły już te holenderskie odmiany.
Pozdrawiam Krystyna
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Krysiu one nie przećwiczyły tylko nie są na Forum albo nie widzą potrzeby kupowania innych skoro jakieś mają od wiekówkrysad71 pisze:... Na starszych działkach widzę właśnie tylko czerwone i żółte tulipany, pewnie panie przećwiczyły już te holenderskie odmiany.

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Krysiu Twoje rabatki już nieźle ukwiecone,szczególnie podobają mi się te niebieskie cebulkowe
Pisałaś o Lilii św. Józefa ...miałam też takową...w pierwszym roku kwitła ładnie,a potem co roku coraz gorzej ,aż w końcu zanikła ,poskrzypki pewnie ją zjadły...
Pisałaś o Lilii św. Józefa ...miałam też takową...w pierwszym roku kwitła ładnie,a potem co roku coraz gorzej ,aż w końcu zanikła ,poskrzypki pewnie ją zjadły...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Krysieńko gratulacje za sreberko

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Super masz już ukwiecony ogródek tulipanki botaniczne o ile się nie mylę, żabusia fajna budzą się to zimniej już nie powinno być
och i gril na patyku ja już zapomniałam jak taka kiełbaska smakuje a wiem na pewno że 10000 razy lepiej 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Krysiu, ja tu czytam, że widujesz na starszych działkach tylko czerwone i żółte tulipany. Otóż chcę tu wtrącić swoje trzy grosze. Ja wiele lat temu kupowałąm różne kolory tulipanów, ale po roku czy dwóch wszystkie robiły się czerwone. Przeczytałąm, że działo się to wskutek zapylania. Nie wiem dokładnie, na czym rzecz polega, ale w rezultacie wszystkie nabierały tej samej barwy. Potem pojawiły się nowe odmiany, które nie podlegały już takiemu ujednolicającemu zapylaniu. Stąd pewnie widzisz na starych działkach same czerwone tulipany.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Wandziu, chyba masz rację z tym zapylaniem. Ja u siebie na działkach też głównie czerwone i żółte tulipany widuję. Innych jakoś nie...
Krysiu - gratuluję sreberka!
Krysiu - gratuluję sreberka!
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Krysiu czyli ten tulipan co go mamy obie to Turkestanica , ja sadziłam trochę cebulek jesienią ale nic nie zapisałam co kupiłam i teraz nic nie wiem
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
pamiętam chyba gdzieś pisałaś, kiedy to ja będę miała sreberko
a tu już moje spóznione gratulacje ale serdeczne
pozdrawiam
-- Pt 08 kwi 2011 08:55 --
pozdrawiam

Wandzia ma rację, a zapylanie myślę jest za sprawka wiatru,wanda7 pisze:Krysiu, ja tu czytam, że widujesz na starszych działkach tylko czerwone i żółte tulipany. Otóż chcę tu wtrącić swoje trzy grosze. Ja wiele lat temu kupowałąm różne kolory tulipanów, ale po roku czy dwóch wszystkie robiły się czerwone. Przeczytałąm, że działo się to wskutek zapylania. Nie wiem dokładnie, na czym rzecz polega, ale w rezultacie wszystkie nabierały tej samej barwy. Potem pojawiły się nowe odmiany, które nie podlegały już takiemu ujednolicającemu zapylaniu. Stąd pewnie widzisz na starych działkach same czerwone tulipany.
pozdrawiam
-- Pt 08 kwi 2011 08:55 --

Wandzia ma rację, a zapylanie myślę jest za sprawka wiatru,wanda7 pisze:Krysiu, ja tu czytam, że widujesz na starszych działkach tylko czerwone i żółte tulipany. Otóż chcę tu wtrącić swoje trzy grosze. Ja wiele lat temu kupowałąm różne kolory tulipanów, ale po roku czy dwóch wszystkie robiły się czerwone. Przeczytałąm, że działo się to wskutek zapylania. Nie wiem dokładnie, na czym rzecz polega, ale w rezultacie wszystkie nabierały tej samej barwy. Potem pojawiły się nowe odmiany, które nie podlegały już takiemu ujednolicającemu zapylaniu. Stąd pewnie widzisz na starych działkach same czerwone tulipany.
pozdrawiam